Savantul Ştefan Odobleja, părintele ciberneticii, şi comuniştii: „Dacă ar fi trăit într-o lume normală, azi întreaga lume ar fi ştiut că a existat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Savantul Ştefan Odobleja (foto dreapta), la Curtea de Argeş
Savantul Ştefan Odobleja (foto dreapta), la Curtea de Argeş

„Adevărul“ a intrat în posesia unei scrisori care aduce la cunoştinţă informaţii inedite referitoare la epoca în care a trăit şi a luptat pentru recunoaşterea meritelor sale marele savant Ştefan Odobleja, părintele ciberneticii generalizate, originar din Mehedinţi.

Expeditorul scrisorii din 11 mai 2006 este Stelian Bajureanu – autorul primului „Dicţionar enciclopedic de Consonantică şi Cibernetică Consonantistă“, secretar general al Academiei „Odobleja”, membru în Consiliul Ştiinţific al Asociaţiei Internaţionale de Cibernetică şi un apropiat al lui Ştefan Odobleja.

Destinatar este academician prof. univ. dr. Leon Dănăilă, coleg şi prieten din copilărie cu autorul acestei scrisori, cunoscut publicului din România şi din lumea largă ca fiind unul din cei mai mari neurochirurgi ai tuturor timpurilor, descoperitor împreună cu neurobiologul Viorel Păiş a unor celule noi în creier denumite „cordocite-protectocit”, ce vor revoluţiona în curând tot ce se ştia despre creier.

image

FOTO Academicianul Leon Dănăilă

Scrisoarea ne-a fost pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa cunoscutului kinetoterapeut severinean Dan Alexoae – cel care, la rândul său, a primit-o de la dr. Leon Dănăilă - spre a fi prezentată la Simpozionul organizat la Drobeta Turnu Severin în cinstea marelui savant Ştefan Odobleja. 

Din scrisoare reiese limpede cât de greu s-a mişcat regimul comunist pentru a reabilita o asemenea personalitate, dar sunt prezentate şi câteva dintre secretele culiselor unui sistem politic pe care Odobleja l-a urât din tot sufletul. „Ce va rămâne oamenilor din opera lui Odobleja doar timpul va decide. Aş spune că este deja condamnată la istorie pentru că, trebuie spus cu durere, pe plaiul nostru mioritic nicio valoare n-a fost şi nu este luată în seamă, ca şi cum n-am avea nevoie de minţi creatoare, capabile să ne exprime în faţa lumii, ca şi cum mediocritatea ar fi postura noastră ideală, ca şi cum Dumnezeu a lăsat pe lume acest popor numai pentru a fi în admiraţia tâmpă a tot ce este exotic şi a trata cu dispreţ tot ceea ce este autohton. În mod cert, dacă Odobleja ar fi trăit într-o lume normală, în stare să aprecieze tot ceeac e a scris, în loc să fie expediat la «Dealul cu mărăcini», şi ar fi lucrat într-un centru ştiinţific cu preocupări similare sau cel puţin receptiv la ideile sale, astăzi întreaga omenire ar fi ştiut că a existat”, spunea neurologul Dumitru Constantin Dulcan (autorul celebrei cărţi „Inteligenţa materiei”), făcând referire la opera lui Ştefan Odobleja.

Fragment din scrisoare:

“Prima şi ultima aniversare la Academia Română a Psihologiei Consonantiste a fost făcută la 50 de ani de la apariţia sa. Şi, aceasta s-a datorat unor bărbaţi precum domnul Manea Mănescu (n.r. şef al Secţiei Ştiinţă şi Cultură al PCR). Am fost numit să mă ocup de această aniversare. Eugeniu Niculescu-Mizil (n.r. - rectorul Şcolii Superioare de Partid „Ştefan Gheorghiu”), de altfel un om onest, s-a opus acestei acţiuni declarând public: «Dacă Bajureanu ne-a păcălit la aniversarea a 45 de ani, acum, la 50 de ani, o va face numai dacă trece cu tancul peste corpul meu». Ministrul Mihai Florescu (n.r. - ministru secretar de stat la Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie): «Nu ştiu nimic despre Psihologia Consonantistă şi despre Ştefan Odobleja». La şedinţa în care s-a stabilit să aibă loc această aniversare la Academia Română am prezentat un scurt raport unde am arătat cele scrise mai sus. Reacţia domnului Manea Mănescu a fost că a coborât de la prezidiu şi a spus. «Tovarăşe Bajureanu foarte bine că m-ai ascultat şi cu ocazia fiecărui congres din ţară şi străinătate l-ai informat, în afară de director, şi pe tovarăşul Florescu. Dacă nu-l informai acum ar fi ştiut şi ce lapte ai supt de la mama dumitale». După aceasta domnul Mănescu s-a dus în faţa scaunului dlui. Mizil, unde acesta stătea comod, şi s-a rugat de domnia sa să fie de acord cu această aniversare. Domnul profesor Mizil a recunoscut că este adevărat ce am spus eu şi că nu este de acord să aniversăm la Academie apariţia Psihologiei Consonantiste”.

Odobleja s-a născut în Mehedinţi

În 1938, Ştefan Odobleja stabileşte temele de bază ale ciberneticii în lucrarea Psihologia consonantistă, publicată la Paris. Această lucrare a apărut cu zece ani înaintea de tipărirea ideilor americanului Norbert Wiener - care este cunoscut ca iniţiator al ciberneticii.

Medicul Ştefan Odobleja, creatorul psihocibernetcii şi părintele ciberneticii generalizate, s-a născut la 13 octombrie 1902 în satul mehedinţean Valea Hoţului. A făcut liceul la Drobeta Turnu Severin şi Facultatea la Bucureşti ca bursier al Institutului medico-militar. Ca medic militar, şi-a exercitat funcţiile profesionale în diferitele garnizoane din Brăila, Turnu Severin, Lugoj, Lipcani, Dorohoi, Turda, Tîrgovişte, Cernavodă, Bucureşti şi Dej. El ia parte la cel de-al doilea război mondial ca medic de regiment şi şef de ambulanţă. După război el se va retrage din activitate şi va trăi ca pensionar până la moartea sa survenită în 1978.

Ştefan Odobleja a publicat în 1929 studiul „Metodă de transsonanţă toracică” în Buletinul medico-terapeutic în care el enunţă pentru prima oară legea reversibilităţii prin care înţelegea retroacţiunea generalizată. O lucrare a lui Ştefan Odobleja, „La phonoscopie”, apărută la Paris (Editions Gaston Doin 1935), a obţinut premiul „General Doctor Papiu Alexandru” acordat celor mai de seamă studii scrise de medicii militari. Un alt eveniment important în viaţa lui Ştefan Odobleja a fost participarea lui la Congresul Internaţional de Medicnică Militară din Bucureşti, 8-12 iunie 1937, la care a prezentat un raport pe tema fonoscopiei şi a distribuit un prospect în care anunţa apariţia operei sale capitale „Psychologie Consonantiste”. La Congres a participat şi o delegaţie de medici ai marinei americane condusă de William Seaman Bainbridge care, ca şi alţi participanţi, a acordat o atenţie specială comunicării şi, mai ales, demonstraţiilor practice ale lui Odobleja.

Cibernetica s-a născut în România

„Psychologie Consonantiste” a apărut la Editura pariziană Librairie Maloine, dar din cauza accelerării încordării internaţionale europene şi izbucnirii războiului editura nu a mai apucat să se ocupe de difuzare. Odobleja a reuşit să expedieze circa 20 de exemplare la bibliotecile universitare şi medicale din lume şi 20 de exemplare la o serie de specialişti străini. Lui Bainbridg, Odobleja i-a trimis cinci exemplare, iar medicul american l-a asigurat că le va plasa în cele mai indicate locuri. Lucrarea monumentală a savantului român a fost prezentată în Psychological Abstracts din ianuarie 1941, sub semnătura lui S. M. Strong, dar în general a avut foarte puţine recenzii şi a fost practic ignorată multă vreme.

Ştefan Odobleja şi-a continuat cecetările mai ales în direcţia elaborării unei logici din care au rămas îm stadiu de manuscris zeci de mii de pagini. Începând din anul 1972, când a citit autobiografia lui Norbert Wiener, Ştefan Odobleja s-a consacrat demonstrării ideii că originea ciberneticii se află în psihologie şi că „cibernetica s-a născut în România în anul 1938” prin lucrarea sa „Psychologie Consonantiste”. În acest sens, pentru a-şi marca parternitatea, el a publicat o lucrare specială, care a apărut în chiar anul morţii sale: Psihologia consonantistă şi cibernetica“, cu o substanţială prefaţă a lui Mihai Golu.

Citeşte şi:

O anchetă criminalistică, în viziunea savantului Ştefan Odobleja

Fiul savantului Ştefan Odobleja: „Avea încredere în semenii săi deoarece era conştient că ideile sale se vor confirma în viitor”

Un monument pentru savantul Ştefan Odobleja
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite