Vaslui

articolul anterior articolul urmator

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ce aşteptări au de la viitorul preşedinte romii din Bârlad, care au primit locuinţe de un milion de euro

0
2 Nov 2014 16:33:51
Autor: Sabina Ghiorghe
Caliopia Melciu vrea ca următorul preşedinte al ţării să crească alocaţiile FOTO Sabina Ghiorghe
Caliopia Melciu vrea ca următorul preşedinte al ţării să crească alocaţiile FOTO Sabina Ghiorghe

Romii din Bârlad, care în 2010 au primit locuinţe la cheie într-un complex de căsuţe construite anume pentru ei din banii municipalităţii, vor ca după alegerile prezidenţiale 2014 să aibă un preşedinte care să le toarne asfalt până la uşă.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 

Ora prânzului. Zi mohorâtă care îndeamnă la somn. În complexul de locuinţe sociale din Bârlad, unde au fost mutate în urmă cu patru ani 90 de familii de romi, atmosfera e în ton cu vremea de afară. Câţiva puradei se joacă în părculeţul amenajat la intrarea în complex, clădiri construite cu bani de la bugetul local: un milion de euro.

Doi tineri stau sprijiniţi de o balustradă în timp ce trag cu nesaţ dintr-o ţigară. Dintr-o locuinţă aflată în capătul complexului se aud prin boxe ritmuri de manele. Nici câinii maidanezi care trăiesc în zonă nu par să aibă mai mult chef de viaţă.

Zona, atât de animată aproape de lăsarea serii, pare aproape părăsită. Sunt 400 de oameni închesuiţi în apartamentele cu statut de locuinţă socială. Pirmăria Bârlad a investit un milion de euro pentru acestea.
Alegerile prezindenţiale nu prezintă prea mare interes pentru locatarii complexului. Romii care au transformat clădirile în veritabile ghetouri nu au mari aşteptări de la următorul preşedinte al României.

 

„Ce să se schimbe, nu o să se schimbe nimic. Ne-au promis că ne asfaltează curtea, dar n-au asfaltat. Vrem locuri de muncă că am rămas şomer după 30 de ani de vechime. Nici tinerii nu au unde munci. Să se ţină de promisiuni. N-am fost la vot, o să merg mai târziu”, a spus, pentru “Adevărul”, Dănuţ Dura (54 ani).

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. ”SÎ NE DEA ALOCŢII” 

Cei mai mulţi dintre ei nu ştiu câţi candidaţi s-au înscris în cursă şi cu atât mai puţin numele câtorva dintre ei. O bătrână care hrănea găinile cu friptură, s-a declarat dezamăgită de politicieni. “Să ne dea alocaţii la copii. Cum să îi creştem cu 40 de lei pe lună. Îi trimitem la şcoală, le luăm rechizite, uniforme. Să ne dea locuri de muncă să nu mai plece tinerii din ţară. De asta mi-au rămas nepoţii în grijă, copiii mei sunt în străinătate. Toţi promit, dar nu fac nimic”, a spus Caliopia Melciu (54 ani).

Femeia are “salariu de însoţitor”, cum spune ea, având în grijă cu băiat de 24 de ani cu handicap. Tot ea creşte şi cei nouă nepoţi. Nu s-a dus să voteze dar a promis că o va face.

“Candidatul Solomon”

O altă chiriaşă a scos capul pe geam când a văzut lume nouă în cartier. Luminiţa Preda (31 ani), mamă a trei copii, e decisă să voteze noul preşedinte al ţării: “Cum să nu merg la vot, dar mai târziu. În afară de domnul Ponta şi de Solomon (n. r. Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad), nu cunosc alţi candidaţi”.

O femeie a strigat de la etaj, apoi s-a ascuns pentru a nu putea fi filmată: “Eu votez cu Constantinescu (n. r. primarul Constantin Constantinescu). Adică cu oricine ţine dumnealui”.

Geoană a admirat locuinţele romilor din Bârlad

În 2009, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană a vizitat complexul de locuinţe şi a fost impresionat de condiţiile create pentru romii din Bârlad. Un an mai târziu, în 2010, au fost înmânate cheile locuinţelor. Practic, toţi locatarii aflaţi într-un ghetou din centrul oraşului au fost evacuaţi de acolo, fiind un adevărat focat de infecţie (blocul era debranşat de la apă şi canalizare). Romii s-au mutat din centru la periferie fără entuziasm, chiar dacă li s-au oferit condiţii civilizate d etrai. Acum, complexul de locuinţe care a costat un milion de euro arată deplorabil: găuri în pereţi, bucăţi de acoperiş dezmembrat, geamuri sparte etc.

Citeşte şi:

FOTO Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou

Cum îşi bat joc ţiganii din Bârlad de banii publici. O investiţie de 1 milion de euro în locuinţe sociale s-a transformat, din nou, într-un ghetou

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările