Vaslui

articolul anterior articolul urmator

„Ai făcut plajă în slipi sau în slipuri?”. Să învăţăm „umpic” mai bine limba română - 10 lecţii simple despre mari greşeli de scriere şi vorbire

15
4 Sep 2015 02:01:22
Autor: Sabina Ghiorghe
Abecedar, primul manual de limba română al elevilor
Abecedar, primul manual de limba română al elevilor

O rubrică creată pe un cont personal de socializare dedicată cunoaşterii limbii române adună zeci de like-uri pentru fiecare postare. Prin explicaţii simple, cu exemple pe înţelesul tuturor, românii află de la o profesoară de limba română cum se vorbeşte corect.

O profesoară de limba română din Bârlad, retrasă la pensie, a creat pe pagina personală de Facebook o rubrică denumită “Minutul de limbă română”. Lecţiile de gramatică sunt inspirate de greşelile pe care le constată la prietenii internauţi, în discuţiile pe care le are cu elevii pe care îi meditează sau chiar în exprimarea reporterilor de televiziune. 

În era vitezei, când informaţia trebuie să fie scurtă şi concisă, profesoara explică forma corectă a anumitor cuvinte şi expresii, folosind exemple pe înţelesul tuturor, ataşând emoticoane şi, uneori, remarci critice şi haioase.

“Un <joc> de pe Facebook poate deveni serios şi util într-o perioadă când apar multe minusuri în vorbirea şi scrierea limbii române. M-am întrebat uneori dacă aceste explicaţii nu ajung doar la cei care cunosc şi înţeleg diferenţa. Am avut supriza să fiu contactată în privat, pentru a mi se cere să explic anumite probleme gramaticale. Explicaţiile sunt cât mai simple, fără a intra în detalii şi fără a folosi un vocabular specializat, pentru a fi înţelese de cât mai multe persoane”, a spus profesoara, pentru “Adevărul”, solicitând să-i fie păstrat anonimatul.

1. Cuvântul "Umpicutz" nu există în limba română... Nici măcar "Unpicutz". Trebuie apreciat, totuşi, că cine a scris prima variantă şi-a adus aminte că înainte de P şi B se scrie consoana M! Revenind la un ton serios, în exemplul de mai sus avem substantivul neutru PIC, la plural PICURI (un pic, două picuri). UN PICUŢ este forma diminutivală, având articolul nehotărât UN şi substantivul PICUŢ. De asemenea, pentru "internaţionalul" TZ, noi avem consoana noastră sadea Ţ...

2. ALTĂ DATĂ versus ALTĂDATĂ
Exemple:
1. ALTĂ DATĂ importantă din viaţa ei este ziua copilului.
2. Voi veni ALTĂDATĂ la tine.
- Când cuvântul "dată" îl putem înlocui cu "zi", scriem dezlegat : "ALTĂ ZI importantă din viaţa ei era...."
- ALTĂDATĂ arată un moment din trecut sau din viitor, sinonim cu ODATĂ, CÂNDVA, ALTCÂNDVA: Voi veni CÂNDVA la tine.

3. O LEACĂ versus OLEACĂ? Nu există în vocabularul nostru substantivul LEACĂ: O LEACĂ- DOUĂ LECI – NIŞTE LECI. OLEACĂ este adverb, însemnând puţin, niţel, se scrie legat! Şi diminutivul OLECUŢĂ, în mod firesc, se scrie legat!

4. SLIP, SLIPURI = chiloţi de baie foarte scurţi, chiloţi de baie bărbăteşt. În nici un caz SLIPI... Limba română poate fi corectă chiar şi când vorbim despre chiloţi

5. LOCAŢIE sau LOC? În ce LOCAŢIE ne vedem azi sau în ce LOC ne vedem ? LOCAŢIE = ÎNCHIRIERE. CHIRIE plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară. LOC=PUNCT, PORŢIUNE ANUMITĂ DINTR-UN SPAŢIU Cuvântul este folosit în limba română de persoanele care aparent ştiu limba engleză, dar necunoscându-i adevăratul sens. Revenind la exemplele date, nu putem să ne vedem ÎN CHIRIE, deci ne vom vedea în românescul LOC!

6. SE MERITĂ sau MERITĂ? În limba română nu există verbul A SE MERITA. Ex: ”MERITĂ lauda” şi NU ”Se merită lauda”! Fără eforturi de a explica DE CE… faceţi doar efortul de a reţine explicaţia!

7. CA sau CA ŞI? ”CA elevă, ea depune efortul de a fi prima”. ”CA ŞI elevă, ea depune efortul de a fi prima”. Dintr-o dorinţă nejustificată de a elimina cacofonia şi acolo unde nu este, deşi cacofonia poate fi evitată elegant, prin alte metode, s-a ajuns să fie folosit CA ŞI de cei ce nu cunosc gramatica limbii române. CA ŞI presupune o comparaţie cu altceva, cu altcineva. Ex. ”CA ŞI ELEVA ACEEA, şi Maria este bună la învăţătură”. Se observă articularea substantivului, urmat de un determinant (care ne spune ceva despre elevă): ACEEA; de asemenea, avem şi conjuncţia ”ŞI” alăturată celui de-al doilea substantiv (ŞI Maria), pentru a întări ideea de comparaţie. Ex. ”Ca elevă, nu iese cu nimic în faţă”. ”Ca şi eleva din clasa a 12-a, şi eleva din clasa a 11-a a mers la Olimpiadă”. ”Ca arhitect este grozav”. ”Ca şi arhitectul Ionescu, şi Popescu a mers la Congres”.

8. ÎNCONTINUU = este adverb, înseamnă Mereu, întruna, fără încetare şi se scrie cu 2 ”U” şi „nedezmembrat”: în +continuu. Mă baţi la cap încontinuu

9. ÎNTRUNA şi ÎNTR-UNA Exemplu: ”Mă cicăleşti ÎNTRUNA”, adică mereu, tot timpul. ex. ”ÎNTR-UNA din zile, am văzut că vine ploaia”. Ambele variante sunt corecte, doar că în situaţii diferite, ca în exemplificări.

10. ACEEAŞI şi ACEIAŞI Exemplu: ”ACEEAŞI fată o văd zi de zi”. ”ACEIAŞI oameni sunt acolo”. După cum se poate observa uşor (?), prima formă este pentru feminin, singular, însoteşte cuvântul fată), a doua formă este pentru masculin, plural (însoţeşte cuvântul oameni). Concluzia: ambele variante sunt corecte, dar pentru situaţii diferite.

Vă mai recomandăm:

Cele mai frecvente greşeli gramaticale pe care le fac românii. Lingviştii: „Limba română a ajuns să fie vorbită absolut întâmplător”

„Merită“ sau „se merită“ să vorbim corect româneşte? Topul celor mai frecvente greşeli în ceea ce priveşte utilizarea verbelor în limba română 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Remus Octavian Mocanu
4.09.2015, 08:09:41

Interesant, si mai ales util!

+1 (3 voturi)
Remus Octavian Mocanu
4.09.2015, 08:28:36

Stie cineva daca exista vreo gramatica a limbii române integrata intr-un program (deci nu e vorba numai de un simplu fisier text creat dupa un manual de gramatica scanat si trecut apoi prin programe de recunoastere de caracter), asa cum are, de ex., barnes and noble ptr. spaniola si franceza in aparate de gen franklin? As vrea sa existe asa ceva ptr. fiul meu care ar putea invata mai usor si gradual gramatica pur si simplu citind însotit de un "franklin", decât cu manualul in bratze, sau informându-se de la parinti sau alti români, care inevitabil nu mai sunt chiar foarte "performanti" in materie. Unii poate nu stiu, dar sunt chestii utile pe micul franklin pe care cele mai bune cititoare electronice gen kindle sau kobo (fie ele si "liberate" de limitarile producatorilor prin "jailbreak" si adaus de programe suplimentare) NU le poate inca furniza! Pronuntie, stoc de expresii, stoc de conjugari, stoc de expresii (cuvinte asociate), stoc de reguli de baza, accesul facil la definitia unui termen care la rândul lui se afla intr-o definitie a unul alt termen intr-un dictionar, si vor mai fi inca).

0 (2 voturi)
alex i
4.09.2015, 08:44:33

Pentru locatie, cica ar fi acceptata si definitia de "loc precis determinat" https://dexonline.ro/definitie/loca%C8%9Bie

0 (2 voturi)
savu constantin
4.09.2015, 09:11:24

Cu ani în urmă am scris un articol în revista ACDEMIA CAŢAVENCU pe această temă, dând şi exemple. Era perioada în care domnul Boc avea o mare EXPERTIZĂ profesională şi politică, pe atunci începuseră să se REABILITEZE toate lucrurile, drumuri şi şosele, faţade de clădiri şi câte altele. Nu mai spun de LOCAŢIE care s-a fixat în vocabularul oamenilor politici şi a celor de presă. Doamna Udrea era CA ŞI MINISTRU, domnul Geoană ŞI CA ŞI om politic, se fac mereu şedinţe INFORMALE la NIVELE superioare de nu-i deranjează nici PROTECŢIA CONSUMATORULUI şin câte şi mai câte.

+5 (5 voturi)
Joben
4.09.2015, 10:14:37

Intr-o societate in care mass media intoxica populatia cu prostie, astfel de articole sunt mai mult decat bine-venite.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările