Blestemul apei. Localitatea unde ţăranii au rămas fără tone de pepeni: „Nu ne-a dat Dumnezeu ploaie de trei luni. Am investit degeaba a doua oară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii din Branişte, afectaţi de secetă FOTO Corina Macavei
Agricultorii din Branişte, afectaţi de secetă FOTO Corina Macavei

Seceta a lovit cumplit judeţul Mehedinţi, iar agricultorii sunt pe cale să piardă tot ce au investit. După ce culturile de secară, orz şi grâu au fost calamitate mai bine de 30 la sută, fermierii care au investit în cultura de lubeniţă se plâng de pierderi uriaşe.

Disperaţi că nu îşi recuperează nici măcar investiţia, cultivatorii de pepeni verzi din localitatea mehedinţeană Branişte udă cultura cu cana, pentru a mai salva ceva din investiţia uriaşă pe care au făcut-o. Cum nu a mai plouat de dinainte de Paşte, oamenii spun că 50 la sută din cultură e compromisă, iar acum speră să nu piardă totul.

“Punem apă ca să mai supravieţuiască şi ele, plantele, pentru că e secetă. Nu ne-a dat Dumnezeu de trei luni ploaie. Au nevoie de apă ca şi noi, oamenii. Dacă ploua era mai mare lubeniţa, aşa încercâm cât de cât să le salvăm”, spune Maria Mocofan, o localnică din Branişte.

Sunt însă şi cazuri unde oamenii nu au făcut faţă cu udatul,  iar plantele s-au uscat deja.

“Din cauza secetei mari s-au uscat. Ele nu rezistă, ca şi omul, fără mâncare, fără apă şi nu facem faţă. Anul ăsta nu scoatem nimic, anul trecut de ploi ne-au murit două hectare, nu am vândut nici măcar o lubeniţă, anul ăsta se usucă de la secetă”, se plânge şi Marin Minuţa Aneta.

“Avem aici o suprafaţă de trei hectare de lubeniţă, o investiţie de aproximativ 18 000 de lei. Din lipsa de precipitaţii, nu avem altă soluţie decât să le udăm cu cana, că asta e singura soluţie din cauza lipsei sistemului de irigaţii. Am plătit sămânţa, folia, oamenii, iar fără apă se pierde tot”, spune Gheorghe Boncioc, un alt agricultor.

“S-au pălit pentru că de cel puţin trei luni de zile nu a dat ploaie deloc. Pepenii s-au uscat. Îi udă oamenii cu găleata, să le mai lungească zilele, zic că tot o plouă. Dacă nu plouă, aşa se întâmplă cu toţi pepenii”, declară Toma Constantin, viceprimarul  din Braniştea.

Serios afectată este şi mare parte din cultura de porumb şi floarea soarelui. În zona de sud a judeţului Mehedinţi, pe sute de hectare porumbul e deja ofilit şi doar câteva ploi serioase l-ar putea salva. Sunt fermieri care pot pierde peste 1,5 milioane de lei din cauza arşiţei, care nu numai că nu le-a adus profit, dar le-a distrus şi investiţia.

“E compromis tot. Am investit a doua oară degeaba, am pus boabele în pământ, boabele sunt în pământ dar nu a ieşit nimic. Dinainte de Paşte a plouat. Să investeşti, să bagi câte 40 - 50 de milioane, nu ştiu dacă se mai merită.”, a declarat descumpănit, un alt fermier care a cultivat porumb.

“Seceta la culturile de primăvară s-ar putea să ne afecteze într-un procent de aproape 100% dacă nu plouă în următoarea săptămână. E nevoie urgent de apă, undeva la 35-40 de litri pe metrul pătrat de apă pentru a-şi reveni, ulterior fiind nevoie de al aport de apă. Ca producţie la recolta de orz pe care am recoltat-o, undeva la o tonă, o tonă şi jumătate mai puţin la hectar faţă de tehnologia pe care am aplicat-o”, a declarat un alt fermier care a calculat o pagubă de 1 500 000 de lei.

Reprezentanţii fermierilor spun că nu ar avea astfel de probleme dacă ar fi existat sistem de irigaţii şi cer mai multă implicare din partea statului.

“Deja floarea soarelui putem spune că e compromisă. Nu are nici jumătate de metru şi a ieşit butonul floral, la porumb, la fel. Vorbim de sudul judeţului, unde se cultivă mare parte din cereale şi unde nu se va mai putea recolta nimic la toamnă. E calamitat 100%. Trebuie să facem ceva cu sistemul de irigaţii, altfel, vom fi terminaţi, va trebui să renunţăm la agricultură”, a declarat preşedintele Camerei Naţionale Agricole, Cornel Stroescu.

Citeşte şi:

Fermierii se plâng de birocraţie. Pentru terenurile arendate trebuie să prezinte munţi de hârtie la APIA

Impozit de 5 ori mai mare pentru terenul agricol nelucrat doi ani la rând

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite