Vizită regală la Turnu Severin în 1939. Peste 20.000 de olteni l-au primit pe Regele Carol al II-lea însoţit de principele moştenitor Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul oraşului Turnu Severin îl întâmpină pe rege cu pâine şi sare FOTO Ziarul "Universul"
Primarul oraşului Turnu Severin îl întâmpină pe rege cu pâine şi sare FOTO Ziarul "Universul"

Regele Carol al II-lea, însoţit de principele moştenitor Mihai, a fost prezent la Turnu Severin în data de 8 mai 1939, ocazie cu care a participat la o serie de manifestări organizate cu mare fast de municipalitate. Se împlineau atunci 73 de ani de când primul rege al României a păşit prima oară pe pământ românesc, aici la Turnu Severin.

Toată suflarea Mehedinţiului, dar şi locuitori din zonele învecinate au ţinut să fie prezenţi la vizita regală în oraşul unde la data de 8 mai 1866 principele Carol de Hohenzollern păşea pentru prima oară pe pământ românesc.

„Pe străzile principale de la gară spre catedrală, apoi la monumentul eroilor  şi până de vale în port, se înşiruie, se aliniază să-şi caute locurile, numeroase delegaţii din toate satele şi cătunele româneşti, din toate comunele şi judeţele. Strălucesc aurii, roşii, albe şi înflorate, frumoasele noastre costume naţionale, purtate cu atâta mândrie de fete cu ochi şăgalnici şi de flăcăi chipeşi şi drepţi , ca brazii(...)”, relata corespondentul din Turnu Severin al ziarului „Universul”, Emanoil Lega.

Trenul regal a sosit în gara Turnu Severin-Port la 10 dimineaţa. În uşa gării fluviale, Suveranul şi Marele Voevod sunt salutaţi de Armand Călinescu, preşedintele Consiliului de Miniştri. O companie de onoare din regimentul 31 dorobanţi Calafat dă onorul la coborârea din tren a Suveranului, iar monitoarele „Lascăr Catargi” şi „Lahovary” bubuie în largul Dunării mai multe salve de tun. În gara fluvială, regele este întâmpinat de primarul oraşului, Virgil Netta, care îi urează bun venit şi îi oferă tradiţionala pâine cu sare.

În gara fluvială a fost organizat un moment special, un vapor simbolic s-a apropiat de ţărm, care întruchipa sosirea de altădată a regelului Carol I la Turnu Severin, atunci când a păşit pentru prima dată pe pământ românesc. Acest vas a fost făcut din vaporul N.F.R. „Gherdap”, care a reprezentat vaporul „Sofia” sub pavilion austriac, cu care a venit regele Carol în ţară. Vaporul simbolic a fost salutat de un soldat îmbrăcat în uniforma de dorobanţ de la acea dată.

După acest moment, a avut loc dezvelirea unei pietre comemorative exact în locul unde a păşit întâiul rege al României. Cu acel prilej, Carol al II-lea a rostit următoarele cuvinte: „Desvelesc această lespede, care aminteşte locul care pe vremuri a fost piatră de hotar şi care prin debarcarea Domnitorului Carol a devenit prima pagină a noilor file a cărţii Neamului”.

„Suveranul a sfârşit fraza şi pânza tricoloră este dată la o parte, lăsând să se vadă pe marmora de deasupra, cele patru rânduri scrise mai sus. În timpul acesta o cortină se ridică şi dintr-o curte ascunsă , iese în goana telegarilor, un poştalion cu şase cai, cu surugii, pocnind din bice, cu călăreţi mărginaşi, trecând ca o nălucă pe sub ochii Suveranului şi ai întregei asistenţe. Tabloul reprezintă călătoria de atunci spre Bucureşti a primului nostru rege. După primul poşatlion ţâşneşte dinapoia cortinei, al doilea poştalion, în care erau atunci bagajele. Amândouă, în chiote de surugii şi pocnete de bice, dispar vertiginos, pe drumul care trebuie să ducă la Bucureşti” , scria în „Universul”.

După acest moment, regele a participat la o slujbă religioasă, după care Suveranul , principele Mihai şi suita care îl însoţea au plecat cu automobilul la tribuna de la monumentul eroilor, unde au primit defilarea. După defilare, Suveranul a depus o coroană de flori pe monumentul eroilor. La manifestare au participat peste 20.000 de locuitori din toate judeţele Olteniei.

Citeşte şi:

FOTO Expoziţie de fotografie şi pictură „Severinul şi Regalitatea”


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite