Băieţii deştepţi de la frontieră. Cum intră în România TIR-uri ticsite cu ţigări de contrabandă, pe care vameşii le „confundă“ cu fructe şi legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vama albita

Patru oameni de afaceri români sunt acuzaţi de procurorii de la Crimă Organizată că au pus bazele unui grup infracţional care a acţionat la frontiera de est a României, introducând ilegal din Republica Moldova tiruri cu ţigări de contrabandă, mascate sub forma unor importuri de fructe şi legume. Prejudiciul în cauză depăşeşte un milion de euro.

Afaceriştii Alexandru Gentimir (Huşi), Nicolae Tătaru (Huşi), Puiu Cezar Cătălin (Iaşi) şi Ioan Grigoraş (Bucureşti) au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Iaşi, fiind acuzaţi că, în calitate de administratori/asociaţi ai firmelor ce le controlează, au pus bazele unei reţele infracţionale prin care au spălat sume uriaşe de bani din activităţi de contrabandă şi evaziune fiscală, desfăşurate la frontiera de Est a României. 

Potrivit anchetatorilor, încă din perioada 2005-2006 oamenii de afaceri huşeni Gentimir Alexandru şi Tătaru Nicolae au pus bazele unui grup infracţional organizat la care au aderat ulterior mai mulţi afacerişti, grup care a acţionat constant şi ofensiv în sfera evaziunii fiscale, spălare de bani şi trafic ilicit cu ţigări de contrabandă introduse ilicit în ţară, de producţie/provenienţă Republica Moldova, obţinând astfel, ilicit, mari beneficii financiare.

”Grupul infracţional a fost iniţiat şi şi-a desfăşurat activităţile ilicite în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidenţele contabile ale firmelor (la care inculpaţii erau asociaţi şi administratori sau reprezentanţi în fapt de activităţi financiar contabile fictive desfăşurate cu societăţi comerciale, care, în urma verificărilor s-au dovedit a fi societăţi comerciale cu având un comportament de tip "fantomă", cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, societăţi comerciale care în mare parte erau controlate tot de membrii grupării sub diverse forme şi infracţiunii de spălare de bani ( introducerea sumelor de bani rezultate din activitatea de evaziune fiscală în circuitele legale prin depunerea banilor în conturile firmelor controlate ca aport de numerar din partea unor persoane fizice ce nu aveau legătură cu firmele), precum şi săvârşirea infracţiunilor prevăzute de codul vamal, cu ocazia efectuării activităţilor de import-export, respectiv introducerea în ţară de ţigări de contrabandă, sau produse interzise de a fi introduse în România”, explică procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Iaşi.

Importuri şi exporturi sub umbrela firmelor fantomă

Alexandru Gentimir şi Nicolae Tătaru, în calitate de asociaţi şi administratori la SC Tagent Impex SRL, Gentimir şiîn calitate de reprezentant al SC Genew Impex SRL (firme ce aparţine scriptic fiicei sale), au realizat mai multe activităţi de import de mere şi struguri, precum şi alte produse agroalimentare, din Republica Moldova, Polonia, Turcia, Muntenegru, făcând totodată şi achiziţii de pe teritoriul României atât de la persoane juridice cât şi de la persoane fizice ce deţineau certificate de producător.
Produsele din import erau introduse în ţară sub regim vamal, operaţiuni de import care trebuiau să se închidă cu export sau cu comercializare pe piaţa românească.  Produsele erau achiziţionate în cea mai mare parte de la S.C. Acvaefect SRL Chişinău şi Sev-Met SRL Chişinău, societăţi identificate de autorităţile din Republica Moldova ca fiind firme fantoma. 

Firmele lui Alexandru Gentimir şi Nicolae Tătaru au realizat exporturi către societăţi comerciale din Rusia, în baza actelor ce proveneau de la societăţile fantomă din Republica Moldova. Sumele de bani aferente acestor operaţiuni, erau introduse in circuitul bancar românesc drept plata, prin depuneri de numerar in conturile firmelor exportatoare S.C. Tagent Impex S.R.L. Huşi si S.C. Genew Impex S.R.L. Huşi, de către persoane fizice cu cetăţenie moldovenească. În documentele de import prezentate în vamă erau trecute preţuri mult mai mici faţă de valoarea reală a produselor, pentru a se diminua cuantumul taxelor vamale şi T.V.A., iar ulterior preţul era adus la valoarea reală prin interpunerea in circuitul comercial fictiv a altei societăţi de tip fantomă, de pe teritoriul României.

O parte din mărfurile astfel importate erau vândute pe teritoriul României cu un preţ de câteva ori mai mare faţă de cel de achiziţie, prin intermediul mai multor firme de tip „fantoma". Prin S.C. Coseco Impex S.R.L. Leţcani, judeţul Iasi, al cărei administrator în acte este o persoană al cărei CNP nu figurează în evidenţa populaţiei, iar numele şi prenumele aparţine unei persoane care nu are nicio legătură cu cauza, societate controlată de afaceristul Puiu Cezar Cătălin, marfa era vândută către societăţi comerciale din Bucureşti, respectiv SC Grig Construct XXI SRL Bucureşti, societate controlată de afaceristul Ioan Grigoraş, cu scopul încărcării firmei de tip "fantomă "  cu TVA de plată şi impozit pe profit, taxe care nu se mai achitau niciodată la bugetul de stat. 

Circuitul banilor negri

Cantităţile cele mai mari de legume - fructe erau exportate în Rusia, la un preţ cu un adaos comercial mic faţă de preţul de achiziţie. ”Suspect în acesta situaţie este modul în care societăţile controlate de inculpaţii Gentimir Alexandru şi Tătaru Nicolae îşi primeau contravaloarea mărfurilor exportate în Rusia, prin depuneri de numerar în conturile bancare ale firmelor de către diverse persoane fizice din Republica Moldova, sume cu care se închideau în contabilitatea celor două firme operaţiunile de export făcute către firme din Rusia în cea mai mare parte, existând şi transferuri bancare, dar în procent foarte mic pentru închiderea aceloraşi exporturi, atât din conturile bancare ala aceloraşi persoane fizice cât şi din conturile firmelor din Rusia, deschise la bănci din Statele Unite”, precizează procurorii în actul de sesizare al instanţei.

Tiruri cu ţigări, consemnate în documente drept mere

Cei doi afacerişti huşeni, potrivit procurorilor, au elaborat un plan infracţional prin care urmăreau introducerea în ţară ilegal, a unor cantităţi impresionante de ţigări de contrabandă.

În perioada ianuarie 2005- aprilie 2006 Gentimir şi Tătaru, sprijiniţi de ceilalţi doi afacerişti, au organizat operaţiuni ilicite de import/export legume fructe, precum şi butaşi de viţă de vie, care erau interzişi la import, din Republica Moldova.

Pentru a-şi duce la îndeplinire planul Gentimir a încheiat un contract cu o firmă din Ostrov, judeţul Constanta, având ca obiect vânzarea de butaşi altoiţi rădăcinoşi de viţă de vie, părţile stabilind o cantitate de 200.000 de butaşi şi un preţ de 0,80 dolari, fără TVA.

Tirurile au intrat pe teritoriul României in cursul zilei de 05.04.2006 prin Vama Stanca Costesti, s-au deplasat la Biroul Vamal Iasi, unde s-a realizat operaţiunea de vămuire, de către funcţionarii vamali. În vederea efectuării formalităţilor vamale, Alexandru Gentimir, prin intermediul comisionarului vamal SC Transatlantic SRL, a depus declaraţiile vamale prin care se declara că marfa reprezintă: 3.360 cutii mere proaspete, exportatorul fiind SC Succesul Nostru Chişinău.

În realitate, în locul cutiilor cu mere se aflau 100.875 butaşi de viţă de vie şi 309.075 pachete ţigări "Plugarul", din Republica Moldova. În cursul aceleiaşi zile, cele două camioane, conduse de cetăţeni moldoveni, s-au deplasat spre Bucureşti, unde urmau sa fie livrate bunurile. 

La ieşirea din localitatea Podu Iloaiei un vehicul a fost oprit in vederea controlului de către un echipaj al Direcţiei Politiei de Frontiera Iasi, ocazie cu care au fost găsiţi 100.875 butaşi de vita de vie, controlul fiind finalizat la ora 23.30. La ora 20.30, pe Calea Chişinăului din municipiul Iasi, a fost oprit si cel de-al doilea vehicul, în care au fost găsite 309.075 pachete de tigari marca „Plugarul". Numai în cazul celor două tiruri prejudiciul a fost evaluat de anchetatori la 843.960,10 lei. 

Prejudiciul total, cauzat bugetului de stat prin înregistrarea în evidenţele contabile de documente financiar contabile fictive depăşeşte un milion de euro având în vedere numărul mare de tranzacţii şi cantităţile mari de mărfuri importate din Republica Moldova realizate de cei doi afacerişti.

Alexandru Gentimir, Nicolae Tătaru, Puiu Cezar Cătălin şi Ioan Grigoraş sunt acuzaţi de: constituire a unui grup infracţional organizat, participaţie improprie la " folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă , respectiv infracţiunea de folosire de acte nereale, folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, evaziune fiscală, spălarea banilor, înşelăciune. Doarul se judecă la Tribunalul Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite