Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Turnu Severin: Negustorii de sorcove duc lipsă de clienţi

0
30 Dec 2009 14:36:33
Autor: adevarul
Comercianţii susţin că au vândut foarte puţine sorcove, deşi au lăsat la preţ
Comercianţii susţin că au vândut foarte puţine sorcove, deşi au lăsat la preţ

Mai mulţi producători de sorcove susţin că vânzările au scăzut şi de trei ori faţă de anul trecut, deşi preţul a rămas la fel.

Una din tradiţiile care marchează cumpăna dintre ani, sorcova, este pe cale de dispariţie. Tot mai multe voci, atât din rândul comercianţilor de sorcove, cât şi din cel al clienţilor, susţin că generaţiile tinere nu cunosc obiceiul şi nici nu sunt interesate de el. „Obiceiul sorcovitului are menirea să aducă celui sorcovit prosperitate şi belşug. Din păcate, acest obicei aproape că nu mai există, cel puţin în oraşe. Acum doi ani îmi aduc aminte că vindeam câte 50-60 de sorcove pe zi. Acum dacă trec de 15 bucăţi sunt mulţumită. Dar nu prea se vând şi asta cu toate că mai negociem la preţ“, ne spune Maria Logăuţă, vânzătoare.

Bunicii nostalgici sunt clienţi fideli

O altă comerciantă îşi arată nemulţumirea, explicând şi motivele vânzărilor scăzute. „Se vând foarte prost. Faţă de anul trecut, avem vânzări de trei ori mai mici, deşi le dăm cu acelaşi preţ. Ieri a bătut vântul şi s-a mai stricat aspectul sorcovelor, aşa că le-am mai scăzut din preţ. Lumea nu mai are bani şi încearcă să facă economii. În plus, a dispărut tradiţia, mulţi din generaţia tânără nici nu ştiu ce e aia o sorcovă. O să stau aici până în seara de 31, poate mai vând câteva“,  ne-a mărturisit Georgeta Spătariu. Cu toate acestea, câţiva bunici mai nostalgici se încumetă să mai cumpere sorcove pentru nepoţi. „Am luat două sorcove pentru cei doi nepoţi ai mei. E o tradiţie frumoasă pe care noi o ţinem în familie. În plus, cei mici se bucură că sunt în centrul atenţiei şi primesc şi cadouri sau bani de la noi şi de la părinţi“, ne-a spus Ion Tulpină, cumpărător.

Mulţi comercianţi, puţini clienţi

În ciuda faptului că interesul pentru sorcove este scăzut, absolut toate zonele aglomerate ale Severinului sunt împânzite de vânzători cu tarabele pline. Majoritatea dintre ei susţin că anul acesta nu vor avea profit, vânzările fiind prea mici. Sorcovele actuale sunt confecţionate dintr-un băţ ornat cu flori artificiale, realizate din hârtie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările