Arhimandritul care a cauzat cel mai mare scandal homosexual din BOR. „Ceasul de la SRI“ cu care ar fi obţinut „filmele tulburătoare“ cu episcopul de Huşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhimandritul Sebastian Jitaru pe holurile Tribunalului Vaslui
Arhimandritul Sebastian Jitaru pe holurile Tribunalului Vaslui

Magistraţii Tribunalului Vaslui au publicat motivarea sentinţei prin care trei clerici au fost condamnaţi pe 10 octombrie la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru şantajarea lui Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop al Huşilor.

Sebastian Jitaru (fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor) şi preoţii Răzvan Bumbu şi Gherghe Damian au fost găsiţi vinovaţi că au încercat să obţină bani sau funcţii ameninţându-l pe Bârlădeanu cu publicarea unor filmuleţe porno cu caracter homosexual care l-ar fi avut în prim-plan pe episcopul de Huşi.

În motivarea hotărârii este descris pas cu pas episodul şantajului care a zguduit Biserica Ortodoxă Română în vara anului 2017 şi se clarifică mai multe aspecte rămase în zona speculaţiilor după izbucnirea scandalului. Probele administrate au confirmat faptul că timp de două săptămâni, de la sfârşitul lunii mai 2017 şi până la jumătatea lunii iunie, imaginile cu caracter sexual în care apărea fostul episcop ajunseseră să circule prin birourile episcopiei, stârnind „multă tulburare“. Martorii au relatat în faţa instanţei că şi atunci existau zvonuri în legătură cu existenţa unor astfel de materiale compromiţătoare în care ar apărea Corneliu Bârlădeanu.

Ceasul „de la SRI“

Cutremurul avea să fie declanşat de cel considerat „mâna dreaptă“ a fostului episcop Corneliu. Arhimandritul Jitaru îşi dorea funcţia de episcop vicar (a doua ca rang după ce de episcop), pe care Corneliul Bârlădeanul i-o promisese. Ştiind de convocarea Sinodului Mitropolitan ce urma să aibă loc pe 15 iunie 2017 la Iaşi, Jitaru a scos armele pe care le pregătise de mai mulţi ani: filmuleţele în care fostul episcop Corneliu apărea în ipostaze intime alături de alţi bărbaţi. Unul dintre aceste filmuleţe, cel care a şi apărut în spaţiul public, era vechi de aproximativ 10 ani. Jitaru reuşise cu ajutorul unui ceas spion să-l înregistreze pe fostul episcop în ipostaze intime şi cu alţi seminarişti. Ceasul de noptieră, despre care Jitaru spunea apropiaţilor că i l-a cumpărat un ofiţer SRI, a fost confiscat de instanţă.  

Presiunea pe care Jitaru a pus-o pe episcop înintea şedinţei Sinodului Mitropolitan a fost una uriaşă. Consilierii fostului episcop au relatat că fostul arhimandrit i-a contactat rând pe rând şi le-a arătat frânturi din înregistrările compromiţătoare. Jitaru mergea din oră în oră în birourile consilierilor avertizându-i că dacă episcopul nu se va conforma solicitării sale va difuza înregistrările sale, „pe care nimeni nu le mai avea“, în presa din străinătate.  Consilierii au spus în instanţă că i-au cerut lui Jitaru să nu le mai arate imaginile cu caracter sexual pentru că-i tulbură.

Consilierii, ”tulburaţi” de imaginile cu caracter sexual

”Martorul  Rariţă Paul Giani a declarat în faţa instanţei că, înainte de data de 1 iunie, a fost contactat de părintele Jitaru Sebastian care i-a cerut să iasă la poartă. Martorul s-a urcat în autoturismul inculpatului, iar acesta din urmă a scos un telefon mobil şi i-a arătat o filmare, nu foarte clară, însă a putut vedea că erau doi oameni care se îmbrăţişează, inculpatul spunându-i că unul era episcopul, iar martorul i-a solicitat sa nu îl mai tulbure cu lucruri de genul acesta”, se precizează în hotărârea Tribunalului.

În timp ce se afla în biroul consilierului Rariţă, arhimandritul Jitaru i-a arătat consilierului Tudorică Marinică alte două filmuleţe ”în care apăreau doi bărbaţi, susţinând că în imagini ar fi apărut Episcopul Huşilor pe care îl va distruge şi că va publica filmuleţel”.   

Îngroziţi de amploarea presiunilor, consilierii au decis să îl anunţe pe episcop. Corneliu Bârlădeanu le-a povestit că, de fapt, Jitaru l-a abordat şi pe el încă de pe 30 mai şi că i-a arătat şi lui imagini copromiţătoare de pe telefonul mobil. Consilierii s-au plâns episcopului că Jitaru devenise ”un om imposibil, întrucât nu trece o oră şi iar îi ameninţă”.

Episcopul, convins că va fi ”protejat de lege”

Corneliu Bârlădeanul, alături de călugărul Iorest, singurul care l-a urmat în ”exilul” de la Văratec

Imagine indisponibilă

Consilierii i-au spus episcopului că situaţia este gravă pentru că Jitaru merge în curtea episcopiei şi prezintă la toată lumea pe telefonul mobil acele imagini.

”Persoana vătămată întrebat ce e de făcut în această situaţie care era fără precedent şi toţi (consilierii n.r.) i-au spus să se adreseze justiţiei şi să facă apel la protecţia legii, lucru pe care l-a şi făcut”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui. Consilierii erau convinşi şi l-au asigurat şi pe episcop că dacă va solicita protecţia identităţii, numele episcopului nu va apărea în spaţiul public în acest scandal.

Scrisoarea anonimă şi întâlnirea preoţilor cu presupusul amant al episcopului

În timp ce arhimandritul Jitaru exercita presiuni uriaşe pentru a obţine funcţia de episcop vicar, asupra lui Corneliu Bârlădeanul au venit alte două lovituri la care nu se aştepta.O scrisoare anonimă ajunsă în acea perioadă la Episcopia Huşilor îl avertiza pe episcop că dacă nu va livra urgent 25.000 de euro în presă vor apărea filmuleţele în care acesta apare în relaţii intime cu elevii de la Seminarul Teologic. Doi preoţi din Vaslui i-au solicitat 50.000 euro. Preoţii invocau că ar fi vorba de ”o datorie”, mai exact o contribuţie a Episcopiei la lucrările de reparaţii o biserică. Judecătorii arată în motivarea condamnării că probele de la dosar au arătat că suma era era mult prea mare şi nu avea justificare pentru lucrările efectuate.

Mai mult, probele au indicat faptul că unul dintre preoţii inculpaţi, Răzvan Bumbu obţinuse de mai mult timp unul dintre filmuleţele compromiţătoare chiar de la arhimandritul Jitaru. La percheziţiile domiciliare, acasă la preotul Bumbu a fost găsit un stick în care au fost descoperite mai multe înregistrări ce par a fi făcute preotul Bumbu.În aceste înregistrări apar discuţii purtate înainte de anul 2017 între preoţii Bumbu, Damian, arhimandritul Jitaru şi fostul seminarist U.M.I, presupusul amant al episcopului.
Potrivit anchetatorilor, după ce a obţinut un filmuleţ de la Jitaru, preoţii Bumbu Şi Damian ar fi mers acasă la presupusul amant al episcopului pentru a-i transmite astfel indirect un mesaj către Episcop cu privire la faptul că ei deţin astfel de înregistrări.

”Inculpaţii au acţionat convinşi că imaginile sunt reale”

În motivare, judecătorii arată că ”nu este necesar să stabilească dacă imaginile compromiţătoare sunt sau nu reale, pentru evaluarea gravităţii infracţiunii fiind suficientă evaluarea atitudinii subiective a inculpaţilor. Instanţa apreciază, raportat probatoriului administrat, că toţi inculpaţii au acţionat cu convingerea că imaginile compromiţătoare au caracter real. Ca atare, faţă de atitudinea subiectivă a fiecăruia dintre inculpaţi în raport cu percepţia proprie a caracterului real al imaginilor, chiar dacă acest caracter nu a fost stabilit, faptele sunt mai puţin grave decât în ipoteza în care inculpaţii ar fi folosit imagini compromiţătoare despre care ar fi avut convingerea că au caracter fictiv”.

În privinţa caracterului compromiţător al imaginilor, acestea precizează insranţa, surprindeau aspecte care ţin de viaţa privată, aspecte care, aduse în atenţia publică, raportat poziţiei pe care Bârlădeanul o avea în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi principiilor promovate de aceasta, erau de natură să îi afecteze viaţa profesională – ”efecte ce s-au produs ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini de natura celor folosite la şantajarea persoanei vătămate”.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite