Un hidroagregat de la Porţile de Fier II este oprit de 3 ani şi nu produce energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroagregatul nr.1, aferent CHE Portile de Fier II, a fost deconectat de la sistem, în vederea retehnologizării, în data de 05.06.2012 şi, conform planului iniţial, ar fi trebuit repus la sistem în iunie 2013.

Costurile finalizării acestor lucrări erau de circa 2 milioane euro. Hidroelectrica a oprit, însă, lucrările de retehnologizare la hidroagregatul nr. 1 (HA 1), ultimul care trebuia retehnologizat, când mai trebuiau efectuate doar lucrările de montaj, după cum susţine liderul de sindicat de la Porţile de Fier. 

“Hidroagregatul nr. 1 stă oprit de 3 ani. Energia pierdută este de aproximativ 210.000 MWh, adică o pierdere cifrată între 35 şi 38 milioane de lei”, spune Cristinel Popescu, lider sindical.

Hidroelectrica a stopat lucrările

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denunţat în 2013 actele adiţionale nr. 4 şi nr. 6 la contractul de retehnologizare încheiat cu grupul Andritz Hydro pentru hidrocentrala Gogoşu de pe Dunăre, care vizau lucrări în valoare de 71,5 milioane Euro. Într-un comunicat de presă din data de 05.02.2013, Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL, Administratorul Judiciar al Hidroelectrica, declara următoarele:
   

„Denunţarea contractelor cu vechii parteneri ai Hidroelectrica nu este un scop în sine în procedura insolvenţei, dar urmăreşte optimizarea costurilor investiţiilor societăţii şi practicarea unor preţuri rezonabile, comparabile cu cele ale investiţiilor similare la nivel european. Am fi acceptat să achitam 50 milioane de Euro pentru prelungirea cu încă un ciclu de viaţă a CHE Gogoşu, dar 70 milioane Euro este un cost mult prea mare şi nejustificat în cazul unei capacităţi de producţie de numai 54 MW. La un atare cost ajungem la  1.3 milioane de Euro/MW retehnologizat, echivalentul costului unui MW nou construit, care include şi costul lucrărilor de construcţii cu o pondere de aproape 70%. Costul de 1,3 milioane /MW apare cu atât mai mare dacă îl raportăm la costul cu care a fost retehnologizată centrala Lotru, respectiv 89 milioane euro la o putere instalată de 510 MW, de unde rezultă un cost de 174 mii Euro/ MW retehnologizat. Timp de 15 ani toate retehnologizările mari la Hidroelectrica s-au dat cu încredinţare directă şi aceluiaşi consorţiu de firme Voith – Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta pricepuţi la retehnologizări. Să-i lăsăm şi pe alţii să se afirme. Toate lucrările de retehnologizare pe viitor vor fi atribuite prin licitaţii internaţionale. Ne dorim proceduri de achiziţie transparente şi competitive. Acesta este motivul pentru care în ianuarie 2013 am reluat de la zero licitaţia cu valoare estimată de 136 milioane Euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida, cu o putere instalată de 210 MW”.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidorelectrica, nu a putut fi contactat de reporterul „Adevărul“, pentru a prezenta un punct de vedere actual referitor la declaraţiile făcute recent de liderul de sindicat.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Conflict fără precedent la Hidrocentrala Porţile de Fier I. Sârbii şi românii nu se mai înţeleg cum să împartă energia: „Ei uzinează haotic“

Cât de degradat este barajul Porţile de Fier II. Fotografii în premieră: instalaţii distruse, improvizaţii, pierderi foarte mari de apă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite