Vaslui

articolul anterior articolul urmator

În România se face în continuare educaţie cu pumnul. Cazul pedagogului care a bătut doi copii cu nevoi speciale pentru că „l-au sfidat“

2
20 Feb 2020 16:42:25
Autor: Simona Voicu
Pedagogul Radu Pivniceru FOTO Ştirile Pro TV
Pedagogul Radu Pivniceru FOTO Ştirile Pro TV

Un pedagog al unei şcoli speciale din municipiul Huşi, judeţul Vaslui, a fost găsit vinovat şi condamnat pentru purtare abuzivă după ce a agresat doi elevi cu deficienţe.

Pedagogul Radu Piviniceru, angajat la Şcoala Specială „Sfânta Ecaterina“ din Huşi a recunoscut în faţa anchetatorilor că a lovit doi elevi, pentru că şi-a ieşit din fire.

Pedagogul a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care procurorii i-au stabilit o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru purtare abuzivă, cu amânarea aplicării pedepsei timp de doi ani. Inculpatului nu i s-a interzis dreptul de a-şi exercita profesia în continuare.

Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor în 2018, după ce doi dintre elevii cazaţi în internatul şcolii au sunat la 112 pentru a cere ajutorul.

Educaţie cu pumnul

La şcoala din Huşi studiază elevi cu deficienţe, cu vulnerabilităţi emoţionale, deficienţe de limbaj sau comportament. Aceştia sunt cazaţi în internatul şcolii, unde sunt supravegheaţi de către doi pedagogi. Teoretic, fiind vorba de copii cu nevoie speciale, şi personalul care-i supraveghează ar trebui să fie specializat în lucrul cu astfel de copii. În realitate, cazul de la Huşi demonstrează că în şcolile speciale din România încă să mai face educaţie „cu pumnul“, profitându-se de însăşi situaţia vulnerabilă a copiilor.

Primul incident s-a petrecut în clubul şcolii, în timp ce aproximativ 20 de elevi se uitau la televizor. Doi dintre elevi jucau table, iar pedagogul le-a solicitat să stingă lumina pentru a se putea uita cu ceilalţi copii la televizor. Elevul care juca table şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la acest aspect, iar pedagogul l-a dat afară din sală. Între cei doi s-a iscat o discuţie contradictorie, iar la un moment dat, pedagogul s-a apropiat de elev şi, potrivit anchetatorilor, „i-a aplicat mai multe lovituri cu palmele peste cap şi corp“. După terminarea incidentului, elevul a sunat la 112.

Inculpatul a reclamat atitudinea „sfidătoare“

S-a declanşat o anchetă, fiind deschis dosar penal pentru purtare abuzivă, însă cercetările s-au tergiversat. După nouă luni, acelaşi pedagog a fost implicat într-o altă altercaţie cu un elev. Nemulumit că în dormitorul copilului nu era ordine, pedagogul l-a luat la rost, iar la un moment dat l-a imobilizat pe elev, aplicându-i mai multe lovituri cu palmele peste faţă şi corp.   

„În timpul cercetărilor inculpatul a recunoscut că a avut cele două incidente cu persoanele vătămate şi că le-a lovit ca urmare a atitudinii sfidătoare a acestora şi a cuvintelor jignitoare pe care i le-au adresat. Deşi recunoaşte că persoanele vătămate sunt cu nevoi speciale şi au un comportament agresiv, cu toate acestea nu a reuşit să evite incidentele şi să ia alte măsuri care să nu implice violenţe fizice sau psihice“, au precizat anchetatorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Matei Basarab
20.02.2020, 17:01:51

Bataia trebuie sa fie componenta a procesului de educatie. Ea este rupta din rai.

+2 (2 voturi)
kitty kat
20.02.2020, 19:58:58

Animal. Dacå ar fi fost pedagog intr-o altå tarå civilizatå ar fi primit interzis la aceastå profesie pe viatå.

-1 (1 vot)