Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Manager de spital, despre asistenta filmată ţipând: „Atitutinea ei profesionistă s-a încheiat în momentul în care a ridicat vocea la pacient“

0
22 Jul 2019 13:50:48
Autor: Alexandra Georgescu
Managerul spitalului (foto dreapta) şi dr. Cristian Jianu FOTO Alexandra Georgescu
Managerul spitalului (foto dreapta) şi dr. Cristian Jianu FOTO Alexandra Georgescu

Ancheta declanşată la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin după ce o asistentă medicală a fost filmată când ţipă la o pacientă de 16 ani nu s-a încheiat.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin consideră că asistenta medicală filmată când ţipa la o pacientă a dat dovadă de lipsă de profesionalism. Comisia de etică nu a încheiat ancheta care urmează să stabilească gradul de vinovăţie al angajatei spitalului în acest caz.

“În primul rând, ţin să precizez că pacienta nu a fost operată la noi în spital. Noi nu încurajăm atitudinea asistentei întrucât considerăm că atitutinea ei profesionistă s-a încheiat în momentul în care a ridicat vocea la pacient. Ancheta este în desfăşurare, restul detaliilor le vom transmite probabil vineri printr-un comunicat de presă”, a precizat luni, într-o conferinţă de presă, Victor Maliborschi, managerul spitalului din Turnu Severin.

După acest incident, Spitalul din Turnu Severin se gândeşte să îmbunătăţească abilităţile de comunicare ale personalului angajat, astfel încât să aibă o rezistenţă mai mare la stres.

„Spitalul Judeţean regretă incidentul respectiv, consideră că, într-adevăr, în momentul acela asistenta a avut o atitudine lipsită de profesionalism şi ne gândim ca în viitor să îmbunătăţim abilităţile de comunicare ale personalului medico-sanitar, astfel încât să iabă o rezilienţă mai mare la stres. Indiferent de ceea ce se spune în mediul on-line, stresul este o compenentă importantă a muncii noastre şi evident că noi suntem puşi de multe ori în situaţia aproape imposibilă în care trebuie să ne păstrăm calmul”, a declarat dr Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al spitalului, în aceeaşi conferinţă de presă.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin spun că incidentul s-a petrecut pe fondul unei stări de stres profesional, dar care nu este scuzabil.

„Pacienta a ieşit din spital cu un diagnostic nechirurgial, nu era o chestiune de viaţă şi de moarte. E adevărat că de multe ori durerea poate să creeze tablouri în aparenţă dramatice, care evident dacă avem puţină răbdare şi aşteptăm să-şi facă medicamentele efectul ea dispare. Evenimentele s-au petrecut noaptea, o asistentă tracasată, obosită, tocată la firul ierbii de o mamă disperată că fetei ei nu îi trece durerea de picior. Şi una şi cealaltă până la urmă aveau dreptate. La un moment dat, asistenta a avut ieşirea aceea şi a spus ce a spus. Eu cred că decât să stai să filmezi mai bine ar trebui şi tu să ai grijă, să contribui cu ceva la alinarea copilului tău, dar în momentul de faţă toate frustrările şi toate supărările societăţii se îndreaptă către sectorul medical şi de multe ori şi noi suntem oameni şi probabil că unii dintre noi, nu toţi, au nişte atitudini de genul acesta faţă de care avem toleranţă zero. Dacă ţi-ai ales profesia asta, trebuie să fii înzestrat cu anumite aptitudini psihologice şi trebuie să ai abilităţi de comunicare şi să faci faţă oricărei situaţii stresante. Până la un punct, stresul nu este o scuză şi noi aici analizăm problema şi dorim să sancţionăm atitudinea asistentei respective”, a  mai spus luni dr. Cristian Jianu.

Cum s-a întâmplat incidentul

O asistentă medicală de la secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţe Mehedinţi a fost surprinsă miercuri, 17 iulie a.c., în timp ce ţipa la o pacientă care acuza dureri mari.

Aceasta nu se lasă înduplecată nici de rugăminţile tinerei aflate pe patul de spital, nici de mama ei, care o roagă să îi facă ceva pentru a-i calma durerile, ci, dimpotrivă, o ameninţă pe femeia care filmează că o dă afară din spital.

„O să vă rog să părăsiţi spitalul, până nu chem gardienii. Agitaţi bolnavii. V-am zis să tăceţi”, sopne asistenta filmată de către mama fetei.

Apoi, asistenta merge spre patul de spital, unde pacienta plânge de durere: ”Dacă nu te potoleşti, o să chem medicul, să te ducă în terapie. Alte calmante nu mai am ce să-ţi fac, copilule, înţelegi? Vrei să te omor eu?”.

Imaginile surprinse au fost publicate pe pagina de Facebook a Ziarului Din Mehedinţi.

Adolescenta de 16 ani care a fost filmată de mama sa în timp ce ţipă la ea o asistentă medicală a fost externată vineri din Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin. Ea a fost internată în 16 iulie suspectă de apendicită, dar ulterior s-a stabilit că avea o durere la şoldul drept.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii