Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Turnu Severin: Biodiversitatea din zona Gruia – Gârla mare expusă la muzeu

0
27 Sep 2009 21:21:21
Autor: adevarul
Turnu Severin: Biodiversitatea din zona Gruia – Gârla mare expusă la muzeu
Turnu Severin: Biodiversitatea din zona Gruia – Gârla mare expusă la muzeu

Peste 40 de exponate au fost scoase din depozitul unității pentru a încânta privirile vizitatorilor. Este vorba de piese reprezentative ale faunei mehedințene.

Peste trei zile, în cadrul Muzeului Regiunii Porțile de Fier va avea loc vernisajul unei interesante expoziții ce se dorește a fi un semnal de alarmă față de implicarea omului și a modernismului în dispariția unor specii de păsări din aria naturală Gruia – Gârla Mare. Conform declarațiilor directorului muzeului, Sorina Matacă, expoziția va fi deschisă pe tot parcursul lunii octombrie și are ca obiect protecția păsărilor de baltă, multe dintre ele fiind protejate la nivel european.

Păsări pe cale de dispariție


Pe lângă faptul că Sorina Matacă deține la ora actuală funcția de director al Muzeului Rwegiunii Porțile de Fier, ea mai este și custodele Ariei Naturale Protejate din cadrul Asociației Pro-Mehedinți. Așa că, de ceva timp se implică foarte mult în tot ceea ce ține de ariile protejate din județul Mehedinți.

„Este foarte interesant şi totodată necesar să tragem un semnal de alarmă cu privire la speciile de păsări, reptile și pești ce trăiesc pe teritoriul județului Mehedinți şi care se află astăzi amenințate cu dispariția. Dintre acestea amintim lebăda, cormoranul mare, cormoranul pitic, egreta mare, egreta mică, stârcul cenuşiu, stârcul roşu, pescărușul albastru etc. De fapt sunt în jur de 22 de specii de păsări ameninţate cu dispariţia, ele fiind în momentul de faţă protejate la nivel european”, a declarat Sorina Matacă.

Omul distruge fauna

Referitor la pericolul în care se află fauna mehedinţeană, Sorina Matacă susţine că omul şi amplele procese de modernizare au dus la această situaţie dramatică pentru aceste specii de păsări. Numai că, din spusele Sorinei, nu numai păsările sunt ameninţate, ci şi o parte din peştii ce trăiesc în apele din această zonă.

„Printre cauzele care au dus la declinul acestei populaţii se numără desecarea şi îndiguirea zonelor umede şi transformarea acestora în terenuri agricole, amenajările hidrotehnice, arderea stufului, reîmpădurirea cu alte esenţe lemnoase, cât şi combaterea chimică a insectelor. Referitor la peşti, în această arie sunt protejaţi sturionii, din această familie făcând parte cega, singurul sturion de apă dulce. De altfel, este vorba şi de sturionii marini, precum mornul, nisetrul, păstruga. Pentru a preveni dispariţia acestor specii dee păsări şi peşti, este nevoie urgentă de punerea în aplicare a unui plan de management bine stabilit pentru conservarea habitatelor naturale. Unele specii de plante şi animale de interes comunitar necesită o protecţie strictă, dar şi desemnarea unor zone speciale de habitate în scopul asigurării supravieţuirii şi reproducerii acestor specii pe cale de dispariţie”, mai susţine Sorina Matacă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii