Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Afaceristul bârlâdean Marian Blembea, trimis în judecată pentru dare de mită

0
19 Aug 2014 19:38:34
Autor: Simona Voicu

Afaceristul  bârlădean Marian Blembea a fost trimis astăzi în judecată de procurorii DNA, pentru dare de mită, fiind acuzat că a încercat să cumpere doi comisari de la Garda de Mediu cu 10.000 lei, vin, ţuică şi un parfum.

Contraversatul afacerist a fost arestat la sfârăitul lunii iulie, după ce a încercat cu disperare să îi mituiască pe cei doi comisari de la Comisariatul General al Gărzii de Mediu care efectuase pe 18 iulie un control la societatea controlată de Blembea şi descoperise nereguli grave.
 Procurorii DNA spun că Marian Blembea a acţionat întocmai unui interlop pentru a scăpa de amenzile uriaşe care ar fi dus la închiderea SC Ecodava 2008 SRL (ce aparţine fratelui lui Blembea), care are ca obiect principal de activitate colectarea deşeurilor periculoase (toxice, contaminate şi radioactive).
 În urma neregulilor constatate, comisarii de mediu au adus la cunoştinţa fraţilor Blembea că urmează sancţiuni drastice. Cum valoarea amenzilor în domeniul administrării deşeurilor toxice este imensă (de ordinul zecilor de mii de lei), Blembea a recurs la acţiuni disperate pentru a-i “îmbuna” pe cei doi comisari.
“După ce au aflat despre efectuarea controlului, inculpatul Blembea Marian şi fratele său, numitul Blembea Dumitrel (zis Viorel), au început să pregătească ample activităţi de ascundere a unor substanţe depozitate cu încălcarea prevederilor legii, pentru a nu putea fi observate de cei doi comisari, de justificare a depozitării unor astfel de substanţe prin întocmirea unor documente false (contract de închiriere, facturi)”, se arată referatul procurorilor anticorupţie.
Fraţii Blembea au făcut demersuri pentru a afla motivele controlului, contactând un angajat al Comisariatului General al Gărzii de Mediu, cu care se afla în relaţii strânse, care i se adresa lui Blembea Dumitrel cu apelativul «boss», şi au încercat să rezolve problema controlului în sensul influenţării comisarilor.Cei doi au început să pregătească mituirea celor doi comisari de mediu, discutând telefonic despre cea mai potrivită modalitate de abordare.

Comisari urmariţi prin oraş pentru a fi mituţi

Potrivit DNA, Blembea, “dovedind o specializare infracţională ieşită din comun, a adoptat un mod de operare specific lumii interlope, urmărindu-i pe cei doi comisari în ziua de 23 iulie 2014, cu un autoturism Wolkswagen Touareg, pentru a cunoaşte la ce hotel se vor caza aceştia, intenţionând să se ducă direct la hotel şi să bată pur şi simplu la uşa lui comisarului Coaje Nicolae Cristian….«mă duc, mă duc la uşă cu tupeu, să bat să iasă»”.

Cei doi comisari au continuat controlul în municipiul Focşani, la sediul lichidatorului judiciar care administrează SC Ecodava 2008 SRL, unde au început să întocmească documentaţia în care urma să fie consemnate neregulile constatate. Acolo s-a prezentat şi Marian Blembea, neştiind că întreaga operaţiune este monitorizată audio-video de procurorii DNA.
În timp ce comisarul completa actul de control la un laptop, Blembea s-a aşezat pe un fotoliu, în spatele său, şi a încercat să-i introduc un fişic cu bani în buzunar. Cum buzunarul avea fermoar, Marian Blembea a încercat să-i lase şpaga în buzunarul de la piept.
“Blembea Marian a încercat în mod insistent să-i introducă în buzunarul hainei pe care o purta suma de 8.000 lei, în două suluri de bancnote prinse cu elastic, spunându-i «nu ne omorâţi», «daţi-i pe persoană fizică». Iniţial, acesta nu a reuşit întrucât buzunarul era asigurat cu fermoar. Apoi, Blembea Marian a încercat de câteva ori să-i introducă banii în buzunarul de la piept, din partea dreaptă a hainei, moment în care comisarul Coaje Cristian s-a ridicat de pe scaun şi s-a îndreptat către uşă, iar Blembea Marian i-a pus în mod forţat cele două suluri de bancnote, luându-i mâna şi introducându-i-o cu tot cu bani în buzunarul de la piept”, spun procurorii.

Arestat preventiv pe 26 iulie, Blembea va fi judecat de magistraţii Tribunalului Vaslui, care urmează să stabilească astăzi dacă va fi judecat în stare de arest sau în libertate.

Marian Blembea s-a mai aflat în vizorzul poliţiştilor. În 2007, acesta a petrecut câteva luni în arest după ce a incendiat maşina rivalului său Sorin Horia. În 2011, acelaşi afacerist a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare fiind acuzat de săvârşirea unor furturi în valoare totală de 190.000 de euro. Blembea ar fi comis infracţiunile în Luxemburg, în perioada 1994-1996. Atunci, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins propunerea de arestare.

Citeşte şi:

 FOTO Blembea rămâne în arest. Şpaga pentru Garda de Mediu îl ţine la răcoare

Stenogramele şpăgii de la Garda de Mediu. Un afacerist către comisar: “Fă o manevră, te rog fă ceva…nu-i da pe societate, dă-i pe persoană fizică”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările