Proiectul „Biodiversity of Rivers” s-a încheiat cu o reuniune în oraşul polonez Wroclaw

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Început acum doi ani de zile, proiectul multilateral Comenius „Biodiversity of Rivers” se apropie de sfârşit,  iar cea de a şaptea şi ultima  reuniune a avut loc recent la Wroclaw, Polonia. Şcoala gazdă a fost de această dată şcoala coordonatoare a proiectului,  şi anume Liceul Privat Salezian.

Această reuniune a adus împreună, pentru o ultimă  întâlnire elevi şi profesori din cele şapte ţări partenere ale proiectului, finanţat de Comisia Europeană prin Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii - Portugalia, Reunion (Franţa), Spania, Turcia, România, Cipru şi bineînţeles, Polonia.

Echipa Comenius a României a fost reprezentată de elevii Codruţ Sălcianu, Florian Mihart, Mircea Ivan şi profesorii Băicuş Elixia, Mijache Mihăiţă, Mariş Marinela şi Filimon Laura de la Colegiul  Tehnic de Transporturi Auto, Drobeta Turnu-Severin.

“Salezienii au pregătit un program foarte frumos, diversificat, cu activităţi specifice proiectului cum ar fi  concursul de film “Together 2 years in Comenius” şi de recreere, precum cursa de rafting pe râul  Nysa Kłodzka sau partida de pescuit în păstrăvăria Chocieszów urmată de degustarea specialităţilor locale. Vizitarea staţiunii balneo climaterice Duszniki – Zdrój  renumită pentru apele sale binefăcătoare ne-a adus şi o lecţie de istorie şi cultură europeană. Am aflat că aici compozitorul Frederic Chopin a susţinut un recital la vârsta de 16 ani pe când se afla în staţiune pentru tratament  şi tot aici se susţine anual, cel mai vechi festival international de pian din lume”, spune profesorul Laura Filimon, coordonatorul proiectului.

Vizitarea obiectivelor de interes istoric şi turistic ale oraşului, viitoare capitală culturală europeană în 2016, ca şi  întâlnirea cu primarul oraşului Wroclaw, Rafał Dutkiewicz, au fost activităţi interesante şi cu impact în rândul elevilor şi al profesorilor.

“Am fost impresionat de frumuseţea oraşului, despre care am aflat că este numit “oraşul tinereţii”, deoarece aici învaţă peste 140000 de studenti, sau „oraşul podurilor” pentru cele peste 100 de poduri construite peste râul Odra.  Clădiri noi precum Sky Tower care se înalţă la peste 200 de m  sau clădiri vechi şi impunătoare dau  farmec oraşului, asa cum o fac şi catedralele şi bisericile gotice. Cei peste 250 de pitici din bronz răspândiţi prin tot oraşul,  fac din Wrocalw un oras de poveste (deşi istoria acestora nu este un basm ci este legată de lupta de eliberare anticomunistă din Polonia).”, spune elevul Florian Mihart

Proiectul şi-a propus printre altele educaţia în vederea respectului pentru natură şi protecţia mediului înconjurător, aşa că  fiecare întâlnire de lucru a avut în program activităţi pentru cunoaşterea valorilor naturale ale ţărilor partenere şi a protejării biodiversităţii acestora.

„După ce am urcat 665 de trepte în Parcul Naţional Góry Stołowe am ajuns pe platoul montan Szczeliniec Wielki, la 900 de m altitudine de unde am putut admira o privelişte minunată. Traseul pe care l-am străbătut în parc ne-a purtat printr-un labirint cu tot felul de stâncării care şi-au primit numele după formele ciudate pe cale le au: „Cloşca”, „Mamutul”, „Cămila” sau „Elefantul”, un peisaj cu totul unic.”, povesteşte elevul Mircea Ivan.

Rezultatele proiectului ca şi activităţile fiecărei reuniuni pot fi accesate pe site-ul proiectului http://www.comenius-rivers.eu/

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite