Culmea profitului la Severin: să primeşti bani pentru deszăpezirea trotuarelor fără să ningă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Primăria Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Să te faci că ridici zăpada de pe trotuar şi să mai fi şi plătit pentru asta pare o afacere destul de bună. S-a întâmplat la Drobeta Turnu Severin, unde Primăria oraşului a achitat către firma care se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, SC Fruct Prod Com SRL,  sume frumuşele pentru acest „serviciu”.

Toate bune şi frumoase până când facturile au fost luate la puricat de Curtea de Conturi Mehedinţi, care mirosind că ceva nu este în regulă a cerut sprijinul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, care i-a comunicat că la data când firma a susţinut că a efectuat lucrări de curăţat alei şi trotuare de zăpadă şi gheaţă, respectiv 9.02.2012 şi 14.02.2012,  „nu au existat fenomene meteorologice de natura precipitaţiilor solide (zăpadă şi gheaţă). Inspectorii Curţii de Conturi Mehedinţi au stabilit că Primăria Turnu Severin a achitat nejustificat, în felul acesta, 13.893 de lei, sumă care a fost ulterior recuperată din ordinul Curţii de către municipalitate printr-o factură de stornare. Firma Fruct Prod Com SRL aparţine omului de afaceri Alexandru Hornoiu, un apropiat al primarului Severinului, Constantin Gherghe şi din 2011, când s-a încheiat contractul de delegare a gestiunii serviciului public de amenajare şi întreţinere nr. 15.107/26.07.2011, în valoare de 11.426.863,85 lei, pe o perioadă de 5 ani, se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi şi a zonelor de agrement în municipiul Drobeta Turnu Severin.

Bani decontaţi pe lucrări neexecutate

„Curăţatul” trotuarelor de zăpadă pe timp uscat nu este însă singura neregulă constată de Curtea de Conturi Mehedinţi la Primăria municipiului Turnu Severin. Matrapazlâcuri s-au făcut în 2012, chiar şi la cimitirul ortodox din oraş, când Primăria a demarat la vremea respectivă ample lucrări de reabilitare, în valoare de 1.003.109,02 lei. Inspectorii Curţii de Conturi Mehedinţi au constatat că s-a decontat fără justificare legală de către Primăria Turnu Severin suma de 315.206,74 lei pentru lucrări neexecutate. 

Lucrările au fost efectuate de firma SC Via Vita Construcţii SRL a lui Sorinel Duducea zis „Regele asfaltului în Mehedinţi”, cercetat în mai multe dosare pentru infracţiune de evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.
 

Afacerea „Platanul”

Şi afacerea “Platanul” a fost luată la bani mărunţi de inspectorii Curţii de Conturi Mehedinţi. În 2011, după masacrul asupra teilor din Drobeta Turnu Severin, Primăria a trecut la plantarea unor arbori şi arbuşti ornamentali total nepotriviţi oraşului de la Dunăre. Au fost aduşi pe bani grei din Italia platani şi plantaţi în loc bătrânilor tei. La câteva luni de la plantare însă, o parte din aceşti arbori aduşi tocmai din Italia, cu 80 de euro bucata, s-au uscat, semn că nu le-a priit deloc pe meleagurile severinene.

În total, în perioada 2011-2012, au fost plantaţi 2266 de arbori şi arbuşti ornamentali în oraş, pentru care Primăria Drobeta Turnu Severin a achitat o notă de plată în valoare de 1.634.716,69 de lei către SC FRUCT PROD COM SRL. Hornoiu nu a achiziţionat însă platanii direct din Italia, ci de la SC TRANS BACO SRL, firma omului de afaceri severinean Constantin Bădescu, care are probleme cu legea (fiind cercetat din 2012 într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 milioane de euro) şi care ani de-a rândul a fost abonată la banii publici ai primăriei severinene ori ai Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Echipa de audit de la Curtea de Conturi Mehedinţi a stabilit că această firmă nu deţinea “calitatea de furnizor atestat al materialului dendrologic”, însă a comercializat către SC Fruct Prod Com SRL un număr de 3.215 arbori şi arbuşti ornamentali. 

I se cere demisia

La un calcul simplu se poate observa că în doar 4 ani, între 2010 şi 2013, Primăria Drobeta Turnu Severin, condusă de Constantin Gherghe, a efectuat plăţi nelegale în valoare de aproximativ 73,84 miliarde (aproximativ 2 milioane de euro), o parte din prejudiciu fiind recuperat, iar în unele cazuri există procese pe rol întrucât primăria a contestat procesele verbale de constatare ale Curţii. Pentru neregulile constatate, viceprimarul Daniel Cârjan (PNL) îi cere demisia primarului Constantin Gherghe (UNPR)  şi, totodată, spune că va avea grijă ca aceste rapoarte să ajungă pe masa procurorilor DNA.

Citeşte şi:

Cum au fost sifonaţi banii din conturile Primăriei Turnu Severin

Cât a plătit Primăria Turnu Severin pentru plantarea platanilor, după masacrul teilor
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite