Ancheta DNA în cazul fraudelor de la proiectul de colectare a deşeurilor: CJ Vaslui a trimis „fără vinovăţie” acte false spre decontare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2016, DNA a descins la sediul CJ Vaslui
În 2016, DNA a descins la sediul CJ Vaslui

DNA a anunţat trimiterea în judecată a celor două societăţi care au asigurat asistenţa tehnică în cadrul proiectului privind sistemul integrat de management al deşeurilor. Niciun responsabil din cadrul CJ Vaslui care a trimis actele false spre decontare nu a fost tras la răspundere.

Procurorii DNA au apreciat că funcţionarii din cadrul CJ Vaslui, responsabili de acest proiect, au acţionat ”fără vinovăţie”, în sensul că au trimis Organismul Intermediar al programului de finanţare POS Mediu documente false spre decontare, fără a şti că acesta nu corespund realităţii. 

Odată cu finalizarea anchetei, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a celor două entităţi juridice: SC Tadeco Consulting SRL (fostă Fichtner Environment SRL) şi SC Interdevelopment SRL, respectiv a reprezentantului asocierii celor două societăţi- Dănuţ Alexandru Frăsineanu sub acuzaţia de participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene. 

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, cursul anului 2012,cu ocazia implementării proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor Solide în judeţul Vaslui (SIMDS-VS)”, între Consiliul Judeţean Vaslui şi Asocierea Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL s-a încheiat un contract care avea ca obiect prestarea, de către aceasta din urmă, a unor servicii de asistenţă tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări derulate în cadrul proiectului.

În acest context, în perioada mai – septembrie 2013, Dănuţ Alexandru Frăsiuneanu, în calitate de reprezentant al Asocierii Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL, ar fi depus la Consiliul Judeţean Vaslui mai multe documente false (facturi, centralizatoare, etc.) în legătură cu participarea efectivă a patru persoanela prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul menţionat.

”Ulterior, fără vinovăţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean Vaslui ar fi depus aceste documente la Organismul Intermediar al programului de finanţare POS Mediu, în baza cărora au fost obţinuţi, pe nedrept, 168.733 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale persoanei fizice şi ale SC Interdevelopment SRL. De asemenea, s-a mai dispus poprirea sumelor datorate de terţe persoane inculpatei SC Tadeco Consulting S.R.L. şi aflate în contul deschis de societate la D.G.R.F.P. Bucureşti – Activitatea de trezorerie şi contabilitate publică a Municipiului Bucureşti”, au precizat procurorii DNA.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui încă de la sfârşitul anului trecut. În paralel cu procesul civil, pe rolul aceleiaşi instanţe se află şi un litigiu civil. Încă din martie 2019, cele două societăţi au dat în judecată CJ Vaslui, reprezentat de Dumitru Buzatu, solicitând pretenţii în cazul contractul de achiziţii publice nr. 2352/05.04.2012. Judecarea în acest caz a fost amânată pentru luna martie, fiind dispusă o expertiză contabilă. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite