Autorităţile din Vaslui plătesc 100.000 de euro pentru o tabără şcolară din Republica Moldova. Pe de altă parte, în Vaslui nu s-a investit în turism de 40 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiana Căprioarei este singura tabără şcolară din Vaslui, construită în 1973
Poiana Căprioarei este singura tabără şcolară din Vaslui, construită în 1973

Consiliul Judeţean Vaslui a alocat a 100.000 de euro din bugetul judeţului pentru construirea unei tabere în raionul Soroca din Republica Moldova. Între timp, Vasluiul rămâne unul dintre cele mai sărace judeţe în domeniul turismului, în ciuda istoriei bogate şi a personalităţilor care îşi au originile în această zonă. CJ Vaslui a mai alocat fonduri şi pentru o unitate de primiri urgenţe şi un drum către un cimitir din Republica Moldova.

În judeţul Vasluiul există o singură tabără şcolară, cunoscută sub denumirea ”Poiana Căprioarei”. Centrul de Agrement pentru Copii şi Tineret Vaslui, aşa cum este denumirea oficială a taberei, s-a construit în 1973 şi este administrată de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (instituţie află în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului). De la construcţia centrului de agrement de la Poiana Căprioarei, în Vaslui nu a mai fost construită vreo tabără şcolară. Şi nici investiţii în turism nu s-au făcut. 

Vasluiul este, practic, un judeţ fără turism. Singurul segment valorificat este turismul religios, prin mănăstirile şi bisericile unicat din judeţ. Autorităţile vasluiene nu au reuşit să pună în valoare istoria bogată a judeţului. 

Recent, Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a a găsit resursele necesare pentru a face prima investiţie în domeniul turismului şcolar. Însă nu pentru judeţul Vaslui, ci pentru Republica Moldova.

Invocând un parteneriat de colaborare încheiat cu omologii din raionul Soroca, de peste Prut şi consolidarea relaţiei de prietenie cu Republica Moldova,  preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu a propus consilierilor judeţeni să voteze un proiect privind alocarea din bugetul judeţului a sumei de 100.000 de euro pentru construcţia unei tabere şcolare peste Prut. Concret, din banii alocaţi de judeţul Vaslui urmează a fi construite patru căsuţe.

”Propun aprobarea proiectului Construcţia căsuţelor de la Tabăra de Odihnă pentru copii şi ”La Dumbravă”, propus de Raionul Soroca din Republica Moldova”, a solicitat preşedintele CJ Vaslui consilierilor judeţeni reuniţi în şedinţa din dara de 19 iulie.

Proiectul a fost votat cu nanimitate de voturi, fără ca vreun consilier judeţean, de la putere sau de la opoziţie, să aibă vreo obiecţie asupra oportunităţii unei astfel de investiţii.

În expunerea de motive a proiectului, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, vorbeşte de relaţia de pietenie şi parteneriatul încheiat în urmă cu aproape zece ani cu oficialităţile de peste Prut.

Buzatu şi ”relaţiile de prietenie” de peste Prut

”În scopul îmbunătăţii colaborării între judeţul Vaslui şi Raionul Soroca din Republica Moldova, al întreprinderii de activităţi reciproc avantajoase, al susţinerii dezvoltării economice şi sociale a celor două zone, a fost se,mnat Acordul de Cooperare între cele două unităţi administrativ-teritoriale în anul 2009, modificat şi completar prin Actul Adiţional, din 23 septembrie 2015. Pentru realizarea obiectivelor din Acordul de Cooperare, judeţul Vaslui poate participa la realizarea şi finanţarea unor obiective de investiţii propuse de Raionul Soroca din Republica Moldova, a unor programe culturale, sportive, de tineret şi educaţionale, strategii de pregătire profesională şi a altor acţiuni care contribuie la dezvoltarea relaţiilor de prietenie”, se menţionează în expunerea de motive semnată de Dumitru Buzatu. 

Investiţia aprobată pe 19 iulie de CJ Vaslui nu este una singulară. În bugetul local, pe anul 2018, al judeţului Vaslui este prevăzută suma de 400.000 de euro pentru finanţarea unor proiecte propuse de către autorităţile Republica Moldova.

Bani de la Vaslui pentru spitalele şi drumurile spre cimitirele de peste Prut

Potrivit documentelor ataşate expunerii de motive a preşedintelui Dumitru Buzatu, până în prezent, au mai fost aprobate acorduri de finanţare pentru următoarele proiecte: ”Amenajarea accesului în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului raional din oraşul Anienii Noi şi dotarea cu ambulanţă”, suma alocată de CJ Vaslui fiind de 20.000 de euro, şi ”Reabilitarea drumuri de acces către Cimitirul de onoare din satul Stoianovca, raionul Cantemir”, suma alocată de CJ Vaslui fiind de 167.845 euro. 

Având în vedere că valoarea proiectelor depăşeşte alocarea bugetară a judeţului pe anul 2018, diferenţa va fi inclusă în bugetul local al judeţului Vaslui pe anul 2019. Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost împuternicit să semneze ”în numele şi pentru judeţul Vaslui” acordul de finanţare.

În timp ce, Dumitru Buzatu reuşeşte să mobilizeze consilierii judeţene să voteze alocarea de fonduri importante pentru accesul dintr-un cimitir din Republica Moldova, în unele sate din Vaslui, morţii sunt duşi la groapă pe drumuri de Evul Mediu.

VIDEO Imagini de lumea a treia în Vaslui, la o înmormântare: sătenii se chinuie să nu scape mortul prin noroaie, iar preotul abia se ţine pe picioare

Imagini halucinante la o înmormântare în judeţul Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite