Proiect despre arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru tineri arhitecţi au readus în centrul atenţiei, în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, tradiţiile legate de arhitectura tradiţională existentă în Geoparcul Platoul Mehedinţi, fiind alese localităţile Isverna, Balta şi Ponoarele.

Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană a realizat, în perioada 1 iulie – 30 septembrie, proiectul cultural „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Studiu de caz în comunele Isverna, Balta şi Ponoarele”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Parteneri în cadrul acestui proiect au fost primăriile celor trei comune şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Argumentul pentru alegerea celor trei comune, Isverna, Balta şi Ponoarele, este atât reprezentativitatea valorilor naturale aflate pe teritoriul acestora, cât şi varietatea elementelor de arhitectură tradiţională existente.

În cadrul proiectului au fost studiate aşezările rurale din acest mediu natural unic, precum şi monumentele de arhitectură tradiţională (locuinţe, troiţe, biserici din lemn, mori de apă, etc) prin raportarea acestora la patrimoniul natural.

„Prin acest proiect atragem atenţia asupra unui peisaj unic în România, în care pot fi întâlnite urme ale diferitelor perioade istorice, într-un cadru natural impresionant. Promovarea arhitecturii tradiţionale locale a celor trei comune poate constitui un punct de plecare spre revitalizarea zonei, având un impact pozitiv asupra întregului Geoparc şi creând premisa pentru apropierea comunităţii şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor”, spun iniţiatorii proiectului.

Frumuseţile zonei, fie ele naturale sau create de om, contribuie la dezvoltarea durabilă şi armonioasă a Geoparcului Platoul Mehedinţi.

„Frumuseţea stilului aşezat şi de bun simţal construcţiilor de altădată m-a făcut să mă implic în acest proiect. Rolul de coordonator de proiect a permis abordarea dintr-o altă perspectivă a relaţiilor mele vechi cu aria protejată, în care latura umană are primul loc. Am învăţat că nimic nu se poate realiza fără o bună comunicare, fie ea în echipă sau cu membrii comunităţilor locale pe care le-am vizitat şi faptul că este nevoie de o implicare directă şi continuă pentru dezvoltarea zonei”, a spus Simona Meilescu, coordonatorul proiectului.

Înfiinţat acum 10 ani, Geoparcul Platoul Mehedinţi este un mediu natural unic cu o topografie, climă, floră şi faună foarte generoase, pe suprafaţa sa derulându-se de-a lungul timpului, numeroase proiecte destinate protecţiei valorilor sale naturale. În schimb nu a fost realizată până acum o analiză a arhitecturii tradiţionale sau a tipurilor de aşezări ce au evoluat pe teritoriul său.

Citeşte şi:

Casele tradiţionale din judeţ, luate la inventariat

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite