Sociolog: „Am sentimentul că am avut parte de un fel de 1 aprilie generalizat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1 Aprilie este ziua când oamenii fac tot felul de farse şi glume celor apropiaţi. Ziua Păcălelilor nu este, însă, o invenţie modernă, ci are o istorie de sute de ani.

1 aprilie este cunoscută de oricine ca fiind Ziua Păcălelilor. Nu e sărbătoare oficială si nici nu primim zile libere, însă pentru mulţi reprezintă ziua ideală pentru a le juca feste celor dragi. După unii autori, istoria păcălelilor ar începe în primii ani ai secolului XVII, când anumiţi astrologi „prevedeau” într-un „Almanah de previziuni” decesul unor personalităţi politice antipatice.

În România, farsele de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Păcălelile practicate de 1 aprilie variază de la cele simple, de genul, "Ai o pată pe bluză" la cele foarte elaborate, la care unul sau mai mulţi membri ai familiei sau prieteni "lucrează" mai multe zile. Nu există referinţe clare despre istoria păcălelilor în Mehedinţi, dar cel mai probabil şi mehedinţenii au început să respecte tradiţia farselor în secolul al XIX-lea.

“Doar Dumnezeu ştie cu preciziune cine şi cum s-a inventat păcăleala de 1 aprilie. Realmente cred că nici nu prea contează acest aspect, şi orice demers „arheologic” în acest sens e mai degrabă inutil sau pur didactic. Opiniile privind geneza acestei tradiţii diferă, ştim, o simplă înşiruire a lor, permisă de unchiul Google, e foarte mulţumitoare pentru oricine e interesat de „istoria” chestiunii. Ceea ce contează însă e practica aproape universală a zilei de 1 aprilie, în pofida caracterului neoficial – avem aşadar un bun prilej de farse pardonabile şi de amuzament”, spune cunoscutul scriitor mehedinţean şi sociolog, Sorin Vidan.

În opinia sa, marile minciuni care au făcut înconjurul ţării, „cele mai enervante sunt desigur cele având ca sursă ingrată politicul, şi care ne-au testat de-a lungul anilor, ciclic, capacitatea de dezamăgire şi de rezistenţă”. 

„Am sentimentul că am avut parte de un fel de 1 aprilie generalizat. Paul Ekman, profesor de psihologie la University of California, San Francisco, are într-una din cărţile sale, „Minciunile adulţilor”, un întreg capitol despre „Minciunile din viaţa publică” şi poate că ar trebui să fim mai atenţi faţă de acest fenomen şi să ne antrenăm astfel încât să fim mai puternici în faţa „păcălelilor” politice, chiar dacă trăim în plin ev al manipulării de masă”, mai spune sociologul Sorin Vidan.

Citiţi şi.

FOTO VIDEO Cele mai tari farse de 1 aprilie făcute de giganţii tehnologiei
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite