Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Au început lucrările de foraj la Pungeşti. Sonda va fora până la 4000 de metri

8
6 May 2014 17:56:31
Autor: Simona Voicu
Activitatea de forare se va desfâăura pe parcursul a trei luni                      foto Facebook
Activitatea de forare se va desfâăura pe parcursul a trei luni                      foto Facebook

Reprezentanţii companiei Chevron România au anunţat astăzi că au început activităţile de foraj la sonda de explorare a gazelor de şist din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti. Sonda va fora continuu timp de aproximativ trei luni, până când va ajunge la adâncimea de circa 4.000 de metri.

Activităţile de foraj, spun cei de la Chevron, au demarat după finalizarea tuturor verificărilor de siguranţă. «Se vor efectua diverse măsurători şi vor fi luate probe de roci pentru a determina dacă gazul natural este prezent, precum şi modul în care acesta poate fi produs. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Instalaţiile Chevron sunt proiectate pentru a proteja apele subterane pe toată durata de viaţă a sondelor, având un design robust şi fiind continuu testate pentru verificarea integrităţii. Puţurile de foraj Chevron au mai multe straturi de oţel şi ciment. Acestea creează o barieră ce protejează apele subterane prin păstrarea fluidelor şi hidrocarburilor în gaura de sondă», a declarat Ludmila Tones, account director în cadrul Chevron.
Reprezentanţii companiei petroliere afirmă că o condiţie a sistemului Chevron de gestionare a apelor presupune construirea unor puţuri pentru monitorizare în cadrul platformei de foraj. Chevron va colecta mostre din aceste puţuri pentru a monitoriza calitatea apei înainte, în timpul şi după finalizarea operaţiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispoziţia autorităţilor din domeniu.

Proteste fără precedent la Pungeşti

După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste. Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei petroliere fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.
Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie 2013, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi, iar printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.
Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi.
Chevron deţine alte trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de şist în judeţul Vaslui, respectiv în localităţile Puieşti, Păltiniş - Băceşti şi Popeni - Găgeşti. Recent, compania petrolieră a obţinut şi autorizaţie de construire pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist la Puieşti. Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Citeşte şi:

Dosarul Chevron. Motivele pentru care compania americană a primit autorizaţiile de mediu în judeţul Vaslui

Preşedintele Traian Băsescu îndeamnă pe cei de la Chevron să fie „mai prietenoşi“ cu comunităţile locale

Judecătorii vasluieni au decis: Liber la explorarea gazelor de şist la Pungeşti

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

We
6.05.2014, 19:51:40

Cu paza gratuita din partea autoritarilor statului se incepe distrugerea iremediabila a mediului. A inceput sfarsitul!

+2 (6 voturi)
Madescu Ionel
6.05.2014, 19:56:40

Insfarsit uni si-au dat seama ca romania nu trebuie sa depinda energetic de Rusia si trebuie sa devenim independenti energetic fata de Rusii ,Romania are resurse ce trebuiesc exploatate in folosul romanilor ,mai terminati cu manifestarile si imbecilismul ca poluam solul .

+1 (5 voturi)
Elepsy Vlad
7.05.2014, 11:27:47

Habar nu ai ce vorbesti.....

0 (2 voturi)
Matei Craciun
5.06.2014, 19:36:33

atunci cand il vom extrage noi atunci vom fi independenti,,,dar atata timp cat il extrage chevron si ei il vand pe piata la un pret mai mic nu vad cum am fi independenti,si pt asta primind o plata de tot rasul,dar nu asta e mai important ,ci faptul ac metoda de extragere e extrem de nociva....urmareste ilmul asta si vezi ce se intampla in urma extragerilor in America si paoi spune-ti dc vei vrea asa ceva ,,,cand Romania va fi un teritoriu de nelocuit unde te vei duce,,,straini de pe acum ne pun cnditi ,atunci o sa ne fie granitele inchise,,,,http://vimeo.com/57486925 vizionare placuta

0 (2 voturi)
Madescu Ionel
7.05.2014, 19:56:06

Daca ti-ar face Rusi butelia 200de lei nu ai mai vorbi asa

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările