Vaslui

articolul anterior articolul urmator

100.000 de broşuri electorale, tipărite de PRO România la Vaslui, interzise în spaţiul public. Motivul: defăimăre

8
29 Nov 2020 14:14:23
Autor: Simona Voicu
Ministrul Tătaru este cel vizat de broşurile Pro România FOTO Adevărul
Ministrul Tătaru este cel vizat de broşurile Pro România FOTO Adevărul

Broşura electorală „Facem echipă pentru judeţul Vaslui PRO România/Misiunea ieşirii din criză- România” tipărită la comanda PRO România Vaslui a fost interzisă în spaţiul public, Biroul Electoral Judeţean solicitând formaţiunii politice să elimine pagina în care ministrul Sănătăţii era defăimat.

PRO România a comandat tipărirea a nu mai puţin de 100.000 de broşuri electorale pentru promovarea candidaţilor pentru alegerile paralementare din 6 decembrie. Una dintre paginile broşurii a fost, însă, dedicată ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, candidat din partea PNL pentru un post de deputat de Vaslui. 

Principalii candidaţii PRO România pentru un post de parlamentar la Vaslui sunt deputatul în funcţie Daniel Olteanu (pentru Camera Deputaţilor) şi fostul preşedinte ANAF, Gelu Diaconu (la Senat).

„Ministrul Bolii şi al Morţii”; „Să-ţii fie ruşine, Nelu Tătaru”; „Esti cel mai slab ministru al Sănătăţii din ultimii 30 de ani”; „Ai făcut judeţul Vaslui de râs”; „Ai închis pieţele şi şcolile, ai distrus agricultura şi educaţia din România”; „Nu ai alocat fonduri spitalelor din judeţul Vaslui”; „Eşti în campanie electorală, în timp ce România a înregistrat peste 8.000 de morti din cauza COVID-19″, sunt mesajele transmise în broşura PRO România, în dreptul fotografiei ministrului Nelu Tătaru.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal au depus o contestaţia la BEJ solicitând interzicerea difuzării şi înlăturarea din spaţiul public a broşurii comandate de contracandidaţii de la PRO România. În motivarea solicitării, liberalii au invocat că mijloacele folosite de competitorul electoral încalcă limitele libertăţii de exprimare, prejudiciind imaginea, demnitatea şi onoarea persoanei vizate. 

În întâmpinarea depusă la BEJ, reprezentanţii PRO România au invocat că respectivele mesaje nu sunt o denigrare ci ”reflectă realitatea actuală”, iar mesajul ”Ministrul Bolii şi al Morţii” reprezintă o critică a felului în care ministrul Sănătăţii a gestionat criza actuală.

În urma analizării plângerii, BEJ Vaslui a stabilit, cu majoritate referirile PRO România la adresa lui Nelu Tătaru depăşesc limitere unei critici în context electoral şi aduc atingere deminităţii persoanei.

„Modalitatea în care s-a făcut asocierea persoanei candidatului cu efectele pandemiei, prin mesajele cuprinse în broşură, reprezintă o exagerare care depăşeşte limitele unei critici formulate de competitorul politic aflat în opoziţie. Conţinutul materialului de propagandă electorală reclamat este unui defăimător, cu caracter negativ, ce aduce atingere demnităţii şi dreptului la propria imagine a unui candidat identificabil în materialul de propagandă electorală la care se face referire, astfel că se încalcă ordinea de drept, respectiv art. 30 (alin. 6) din Constituţie”, se menţionează în hotărârea BEJ Vaslui. 

Prin hotărârea pronunţată, BEJ a obligat PRO România să înlăture pagina din broşură care îl vizează pe Nelu Tătaru, interzicând difuzarea broşurii în spaţiul public în forma iniţială. Decizia BEJ Vaslui poate fi contestată în termen de 48 de ore de la afişare.

Pe lângă plângerea formulată la BEJ, liberalii au anunţat că vor înainta o sesizare şi Autorităţii Electorale Permanente pentru a nu deconta cele 100.000 de broşuri comandate de PRO România. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Cererea pentru urna specială, necesară alegătorilor aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu

Visul lui Orban: „PSD trebuie să stea departe de putere 10 ani, dacă nu şi mai mult”. Ce spune despre o eventuală alianţă USR-PSD

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
29.11.2020, 14:18:52

Pro-România+SL( Tăriceanu) este înspăimântată că nu va intra în parlament. Idem USRPLUS.

-5 (5 voturi)
Stefan din Nord
29.11.2020, 15:16:51

Luci iti propun un joc Uite eu fac un pronostic cu privire la procentul obtinut peste o saptamana de USR PLUS la alegeri Ii creditez cu 15 la suta Estimeaza si tu o cifra ca sa vedem care s-a apropiat cel mai mult de cifra pe care o vor obtine pe 6 dec Nu pot sa cred ca ai fost serios spunand ca se tem ca nu vor prinde pragul de intrare in parlament .

-6 (6 voturi)
Lucifer
29.11.2020, 15:20:23

Păi la locale au luat sub 7%, bara pentru alianţe. Dacă se repetă rezultatele, nu intră în parlament. Totuşi, ar fi bine să intre în parlament, dar nu cred că vor intra la guvernare, poate doar cu PSD.

-9 (9 voturi)
kevin hoher
29.11.2020, 14:36:56

Acuma nu zic ca nu ar fi adevarat ce scrie acolo. Cam grosolan spus, da' e foarte adevarat.

-9 (11 voturi)
Alexe Radu
29.11.2020, 15:45:42

Corect kevin!

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările