Seminar dedicat reducerii poluării resurselor de apă la Gârla Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
seminar Gârla Mare FOTO Ministerul Mediului şi Pădurilor
seminar Gârla Mare FOTO Ministerul Mediului şi Pădurilor

Ministerul Mediului şi Pădurilor a organizat  astăzi  o conferinţă de presă la Gârla Mare,  una dintre comunele stabilite pentru întâlnirile experţilor de mediu cu fermierii, agricultorii, localnicii şi autorităţile locale pentru identificarea unor soluţii care să reducă poluarea cu nitraţi a apei din fântâni.

Evenimentul face parte  din cadrul celei de-a doua etape a Seminariilor locale - parte integrantă a  Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului  şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

Specialiştii din cadrul Unităţii de Management a Proiectului au prezentat Proiectul “Controlul Poluării cu Nutrienţi” şi stadiul investiţiilor în comuna Gârla Mare.
Naiana Milea, director UMP, Ministerului Mediului, a declarat: „Platforma de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi deşeurilor menajere din comuna Gârla Mare, a fost finalizată pe 24 iulie 2012.  Are o capacitate de cca. 2 000 de tone anual de procesare gunoi de grajd în compost care se poate aplica pe terenurile agricole ca fertilizant organic. Asociat platformei, comuna a fost dotată, din proiect, cu un set de echipamente necesar colectării şi procesării gunoiului de grajd constând în: un încărcător frontal, un tractor rutier cu două remorci agricole, o cisternă remorcă vidanje şi o maşină de împrăştiat gunoi”.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

„Referitor la apa potabilă, la Gârla Mare, care este poluata cu nitriţi si nitraţi,noi am luat toate măsurile necesare pentru a reduce această poluare printr-un program al ministerului mediului şi monitorizarea cetăţenilor pentru ca si gunoiul de grajd sa nu mai fie aruncaty pe camp la voia intamplarii ci sa-l transportăm la platforma comunala. Platforma comunala e finalizata. Am depozitat deja cca 15 tone de gunoi de grajd iar utilajele necesare sunt la dispozitia cetatenilor”, a declarat Dumitru Baicu, primarul comunei Gârla Mare.

Cea de-a doua etapă a Seminariilor locale se derulează în perioada 13 - 25 noiembrie 2012. Patru  echipe formate din experţi de mediu şi personal din cadrul proiectului se întâlnesc cu fermieri, agricultori, ingineri agronomi, medici veterinari, profesori, preoţi, elevi şi autorităţi locale din 40 de localităţi, în scopul reducerii poluării surselor de apă.
 
Campania de Informare şi Conştientizare a Proiectului a debutat cu 11 workshop-uri în cele 11 Bazine Hidrografice din România. La aceste ateliere de lucru experţii de mediu s-au întâlnit cu  autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice.

În cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi se derulează investiţii în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi.  14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut, într-o primă etapă de investiţii. Anul acesta au fost finalizate alte 18 platforme comunale – a doua etapă  de investiţii realizate în cadrul Proiectului „Controlul Poluării cu Nutrienţi”. Este prevăzut în Proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare a gunoiului de grajd. O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare.  În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie - pe termen lung.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.  Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite