Spitalul Judeţean Mehedinţi, dator la executorii judecătoreşti din cauza tichetelor de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul trebuie să achite suma de 120.000 de lei FOTO Corina Macavei
Spitalul trebuie să achite suma de 120.000 de lei FOTO Corina Macavei

Înglobat în datorii uriaşe, Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate spitalicească din Mehedinţi, este pus acum într-o situaţie extrem de delicată pentru că trebuie să arunce cu banii pe fereastră, adică să plătească suma de 120.000 de lei, nu pentru plata facturii la energie electrică, medicamente sau încălzire, ci pentru cheltuieli de judecată.

Sindicatul  Sanitas a dat spitalul în judecată pentru neachitarea tichetelor de masă şi după câştigarea proceselor  a apelat la serviciile executărilor judecătoreşti, care acum îşi cer onorariile. În momentul de faţă, angajaţii spitalului şi-au primit aceste tichete pe luna iunie, dar încă mai sunt restanţe pentru cinci luni.

“Bonurile au început să se dea din luna februarie a.c., pauza s-a făcut între luna august 2014 şi februarie 2015, iar ulterior s-au dat restanţele în ordine cronologică. Noi am dat în septembrie pe luna martie şi în luna octombrie bonurile pentru lunile aprilie şi mai. Acum suntem în discuţii cu cei de la Sanitas, au mai renunţat la un rând de dosare, dar suma de 120.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată trebuie să o achităm”, spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, dr. Victor Maliborschi.

Datoriile se vor achita

Directorul economic al spitalului, Margareta Popescu, spune că suma de 120.000 de lei putea fi cheltuită pentru facturile curente, dar în aceste condiţii trebuie să respecte legea şi să achite aceşti bani: “Cheltuielile de executare percepute de executorul judecătoresc sunt din acele hotărâri judecătoreşti privind tichetele pe luna martie, aprilie, mai. Conform Ordonanţei 22 din 2002, creditorul se adresează debitorului, iar în cazul în care nu găseşte înţelegere pentru eşalonare sau achitarea datoriilor de executare în termen de şase luni, după ce s-a trimis o înştiinţare însemând somaţie d eplată se emite titlu executoriu pentru aceste cheltuieli de judecată. Creditorul a mers la executorşi a emis aceste cheltuieli de executare, iar în această situaţie suntem în curs de a achita”.

“Punem lacătul pe uşă”

Preşedintele Colegiului Medicilor din Mehedinţi, dr. Cristian Jianu, este însă mult mai tranşant şi spune că Sindicatul Sanitas ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă înţelegere, având în vedere datoriile mari în care se zbate, pentru a evita o asemenea situaţie. “Spitalul are probleme financiare extraordinar de mari din cauza faptului că are bolnavi foarte mulţi pe care trebuie să îi îngrijească. Nu poate să dea toţi banii pe salarii şi pe bonuri de masă pentru că atunci logic trebuie să închidem porţile, punem lacătul pe uşă şi plecăm”, declară medicul Jianu. Acesta explică şi modul cum s-a ajuns în această situaţie fără precedent: “Toată această acţiune mie mi se pare o furtună într-un pahar cu apă. De fapt ceea ce se întâmplă acum este consecinţa unui şir de greşeli făcute în anii anteriori şi anume acela de a plăti cu prioritate salariile şi bonurile de masă, fără a plăti datoriile la stat. În felul acesta s-au acumulat datorii extraordinar de mari la Finanţe, la un moment dat a venit un punct zero în care s-a spus de aici nu se mai poate şi atunci au trebuit plătite acele sume. Şi din momentul acela, Spitalul nu a mai putut să plătească bonurile d emasă. Eu sunt de acord că bonurile d emasă sunt incluse în drepturile salariale, ele sunt un drept al oamenilor care trebuie acordat. Conducerea spitalului în repetate rânduri a stat d evorbă cu sindicatul Sanitas despre această păsuire, această amânare. La un moment dat, Sindicatul Sanitas, ca orice sindicat care trebuie să justifice activitatea s-a gândit să facă o acţiune în justiţie care în final să ducă la o executare”.

687 de dosare

Sindicatul se scuză şi spune că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă fosta conducere a spitalului ar fi înţeles să respecte hotărârile judecătoreşti. Culmea este că cei 120.000 reprezintă aproape în întregime valoarea tichetelor pe care angajaţii spitalului le primesc într-o lună.

“Executarea silită a decurs în urma unei hotărâri judecătoreşti care sunt executorii. În calitate de prim-vicepreşedinte al Sanitas vă spun că s-a ajuns aici din cauza neînţelegerii avute cu administraţia spitalului de-a lungul timpului, e vorba de vechea administraţie care s-a schimbat recent, de două luni. Demersurile s-au făcut de la începutul anului, iar instanţa a hotărât în final acest lucru, să ni se acorde aceste tichete. Spitalul nici după această hotărâre judecătorească nu a înţeles să achite de bune voie, aşa că noi am fost obligaţi să acţionăm la calea legală şi s-a ajuns la acest lucru. Suntem conştienţi că este o povară pentru spital acest lucru (…)”, spune Virgil Grigorescu de la Sanitas Mehedinţi.

În total, pe rolul instanţei de judecată au fost 687 de dosare, pe fiecare în parte aplicându-se cheltuieli de judecată şi cheltuieli pentru executare silită.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite