10 lucruri de făcut dimineaţa pentru o zi perfectă. De ce alarma este, cu adevărat, marele nostru duşman - sfaturi medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânără în pat dimineaţa FOTO Shutterstock
Tânără în pat dimineaţa FOTO Shutterstock

Specialiştii spun că, în majoritatea situaţiilor, organismul uman reglează automat funcţiile vitale, însă, cu timpul, este posibil ca echilibrarea să fie tot mai dificilă. Soluţia este să fim atenţi cu corpul nostru, pentru a sprijini eforturile zilnice ale organelor interne.

Un specialist în reflexoterapie a vorbit pentru "Adevărul" despre lucrurile importante de făcut dimineaţa pentru o zi perfectă. 

”Orice alergător de curse ştie că rezultatul crosul depinde de startul luat. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu organismul uman. Dacă îi dăm un start corect dimineaţa, îl ajutăm să scoată la capăt misiunea pe care o are. Noaptea, în timpul somnului, majoritatea proceselor din corpul nostru încetinesc. După trezire, viteza lor nu poate să crească brusc, de aceea ridicarea rapidă din pat provoacă uneori reacţii nedorite: ridicarea tensiunii, palpitaţii cardiace, vârtejuri, peierderea echilibrului etc. De aceea, ridicarea din pat trebuie să se facă după efectuarea unor mişcări care să pregătească toate sistemele organismului pentru o funcţionare satisfăcătoare pe timpul zile”,  spune Elena Josan.

Specialist în fitoterapie şi reflexoterapie, Elena Josan propune zece paşi simpli pentru a pregăti dimineaţa organismul să facă faţă cu succes unei zile întregi.

1. Îmbunătăţirea circulaţiei sangvine

”Dacă aţi urmărit cu atenţie cum se trezeşte o pisică, cum îşi întinde tot corpul, atunci ştiţi ce aveţi de făcut. Câteva mişcări ale corpului, mâinilor şi picioarelor, încordarea şi relaxarea muşchilor, rostogolirea uşoară în dreapta şi în stânga, activează fluxul şi refluxul sangvin, funcţionarea muşchiului cardiac”, recomandă reflexoterapeutul vasluian.

2. Îmbunătăţirea stării coloanei şi a picioarelor

Exerciţiul propus ajută la reducerea durerilor de coloană şi de picioare. Pe rând, se întind înainte picioarele cu degetele îndoite cât se poate de mult spre partea anterioară a corpului. Se întinde piciorul drept cu călcâiul înainte, până devine cu 4- 6 cm mai lung decât piciorul stâng, se numără până la trei, sau cât puteţi rezista, şi apoi se revine la poziţia iniţială. Se repetă de câteva ori, după care se repetă exerciţiul şi cu piciorul stâng. După o mică pauză, aceeaşi mişcare se repetă cu ambele picioare.

3. Trezirea organelor interne

Specialiştii în reflexoterapie confirmă faptul că fiecare organ intern este reprezentat pe un anumit deget de la mâini şi de la picioare. ”Dacă efectuăm un masaj energic al degetelor, ajutăm toate organele interne să înceapă o funcţionare sporită”, ne sfătuieşte Elena Josan. Masajul trebuie să înceapă, spune aceasta, apăsând puternic vârfurile degetelor, apoi părţile laterale ale fiecărui deget, de parcă îmbrăcăm forţat o mănusă mică. Degetele  se masează de la unghii spre palmă, apoi cu degetul mare se masează centrul palmei, cu mişcări circulare, în sensul acelor de ceasornic.

4. Trezirea funcţiilor creierului

Palmele cu degetele încrucişate se aduc în vârful capului, apăsând şi mişcând pielea capului înainte - înapoi, apoi în stânga şi în dreapta, de la o ureche la alta, iar cu palma se masează creştetul capului. Capul şi umerii se ridică puţin deasupra pernei şi cu pumnul strâns se bate uşor de câteva ori pe adâncitura de la baza craniului.

5. Întinerirea coloanei

Ridicaţi mâna dreaptă şi o duceţi după cap, apoi întindeţi mâna şi piciorul stâng  în direcţii diametral opuse. Rămâneţi aşa câteva secunde după care, exerciţiul se efectuează şi cu mâna stângă şi piciorul drept. Repetaţi de trei ori, apoi ridicaţi ambele mâini, întindeţi picioarele lipite unul de altul cu degetele înstinse înainte şi întindeţi bine tot corpul. Urmează gimnastica care îmbunătăţeşte digestia şi previne constipaţia. Cu palma dreaptă se masează abdomenul de 20 - 30 de ori, în sensul acelor de ceasornic. După efectuarea acestor exerciţii organismul este pregătit pentru activitate, însă în continuare trebuie respectaţi alţi paşi, elementari pentru a ajuta organismul să funcţioneze cât mai bine. 

6. Ridicarea din pat se face lent

Ridicarea rapidă din pat se interzice. În plus nu se reomandă ca în dormitor să se audă bătăile ceasului, al cărui ritm nu este specific organismului uman. ”Nu este bine nici să vă treziţi cu ajutorul alarmei de la ceas sau telefon, al cărei sunet provoacă un stres zilnic. Este recomandat să vă formaţi obişnuinţa de a vă trezi după o comandă dată creierului seara, înainte de culcare”, este de părere reflexoterapeutul Elena Josan.

7. Spălarea se face cu apă rece

Dacă doriţi să vă întăriţi sănătatea, umeziţi cu apă rece şi baza craniului, adâncitura unde capul se uneşte cu prima certebră. Procedura aceasta previne durerile de cap şi îmbunătăţeşte memoria. În loc de apă rece, zona poate fi masată şi cu un cub de gheaţă. Tot cu un cub de gheaţă preparat din ceai de mentă, în special muşeţel, se şterge tenul, pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.

8. Programarea pozitivă a creierului

Buna dispoziţie pentru o zi întreagă poate fi asigurată cu un exerciţiu simplu, în care nu trebuie să vă lipsească zâmbetul şi bucuria. ”În faţa oglinzii repetaţi de câteva ori: Azi mă simt mai bine decât ieri, din toate punctele de vedere! Faceţi afirmaţia păstrându-vă o stare de bucurie în sufletşi starea de bine vă va urma toată ziua”, spune reflexoterapeutul vasluian.

9. Leacul de dimineaţă

Pentru vitaminizarea, energizarea, reglarea metabolismului şi îmbunătăţirea funcţionării aparatului digestiv este recomandat a se consuma dimineaţa un pahar cu apă, în care se adaugă două linguri de oţet Kombucha şi o linguriţă de miere de albine. Apa poate fi înlocuită cu ceai. ”Procedeul ajută la eliminarea din stomac a substanţei care acoperă suprafaţa lui interioară în timpul somnului şi favorizează eliminarea sucului gastric . Totoată previne constipaţia, deoarece înmoaie şi bolul alimentar din intestine”, a explicat Elena Josan.

10. Exerciţii universale

În final pentru un tonus bun sunt recomandate şi câteva exerciţii fizice universale: câteva inspiraţii şi expiraţii largi, fandări şi genuflexiuni.

Mai puteţi citi:

De ce moţăiala în pat după ce sună alarma îţi poate strica ziua

De ce tresărim în somn? Ipotezele sunt surprinzătoare

Cea mai scurtă zi din an ne dă viaţa peste cap. Medicii explică de ce devenim mai nervoşi şi mai irascibili

15 curiozităţi despre somn: unii oameni visează doar alb-negru şi la zece minute după trezire visul este deja uitat

Cum să ne ridicăm atunci când psihicul este la pământ. „Stresul nu există, ci este doar o lipsă de reacţie educată” - reguli esenţiale pentru o viaţă sănătoasă

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite