Pompierii mehedinţeni au 5 scafandri atestaţi pentru intervenţii în mediul acvatic şi recuperare victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi dintre scafandrii de la ISU Mehedinţi
Doi dintre scafandrii de la ISU Mehedinţi

ISU Mehedinţi are în sfârşit scafandrii pentru intervenţiile în mediul acvatic şi recuperare victime. Ani de zile, în diverse misiuni în care ISU Mehedinţi era solicitat să intervină, problema scafandrilor era una deosebită, în special la recuperarea persoanelor înecate, pentru că pompierii erau dotaţi doar cu o barcă pneumatică.

În multe astfel de cazuri se solicita sprijinul scafandrilor din alte judeţe. Din acest motiv pe tot parcursul anului 2012, conducerea  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Drobeta” al judeţului Mehedinţi s-a implicat intens în a avea o echipă de scafandri, operaţională, care să intervină în toată zona de competenţă.  

„Astfel, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mehedinţi, care a asigurat plata cursului de iniţiere la Centrul de Scafandri al Ministerului Apărării Naţionale, din municipiul Constanţa, dar şi cu sprijinul  Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru achiziţionarea costumelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi are 5 scafandri atestaţi pentru intervenţii  în mediul acvatic de salvare şi recuperare a victimelor”, a precizat Ramona Nistor, purtător de cuvânt al ISU Drobeta. 

Echipajul încadrat la Detaşamentul de Pompieri Drobeta Turnu Severin va deservi întreg judeţul, astfel că, pe viitor, nu va mai fi nevoie ca I.S.U. Mehedinţi să apeleze la scafandri din alte judeţe în cazul unor operaţiuni de căutare-salvare. Cei 5 pompieri special pregătiţi la Centrul de Scafandri al Ministerului Apărării Naţionale de la Constanţa, formează echipa de scafandri a I.S.U. Mehedinţi.

Aceştia au obţinut recent brevetele de scafandru - salvator, fiind atestaţi ca scafandri pentru intervenţii la adâncimi de până la 30 de metri în ape deschise. Aceştia nu pot interveni în ape acoperite de strat de gheaţă, în interiorul peşterilor, puţurilor, la epave, sau pentru lucrări industriale, şi nici când curenţii sunt puternici sau vizibilitatea este foarte redusă.

În perioada imediat următoare, echipajul de scafandri va începe antrenamentul de scufundare, pentru a putea face faţă solicitărilor, la intervenţii de recuperare a victimelor, fiind nevoie de trei scafandri, la adâncimi de până la 12 m şi de 5 scafandri, la adâncimi cuprinse între 12 m şi 30 m.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite