Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Slujba de Înviere cu Securitatea pe urme. Paştele românilor în Epoca de Aur: cozi pentru ouă, carne de miel confiscată de Miliţie şi interdicţie la Biserică

32
12 Apr 2015 13:02:55
Autor: Alexandra Georgescu
În Epoca de Aur românii stăteau la cozi interminabile pentru a face cumpărăturile modeste pentru Paşte FOTO provincianews.ro
În Epoca de Aur românii stăteau la cozi interminabile pentru a face cumpărăturile modeste pentru Paşte FOTO provincianews.ro

Sărbătorile pascale aveau farmecul lor şi înainte de 1989, în special în mediul rural, unde tradiţiile se respectau cu sfinţenie. La slujba de Înviere, bisericile erau pline, dar e adevărat că lăcaşurile de cult erau ocolite de intelectuali, "prelucraţi" în prealabil în comitele de partid, pentru că riscau să aibă probleme.

Românii respectau tradiţia de Sfintele Paşte şi în epoca comunistă şi îşi urau tradiţionalele cuvinte: „Hristos a înviat! Adevărat a Înviat”. Nu lipseau de pe masă ouăle roşii, cozonacul cu nucă, friptura de miel şi drobul. Pentru generaţiile născute după 1989 pare greu de închipuit că toate alimentele necesare pregătirii acestor bucate erau însă greu de procurat. Magazinele pline cu tot felul de produse din ziua de astăzi erau doar un vis frumos pentru mulţi români.

Dacă făina pentru cozonac ori ouăle erau cumpărate pe cartelă, în cele mai multe cazuri după ore întregi de stat la coadă, când era vorba de miel lucrurile deja se complicau fiindcă nu se găsea în comerţul socialist carne de miel şi, mai rău, în anii 80 era interzis transportul alimentelor dintr-un judeţ în altul. Pentru cei care locuiau în mediul rural, era mai simplu în sensul că sacrificau pe ascuns mielul în gospodărie, feriţi de ochii curioşi ai vecinilor, care puteau să te reclame la miliţie. Era însă o întreagă aventură să transporţi mielul de la locul de sacrificare la oraş fiindcă în preajma sărbătorii pascale pe traseu Miliţia organiza filtre dese de control.

“Îmi amintesc că am cumpărat doi miei dintr-un sat din judeţul Argeş, iar colegul meu cumpărase şi el unu. În drum spre Turnu Severin, ne-au oprit doi miliţieni şi la controlul autoturismului ne-au găsit mieii. I-au confiscat, dar nu mi-au dat niciun act, nu au întocmit vreun proces-verbal, pur şi simplu i-au luat miliţienii. Cred că i-au mâncat acasă cu familia lor, iar eu am făcut acel Paşte fără friptură de miel”, îşi aminteşte un severinean. Miliţia organiza controale severe şi pe trenuri, călătorii fiind verificaţi cu atenţie la bagaje.

Control la coşul de gunoi

Foştii militari în termen îşi amintesc că de sărbătorile pascale primeau pachete de acasă, de unde nu lipseau bucatele tradiţionale de Paşte şi obişnuiau să ciocnească cu colegii de cameră ouă roşii. Era o chestiune tacită, comandanţii de pluton, de campanie cunoşteau acest lucru, dar nu le făceau observaţie. În schimb, unii secretari de partid, din exces de zel, verificau coşurile de gunoi şi acolo unde găseau coji de ouă roşii îi criticau pe comandanţii unităţilor că nu fac muncă politică de calitate.

În noaptea de Înviere, românii umpleau bisericile, poate nu ca în ziua de astăzi, dar oamenii simpli nu se fereau să intre în lăcaşurile de cult. Intelectualii, cei care deţineau funcţii, în special în partid, magistraţii, cei care lucrau în Armată ori în învăţământ, "prelucraţi" în prealabil în comitele de partid, veneau în număr mic şi discret la biserică, să nu fie văzuţi pentru că riscau să aibă probleme.

Istoricul bănăţean Mircea Rusnac spune că doctrina partidului unic din România anilor '80 îşi propunea să înlocuiască prin comunism toate religiile. Una dintre găselniţele perverse ale şefilor Partidului Comunist era să cheme copiii la şcoală în prima zi de Paşte, astfel încât aceştia să nu simtă atmosfera de sărbătoare. „Aveau un obicei prost să ne cheme în Duminica Paştelui la şcoală. Le venea mereu o idee pentru a ne strica vacanţa. Ba ne puneau la muncă voluntară, strângeam hârtii de pe stradă, ba diverse activităţi extraşcolare, numai să nu mergem la slujbe. Dar cu cât treceau anii, cu atât era şi mai permisibil Paştele”, povesteşte istoricul Rusnac.

Interdicţie pentru elevi

Elevii nu aveau voie să meargă la biserică, profesorii îi urmăreau la denii, la slujba de Înviere, iar cei care mergeau, erau exmatriculaţi pentru câteva zile ori li se scădea nota la purtare.

“Îmi amintesc că am mers împreună cu doi colegi la slujba de Înviere la biserica Maioreasa din Turnu Severin. Ne-a văzut un profesor când am ieşit din biserică şi a doua zi ne-a certat şi am fost exmatriculaţi trei zile. Eram un copil, nu mi-am dat seama de ce sunt sancţionată fiindcă până la urmă nu făcusem nimic grav”, povesteşte o fostă elevă a prestigiosului liceu “Traian” din Turnu Severin.

Părintele Mihai Sămărghiţan, unul dintre cei mai vechi, cunoscuţi şi iubiţi preoţi din Sibiu, a povestit pentru "Adevărul" cum se desfăşurau slujbele de Înviere înainte de 1989. Slujba de Înviere începea la 4 dimineaţa. Se citea pastorala, în care era pomenit obligatoriu Nicolae Ceauşescu, iar de la slujbe nu lipseau niciodată oamenii Securităţii.

În timpul regimului comunist, numărul parohiilor s-a modificat, în special datorită reformelor administrativ-teritoriale întreprinse în această perioadă, iar numărul preoţilor a scăzut simţitor. Statul comunist nu a mai permis existenţa preoţilor ajutători şi onorifici, o parohie fiind deservită doar de un singur slujitor al altarului (chiar şi cele din mediul urban). Multe parohii au rămas vacante perioade îndelungate din cauza lipsei de preoţi. În această perioadă unii slujitori ai altarelor, de teama persecuţiilor sau din alte considerente, au ales să părăsească Biserica, preferând să lucreze în învăţământ sau în alte ramuri de activitate.

Citeşte şi:

Paştele pe vremea Uniunii Sovietice, când Dumnezeu nu exista

Puterea lumânării de Înviere, pe înţelesul ateilor - explicaţia preoţilor pentru cea mai sfântă dintre luminile lumii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

tudor miclovan
12.04.2015, 14:22:36

Gramada de minciuni ordinare strecurate printre doua-trei adevaruri : "carne de miel confiscată de Miliţie", "interdicţie la Biserică", "ne puneau la muncă voluntară, strângeam hârtii de pe stradă, ba diverse activităţi extraşcolare, numai să nu mergem la slujbe" etc. Lipsa abundentei de alimente a fost proprie strict anilor '80, cauza fiind plata datoriei catre camatarii internationali (FMI, BM, BERD samd). De murit n-a murit insa nimeni de foame, cum se intampla azi. Concluzie: daca perioada actuala ar fi fost fasta, poate as fi inteles aratatu' cu degetu' catre trecut, dar in conditiile in care azi e de 100 de ori mai rau ca atunci, chiar nu vad sensul... Citeste mai mult: adev.ro/nmowpd

+5 (19 voturi)
Ludwig
12.04.2015, 15:05:32

Si de unde stii tu ca nu a murit nimeni de foame atunci? Azi unde ai vazut tu ca se moare de foame? In ziua de azi msa gratuita la cantina sociala ceea ce pe timpul lui ceasca nu exista caci comunistii nu vroiau sa accepte saracia. Perioada actuala cu toate relele ei este de o mie de ori mai bunacxa cea trecute: sa privim ce ne-a aduc republica din 1948. Sovieticii ne-au alungat un rege si ne-au dat la schimb un cizmar: mii de morti in lagarele si puscariile comuniste, mii femei moarte de la avorturile interzise, foamete si cozi imense la alimente, frig in case, gaze ioc, 2 ore apa calda pe zi, 3 ore de curent pe zi, lipsa de medicamente, executii ptr cei ce doreau sa treaca granita, 2 oretv cu cantarea romaniei, etc. Ce vrei sa spui cu "camatarii" FMI, BERD, BM? Te-a obligat cineva sa te imprumuti la ei? Nu tot analfabetul de ceusescu s-a imprumutat ca sa construiasca tot felul de fabrici si uzine ce produceau multi si prost ptr CAER (mongolia, vietnam) tot felul de produse de cacao? Daca zici ca acum este mai rau ca atunci eu unul te-as trimite in koreea de nord sa ai 23 orer apa calda pe zi, mancare pe cartele si aia sfoara de la salamn si tacamuri de la gostat, 2 ore curent pe zi, 2 ore TV cu cantarea romaniei- oda conducatorului iubit etc...Mars in koreea de nord mai repede!

-4 (16 voturi)
Ilim
12.04.2015, 15:08:50

Miclovane,am impresia ca ti-e dor de regia lui Nicolaescu..cu aprobare de sus.

-1 (9 voturi)
Tulghrs Gore
12.04.2015, 15:24:02

Am trait pe vremurile alea. Alimente.le erau greu de gasit dar nu am auzit sau vazut pe cineva care a fost impiedicat sa mearga la biserica. In noaptea de paste erau deschise discotecile pana dimineata. Noi mergeam pana la 12 la discoteca iar dupa mergeam la biserica.

+8 (10 voturi)
Ghita Bizonu'
12.04.2015, 15:21:03

M-am naswcut in 1952. Buucrestean . Majoritatea celor mai de sus sunt minciuni ordinare. Nimemi nu m-a oprit sa merg la Inviere (:jegul marginal , derbedeii cu sticle si fiote insa mo-au taiat cheful de Imvioera dupa 1977-79) Si da dupa 83 a devenit al naibii de greu de gasit un miel sau sa te aproviuonezi. Dar ast6a nu le avea cu pastele cio "doar" cu plata datoriei .. Intre 1962-69 mqacai meir de ti se acrea .. din aprilie pana in iunie mielul era la "putere" in carligele macelariilor. Si sa stiti - cel ami gu conzopac este ala din casa, framatat cu multa sudoare !!! Framtam de ma luia naiab si apoi o ora intrega pisam mac .... caci cel mai bun cooznac este cel cu mac!! Cocpnac cu cacao? O prostei si erezie moderna ptr puturosi !!! Si mersu la biserica.. un X oaresicare pytea s ameartag.. In Tivarus Escu gaiu important in partid ,,,,, ntz. Tocammai el car facea sedinte d eateism ? Vai vaiu. Idem, copii sai .. Da un X care nici nu era in parid ... il prvea. Ma rog daca isi depunea carnetu si tivarus cu finctii - da nu mai avea functii ..

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (32)