2.500 de obiecte de patrimoniu ridicate de Poliţie la Bârlad. Colecţionarul septuagenar este stupefiat: „Nici în epoca lui Ceauşescu n-am păţit aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de la Investigaţii Criminale Vaslui au ridicat din casa unui septuagenar din Bârlad o mică comoară arheologică. Anchetatorii suspectează că în colecţia bârlădeanului ar fi ajuns monede histriene din bronz, furate dintr-un sit arheologic.

Profesorul Costică Giurcanu (75 ani), renumit colecţionar român din Bârlad, a rămas fără o bună parte din obiectele strânse în ultimii 50 de ani, după ce a intrat în vizorul poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui (IPJ). În baza a două mandate de percheziţie emise de Judecătoria Bârlad, în Vinerea Mare (10 aprilie), au fost ridicate de la domiciliul acestuia peste 2.500 de obiecte de patrimoniu.

Din casa colecţionarului Costică Giurcanu, preşedintele Asociaţiei Numismatice din România, filiala Bârlad, au fost ridicate monede vechi, icoane bisericeşti, carte veche, topoare din piatră şi din bronz, mai multe elemente de muniţie şi armament pentru care nu deţinea documente legale.

Fostul profesor de matematică pensionat este implicat într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Se suspectează că în colecţia bârlădeanului ar fi ajuns o serie de monede histriene din broz, furate în urmă cu mai mult timp dintr-un sit arheologic de pe raza judeţului Vaslui.

“În urma unor informaţii apărute în mass-media, poliţiştii s-au autosesizat cu privire la faptul că un bărbat din municipiul Bârlad ar deţine mai multe bunuri despre care exista suspiciunea că ar face parte din patromoniul naţional cultural. La serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Vaslui se află în lucru un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Urmează ca bunurile  ridicate în urma celor două percheziţii domiciliare să fie supuse extertizării. Cercetările continuă pentru clarificarea tuturor împrejurărilor în care bărbatul a intrat în posesia acestora”, a precizat, pentru “Adevărul”, Alina Tonica, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui.

Moneda emisă de cetatea Tomis

Poliţiştii vasluieni s-au sesizat din oficiu după ce în cursul lunii martie a apărut, în presa locală, un fotoreportaj din casa colecţionarului bârlădean. Profesorul Costică Giurcanu şi-a prezentat obiectele adunate în 50 de ani, cele mai valoroase urmând a fi expuse în cadrul unei expoziţii aniversare: 30 de ani de la înfiinţarea filialei Bârlad a Societăţii de Numismatică.

Deţin o monedă de 2.500 de ani, emisă de Cetatea Tomis (Constanţa). Este foarte frumoasă, are pe Zeus pe spate şi pe revers Cetatea Tomis şi simbolul oraşului, un pescăruş. Cred că e cel mai preţios obiect din colecţia mea”, spunea colecţionarul pentru ziarul local.

În aceeaşi sursă se preciza că profesorul bârlădean deţine cărţi din 1640 până la 1850, majoritatea în chirilică, monedă veche, filatelie, ceasuri de buzunar de epocă, pendule, aparate foto vechi, gramofoane, săbii şi baionete, medalii, icoane etc.

După percheziţia domiciliară, colecţionarul le-a spus ziariştilor: „Poliţiştii mi-au luat tot. Nici în epoca lui Ceauşescu n-am păţit aşa ceva“.

Profesorul-colecţionar nu a făcut niciodată un secret din piesele pe care le-a adunat de-a lungul timpului. Ori de câte ori a fost solicitat să împrumte diferite obiecte de colecţie pentru expoziţii temporare la Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad ori la Muzeul "Ştefan cel Mare" Vaslui a făcut-o fără să ezite.

Dacă nu va putea să explice provenienţa celor 2.500 de obiecte ridicate în urma percheziţiei, acestea vor fi confiscate şi vor intra în patrimoniul celui mai apropiat muzeu, respectiv Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite