Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin are conturile blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul judeţean din Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Mehedinţi,  are conturile blocate. Unitatea medicală nu a achitat un procent de 3 la sută din datoriile pe care le înregistrează, aşa că Trezoreria statului i-a blocat conturile, aşa cum prevede o Ordonanţă de Urgenţă din 2012.

Suma pe care spitalul trebuia să o achite este de 276.000 de lei. Cum nu s-a achitat de această datorie, spitalul judeţean nu mai poateacum efectua nicio plată către furnizori ori prestatorii de servicii. „Şi spitalalele şi unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să-şi reducă din arierate. Primăriile au un procent de 5 la sută, iar spitalele au un procent de 3 la sută. În condiţiile în care acestea nu îşi achită 3 la sută din arieratul înregistrat de la o lună la alta, diferenţa dintre arieratele înregistrate de la o lună la alta, Trezoreria statului are obligaţia să-i blocheze conturile. Spitalul poate face numai plăţi de salarii, contribuţiile aferente salariilor şi arieratele. Când nu îşi plătesc acel procent de 3 la sută spitalale nu mai au voie să facă altfel de plăţi”, spune Maria Drăghici, trezorier şef de la Finanţele Publice Mehedinţi.

Grav este că unitatea medicală riscă să rămână fără curent electric pentru că spitalul are deja de achitat facturi în valoare de 200.000 lei. “Dacă CEZ-ul dispune şi vine şi taie contoarul noi nu avem cum să ne opunem”, a spus Doina Borugă, managerul spitalului mehedinţean. Şi alte facturi aşteaptă să fie achitate, iar neplata acestora va afecta activitatea medicală. „Sunt foate mulţi furnizori de medicamente şi materiale sanitare care nu ne mai onorează comenzile pe care noi le-am transmis deja până când nu le mai plătim o parte din sumele restante, unii dintre ei fiind cei care se încadrează la arierate, alţii chiar dacă nu se încadrează la arierate sunt totuşi cu plăţi restante”, mai spune managerul spitalului.

Problema plăţii acestor arierate ar fi fost cumva rezolvată dacă şi Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi s-ar fi achitat la timp pentru serviciile prestate de spital. Singurele surse de finanţare ale spitalului judeţean de urgenţe din Drobeta Turnu Severin sunt CAS şi Consiliul Judeţean Mehedinţi, iar banii colectaţi din coplată ori alte servicii sunt prea puţini.

„Problema este că nici până la această dată nu avem plata făcută pentru toate serviciile medicale ale lunii mai, cele contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se pare că nu vom avea aceşti bani nici până la sfârşitul lunii în curs, aşteptăm aceste plăţi. Alte surse de finanţare noi nu avem din păcate, decât veniturile de la casa de asigurări de sănătate şi venituri de la Consiliul Judeţean Mehedinţi. Cu toate încercările noastre, coplata reprezintă circa 3000 de lei pe lună, 1260 de lei pe săptămână din diverse servicii pe care le plătesc pacienţii neasiguraţi. Sunt sume infime, alte venituri din păcate nu avem. De la CAS avem de primit cam 300.000 de lei. De obicei casele de asigurări plăteau în jur de 20 ale lunii un avans la luna respectivă, dar se pare că în această lună nu se vor plăti aceşti bani”,  a declarat Doina Borugă.

De cealaltă parte, Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi spune că va achita până la sfârşitul lunii iunie suma prevăzută în buget. „Până la sfârşitul lunii vor primi o sumă de 225.757, iar diferenţa care mai rămâne de plătit se va plăti la începutul lunii iulie. Este o mică diferenţă datorită creditelor bugetare, dar asta nu este nimic neremediabil şi în orice caz se vor plăti la începutul lunii iulie”, a spus Radu Barbu, purtătorul de cuvânt al CAS Mehedinţi.

Şi pentru că managerii de spital pot fi înlocuiţi din funcţie în cazul în care nu achită aceste arierate, Doina Borugă spune că este dispusă să-şi dea demisia dacă altcineva ar putea  să reducă datoriile în condiţiile în care spitalul este subfinanţat: “Dacă ministrul crede că schimbând un manager la venituri de la 4.800.000 şi cheltuieli de 6.000.000 de lei va putea un manager să facă ceva eu îl felicit, dar nu îl aştept decât trei luni să conducă un spital judeţean cu banii aceştia şi îmi dau eu demisia dacă el va reuşi.  Îi doresc ministrului să se gândească la o strategie naţională viabilă pentru a funcţiona totuşi sistemul de sănătate în consiţiile în care trebuie să asigurăm totuşi sănătatea populaţiei.

Datoriile spitalului mehedinţean la această oră sunt de aproximativ 4 milioane de lei.

Citiţi şi:

„Big Brother” la Spitalul Judeţean Mehedinţi

Medici noi şi investiţii pe măsură la Spitalul Judeţean de Urgenţe Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite