Baronul de Vaslui a scăpat de cătuşe, dar se teme de DNA: „Nu cred că cineva care face obiectul unei asemenea cercetări este lipsit de emoţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape zece ore de percheziţii, procurorii DNA au părăsit sediul Consiliului Judeţean Vaslui, fără să facă vreo reţinere. Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui şi liderul PSD Vaslui de 15 ani, a asistat la acţiune, vizat de percheziţii fiind şi biroul său, de unde au fost ridicate toate documentele.

Marţi, la primele ore, mascaţii au luat cu asalt Consiliulul Judeţean Vaslui, jandarmii fiind nevoiţi să forţeze bariera pentru a reuşi să intre cu dubele în interiorul parcării. Simultan, ofiţerii anticorupţie au descins la primăriile din Ştefan cel Mare, Şuletea, Murgeni, Centrul de Afaceri Vaslui, sediul societăţii Aquavas, precum şi la mai multe societăţi comerciale: Transmir (în două locaţii), Conbetas, Starconstruct, cunoscute ca fiind firme de casă ale PSD, abonate la lucrări pe bani publici.

Procurorii DNA au descins şi la Prefectura Vaslui, unde singurul vizat a fost Eduard Popica, directorul de cabinet al prefectului Andrei Puică, un apropiat al familiei Buzatu.

Oficial, DNA a anunţat  că efectuează cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada  2011-2015.

image

”În cursul zilei de 08 septembrie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 62 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi alte 5 judeţe, dintre care 5 sunt sedii ale unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”, se arată în comunicatul DNA.

Moşia lui Buzatu de la Ştefan cel Mare, verificată de DNA.

Surse judiciare au precizat că ţinta anchetei o reprezintă Dumitru Buzatu, cel care ţine frâiele judeţului Vaslui de 15 ani, existând suspiciuni că acesta ar fi luat mită pentru a favoriza subocontrcatarea lucrărilor publice firmelor apropiate PSD. Procurorii anticorupţie  două dintre investiţiile mare care ar fi trebuit să ducă la îmbunătăţirea infrastructurii de judeţ:  ”Proiectul de extindere a retelei de apa si canalizare din judetul Vaslui”, a cărui valoare depăşeşte 100 de milioane de euro, precum şi proiectul "Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Vaslui" (Groapa ecologică de la Roşieşti), a cărui valoare este de peste 35 milioane de euro. cel privind canalizarea oraşelor Vaslui, Bârlad, Murgeni. De alfel, au fost efectuate percheziţii şi sediul Aquavas Vaslui, de unde de asemenea au fost ridicaţi saci cu documente. Tot documente privind lucrări cu finaţare publicp au fost ridicate şi de la Primăria Şuletea şi cea de la Murgeni.

De la Ştefan cel Mare, procurorii au ridicat numai documentele care privesc activitatea firmei deţinute de familia Buzatu în domeniul agricol. În zonă, acesta deţine o fermă pomicolă, întinsă pe mai multe şapte hectare, dar şi o vilă care este consemnată în documente ca fiind o anexă gospodărească (foto jos).

image

Dumitru Buzatu: ”Uneori te mai temi şi de cei de jos”

 În jurul orelor 8.30, după plecarea procurorilor DNA, în biroul preşedintelui CJ Vasluiau ajuns mai mulţi apropiaţi şi membri de partid: Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean Vaslui, Alexandru Barbu, purtătorul de cuvânt al prefectului judeţului, coleg de birou cu Eduard Popică, dar şi angajaţi cu funcţii cheie în cadrul instituţiei, administratorul Valeriu Caragaţă, precum şi directorul economic al CJ Vaslui.

La finalul percheziţiilor, Dumitru Buzatu a fost precaut în declaraţii: ”Presupun că există nişte suspiciuni, pentru că altfel nu ar veni nimeni să facă percheziţii şi să ridice documente. Ordinul de percheziţie a vizat biroul preşededintelui CJ şi birourile în care existau documentele solicitate. Dacă va fi necesar, vom angaja un avocat, dar deocamdată nu angajăm pe nimeni. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă”.

Preşedintele CJ a afirmat că nu ştie foarte multe lucruri despre celelate percheziţii desfăşurate în cursul zile la alte instituţii şi cu atât mai multe despre percheziţiile la Centrul de Afaceri, condus de fiul său, Tudor Buzatu. El susţine că a plecat dimineaţă de acasă împreună cu băiatul său, dar că pe parcursul zilei nu a luat legătura cu el. Buzatu a spUs că percheziţiile nu au avut loc şi la domiciliul său din Vaslui, susţinând că ele au fost organizate  cu respectarea legii .


”Am emoţii, e firesc. Nu cred că cineva care face obiectul unei asemenea cercetări, este lipsit de emoţii. În ceea ce priveşte documentele, aştept şi eu să văd despre ce este vorba, ce conţine acel dosar, dacă este pe numele meu” , a mai spus peşedintele CJ Vaslui.
Întrebat dacă are de ce să se teamă în ceea ce priveşte legalitate derulării proiectelor de la Consiliul Judeţean, Buzatu a spus că se teme de Cel de sus, dar uneori  te mai temi şi de cei de jos . Liderul CJ Vaslui a mai afirmat că salariaţii instituţiei au răspuns la toate solicitările care au fost făcute şi au predat documentele cerute. Referitor la declaraţia procurorilor DNA, care au afirmat că misiunea lor
la CJ Vaslui nu s-a încheiat, Buzatu a afirmat că se aşteaptă să fie chemat la audieri, potrivit solicitărilor care vor fi făcute ulterior.

Beizadeaua lui Buzatu, sfidătoare

Preşedintele CJ Vaslui a avut mare grijă să-i asigure viitorul fiului său, Tudor. Juniorul ocupă funcţia de director executiv al Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui (CRAV), instituţie înfiinţată în 2009. Centrul de Afaceri este o societate care aparţine în proporţie de 70% Consiliului Judeţean, şi 30% Consiliului Local.

image

Tudor Buzatu (foto sus) deţine şi funcţia de preşedinte Organizaţiei de Tineret a PSD Vaslui. Astăzi a încercat să pară relaxat în faţa ofiţerilor anticorupţie care au descins la Centrul de Afaceri, ba a făcut cu mâna sfidător jurnaliştilor.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzată conduce din anul 2000 organizaţia judeţeană a formaţiunii social-democrate. A deţinut trei mandate de deputat în Parlamentul României, iar din anul 2004 a ales să activeze în administraţia locală. În perioada 2004   2012 a fost vicepreşedinte al CJ, iar din 2012 deţine funcţia de preşedinte al instituţiei. Soţia sa, Gabriela Creţu a avut două mandate de europarlamentar iar în prezent este senator de Vaslui, candidând la alegerile din 2012 pe listele USL în Colegiul Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite