Amplă campanie de prevenire a violenţei în judeţul Vaslui iniţiată de Inspectoratul de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Fâstâci convocaţi să participe la întâlnirea cu poliţiştii
Sătenii din Fâstâci convocaţi să participe la întâlnirea cu poliţiştii

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui a iniţiat campania judeţeană de prevenire a violenţei domestice, sub genericul „Înţelepciunea nu are nevoie de violenţă!”.

Campania se va desfăşura în perioada 1 iunie – 31 august 2019 şi are ca scop informarea locuitorilor, atât din mediul urban cât şi din mediul rural cu privire la riscurile la care se expun în momentul comiterii de infracţiuni asupra unui membru de familie, precum şi la mijloacele de protecţie la care pot apela victimele acestor infracţiuni.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui vor organiza şi participa la întâlniri cu cetăţenii (autori ai infracţiunilor de violenţă domestică, victimele infracţiunilor, persoane predispuse la comiterea unor astfel de fapte) în vederea prezentării dimensiunii fenomenului, a promovării de recomandări preventive şi informări cu privire la riscurile şi consecinţele acestui gen de fapte.

Activităţile vor fi susţinute de către poliţişti din cadrul structurilor de prevenire şi ordine publică de la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.

Deschiderea campaniei a avut loc marţi, 4 iunie, în localitatea Fâstâci, comuna Cozmeşti, judeţul Vaslui, cu sprijinul Primăriei Comunei Cozmeşti. 

La activitate au participat peste 60 de persoane, femei şi bărbaţi, cărora poliţiştii le-au prezentat cauzele generatoare de apariţie a infracţiunilor de violenţă domestică, tipurile de violenţă care cad sub incidenţa acestuii tip de  infracţiune, paşii pe care victima trebuie sa îi urmeze, precum şi drepturile acesteia. Totodată, au fost aduse la cunoştinţă reglementările legale privind emiterea ordinului de protecţie şi a ordinului de protecţie provizoriu şi modalităţile de sesizare.

În cadrul activităţii s-a pus accent pe importanţa protejării familiei, fiind prezentate cazuri întâlnite în practică, condiţiile care au favorizat comiterea infracţiunilor, inclusiv efectele negative pe care violenţa domestică le are asupra dezvoltării copilului. Localitatea Fâstâci a înregistrat în ultimul an cazuri de violenţă şi infracţiuni la viaţa sexuală deosebit de grave. În decembrie 2018, un bărbat şi-a rănit grav soţia, după ce a aruncat cu apă clocotită pe ea, dintr-un motiv halucinant: femeia ar fi refuzat să întreţină relaţii sexuale cu el. Tot la Fâstâci, o mamă a fost arestată fiind acuzată că întreţinea relaţii sexuale cu diverşi bărbaţi din sat, în faţa copiilor. Ba mai mult, femeia şi-a încurajat fiica în vârstă de 14 ani să întreţină şi ea relaţii sexuale. 


Poliţiştii au adus la cunoştinţa localnicilor convocaţi la întâlnire că actele de violenţă în familie pot duce la instituirea unor restricţii împotriva lor prin instituirea ordinului de protecţie. Oamenii legii i-au informat asupra riscurilor la care se supun agresorii atunci când împotriva lor se emite un ordin de protecţie:

• evacuarea agresorului din locuinţa comună, chiar dacă el este proprietarul;
• interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite locuri, zone, destinaţii pe care persoana protejată le frecventează periodic;
• interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
• obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
• încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedintei acestora;
• obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau recomandarea luării unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire.

Imagine indisponibilă
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite