Şcoala în pandemie. Cum s-au mobilizat autorităţile din Vaslui pentru a primi elevii în clase, după două luni de pauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare clasă vor fi maximum 10 elevi
În fiecare clasă vor fi maximum 10 elevi

O mobilizare impresionantă s-a înregistrat în ultimele zile în judeţul Vaslui pentru a pregăti sălile de clasă elevilor din anii terminali, care din 2 iunie se vor întoarce la cursuri.

Vasluiul este judeţul care înregistrează unul dintre cele mai mari procente din ţară în privinţa elevilor care şi-au anunţat prezenţa la şcoală în perioada 2-12 iunie.

73% dintre elevii de clasa a VIII-a (mai exact, 2.994 de elevi din totalul de 4.059 elevi înscrişi în anul terminal de gimnaziu în judeţul Vaslui) şi 75% de elevi de clasa a XII-a (2.3010 din totalul de 3.042) şi-au anunţat prezenţa la cursurile premergătoare examenelor naţionale.

Pentru pregătirea efectivă a elevilor sunt implicate 785 de cadre didactice (profesorii disciplinelor de examen). Pe lângă acestea, va participa întreg personalul nedidactic din şcoli, precum şi profesori de la alte catedre, astfel încât să se poată asigura supravegherea elevilor pe toată durata şederii în sălile de clasă.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, de la intrarea în şcoală până la ieşire, elevii vor avea un traseu exact, potrivit noilor protocoale.

În toate şcolile din Vaslui, în ultimele zile s-a lucrat ”în foc continuu” pentru a pune la punct toate detaliile astfel încât elevii să fie primiţi în condiţii de siguranţă. O mobilizare extraordinară, spun reprezentanţii ISJ, înregistrată nu doar în şcolile din mediul urban sau comunele mari, ci şi în cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului.

 Satul Sărăţeni

Din fonduri proprii sau cu sprijinul consiliilor locale, în toate şcolile au fost achiziţionate dezinfectante, măşti de protecţie, termoscanere pentru a lua temperatura elevilor etc. Traseele pe care se vor deplasa elevii au fost marcate cu autocolante. În fiecare clasă vor participa la cursuri cel mult zece elevi. În unele şcoli, s-a stabilit inclusiv locul elevilor în bănci cu etichete nominale.

„Noi sperăm să nu apară probleme, deoarece s-a muncit foarte mult să pregătim şcolile pentru această perioadă excepţională în care se vor desfăşura cursurile cu elevii din anii terminali. Nu pot decât să mulţumesc tututor directorilor, profesorilor, întregului personal din unităţile de învăţământ, primarilor, care au înţeles că trebuie să-şi unească eforturile pentru ca elevii să fie primiţi în sălile de clasă în condiţii de siguranţă”, a precizat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Satul Blăgeşti

Începând de marţi, 2 iunie, în toate şcolile elevii vor fi supravegheaţi de cadre medicale. Dacă în oraşe cadrele medicale din cadrul cabinetelor şcolare vor fi cele care îi vor monitoriza pe elevi, în mediul rural, primarii au apelat la sprijinul medicilor de familie şi a asistenţilor medicali comunitari.

Potrivit reprezentaţilor ISJ Vaslui, pe lângă pregătirea propriu-zisă la disciplinele de examen, profesorii, diriginţii se vor axa şi pe pregătirea psihologică a elevilor.

„Eu consider foarte utilă această pregătire pentru examen, deşi au fost discuţii pe seama oportunităţii el. Consider că este benefică, în primul rând pentru că elevii au de trecut un prag psihologic. Vin la şcoală după o perioadă lungă în care au stat numai în casă. Trebuie să se obişnuiască cu aceste condiţii excepţionale, cu distanţarea din sălile de clasă, cu toate celelalte măsuri luate pentru siguranţa lor. Este un impact emoţional deosebit pentru şi de aceea profesorii vor pune foarte mult accent pe pregătirea lor psihologică”, a completat inspectorul general Gabriela Plăcintă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite