RAAN se apropie de faliment: „Din insolvenţă nu poate ieşi nicio unitate în condiţiile în care nu mai produce nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala de la Halânga (Imagine din timpul unui protest al angajaţilor de aici)
Termocentrala de la Halânga (Imagine din timpul unui protest al angajaţilor de aici)

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin se îndreaptă cu paşi repezi spre faliment. Adunarea Creditorilor a cerut falimentul regiei şi este foarte posibil ca la termenul din 28 ianuarie judecătorul sindic de la Tribunalul Mehedinţi să se pronunţe în acest sens.

În data de 10.09.2013, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 577, partea I, Ordonanţa de urgenţă nr. 85/2013 privind declanşarea procedurii insolvenţei la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin.

A fost nevoie de o lege specială pentru ca această regie să poată intra în procedura de insolvenţă. Practic, Guvernul a apelat la o soluţie de compromis, forţat de valul de executări silite declanşate asupra RAAN.

În ciuda declaraţilor optimiste de la acea vreme a administratorului judiciar că regia are şanse de redresare, RAAN s-a adâncit tot mai mult în datorii. Totul a culminat cu închiderea combinatului de apă grea şi disponibilizările masive de pe platforma de la Romag de anul trecut.  În aceste condiţii, este limpede că pasul următor va fi falimentul, creditorii având interesul să ceară acest lucru judecătorului sindic pentru ca prin vânzarea unor active să mai poată recupera din datorii.

“Din insolvenţă nu poate ieşi nicio unitate în condiţiile în care nu mai produce nimic. La Combinatul Chimic producţia de apă grea a fost oprită, implicit producţia de energie termică şi electrică. Termocentrala funcţionează în această perioadă pe un contract de asociere cu primăria, de fapt e un împrumut de salariaţi şi capacităţi din termocentrală ca să putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din această iarnă”, a declarat Ion Sîrbulescu, administratorul special al RAAN.

În momentul de faţă, Termocentrala de la Halânga (sucursală RAAN) asigură agentul termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, dar o dată cu închiderea sezonului rece această unitate îşi va închide porţile.

„Sunt eforturi deosebite, sper să trecem această perioadă relativ uşor, oricum din primăvara acestui an Termocentrala nu va mai putea funcţiona pentru că nu va mai întruni condiţiile de mediu, pentru situaţii de urgenţă, obligaţii faţă de CEZ, Transelectrica. Categoric, Termocentrala se va opri şi eu vă garantez că se va opri definitiv. Termocentrala a fost creată în simbioză cu Combinatul de producere a apei grele, întrerupându-se activitatea de producere a apei grele această termocentrală nu se mai justifică ea fiind uzată fizic şi moral”, a mai spus Ion Sîrbulescu.

Administratorul special de la RAAN Turnu Severin, Ion Sîrbulescu

Cei 500 de angajaţi de la Termocentrală cel mai probabil vor intra în şomaj, iar conducerea RAAN încearcă să obţină pentru aceştia aceleaşi drepturi de care au beneficiat şi angajaţii disponibilizaţi în prima etapă, adică acele venituri de completare pe lângă indemnizaţia de şomaj.

Pentru Combinatul Chimic în acest moment se fac demersuri pentru crearea unei unităţi de management a apei grele, astfel încât cantitatea uriaşă de apă grea de pe platformă să fie depozitată în condiţii de maximă siguranţă.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite