Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Blestemele din manualele de Religie. Cum se supără Dumnezeu pe elevii care păcătuiesc: sunt aruncaţi de pe scări, călcaţi de maşini şi ajung în iad

83
28 Mar 2015 13:32:25
Autor: Simona Voicu
Religia se studiază în şcoli, începând cu clasa pregătitoare, până în clasa a XII-a    FOTO Mediafax
Religia se studiază în şcoli, începând cu clasa pregătitoare, până în clasa a XII-a    FOTO Mediafax

Pe lângă repetarea obsesivă a temelor despre „păcat“, „pedeapsă“, „iad“ sau „diavoli“, în manualele de religie, mai ales cele din clasele primare, la unele lecţii elevii sunt instruiţi cu ameninţări sau blesteme.

Copiii din clasa I sau a II-a află din manualul de religie că dacă duminica se vor duce la film şi nu la biserică este un mare păcat şi vor ajunge în iad sau dacă nu vor pupa moaştele riscă să îi calce o maşină. Iar ca ameninţările să aibă succes, elevilor le sunt prezentate imagini sugestive, sau autorii manualelor relatează întâmplări cu puternic impact emoţional.

„Adevărul“ vă prezintă un top al ameninţărilor din manualele de Religie.

1. "Neascultarea lui Dumnezeu se pedepseşte"

Elevii de clasa I află că, dacă nu sunt ascultători, Doamne Doamne îi pedepseşte şi fie îi calcă o maşină, fie pot ajunge la spital. Copiilor le este exemplificată neascultarea cu imaginea unui copil lovit de o maşină, dar şi cu o poezioară în care o fetiţă ajunge la pat cu medicul la capătii pentru că nu a ascultat. Poezioara moralizatoare, ilustrată şi cu imagini, sună astfel astfel: "Alina, a mea colegă,/ E-n spital de-o săptămână/ Jucându-se fără grijă/ Ea, căzând, şi-a rupt o mână".

2. "Rău faci, rău găseşti"

Într-un alt manual controversat de Religie care, deşi oficial este scos din uz, încă se mai regăseşte în unele şcoli, morala creştină este prezentată astfel: "Vasilică este un copil rău. El s-a urcat pe o scară să strice cuibul rândunelelor. Dar a păţit-o! Dumnezeu l-a văzut şi i-a tras scara". Şi aici copiilor le sunt prezentate imagini cu băieţelul care a căzut, zăcând inconstient, pentru ca într-un final să ajungă la medic cu capul spart. În schimb, rândunelele zboară fericite şi îi mulţumesc lui Dumnezeu.

3. "Drepţii se răcoresc, păcătoşii ard (...) chinuiţi de îngerii răi"

Morala le este prezentată tot elevilor din clasele primare. Astfel, în manualul de clasa a IV-a, copiii află că fiecare suflet va fi dus de îngerii buni în rai sau de îngerii răi în iad, după cum merită.

4. "Dacă te îndoieşti de Dumnezeu, acesta se supără pe tine"

Elevii de clasa a III-a, află din manualul de Religie că niciodată nu trebuie să pună la îndoială existenţa lui Dumnezeu, în caz contrar acesta supărându-se pe el. Iar supărarea, în manualul de Religie, este una şi aceeaşi cu pedeapsa.

5. "Îl iubesc pe Dumnezeu când merg la biserică"

Morala o descoperim în manualul de clasa a IV. Elevii află că nu îl iubesc pe Dumnezeu dacă duminica dorm până mai târziu sau se joacă în parc în loc să meargă la biserică să se roage.

Elevii sunt ameninţaţi că dacă într-o zi de sărbătoare muncesc în loc să se închine la sfintele moaşte li se va întâmpla un lucru rău. Şi, în manual, elevii află cum a fost pedepsită o tânără care nu a mers să se închine la moaşte de Sfânta Paraschiva, preferând să facă murături în ziua de sărbătoare.

Pentru că a continuat să muncească, deşi a fost atenţionată de mamă că este păcat tânăra a fost călcată de o maşină când a ieşit din casă să cumpere o pâine. Tânăra s-a însănătoşit după ce mama ei "alergat la Sfânta Parascheva să-i ceară iertare şi să se roage pentru salvarea acesteia".

Informaţiile controversate din manualele de religie, pe fondul criticilor vehemente aduse de societatea civilă, i-au  determinat pe reprezentanţii Bisericii să anunţe că vor revizui toate manualele şcolare, îmbunătăţindu-le conţinutul, care să transmită elevilor valori şi atitudini pozitive.

Parlamentarul Remus Cernea, una dintre vocile cele mai cunoscute împotriva îndoctrinării religioase în şcoli, spune că "până să fie introduse manualele noi, cele vechi şi-au făcut şi îşi fac în continuare efectele distructive cu privire la formarea morală şi intelectuală a copiilor de vârste fragede care sunt foarte vulnerabili în faţa unor astfel de mesaje violente! Autorii manualelor de religie au obiceiul de a alege poveştile sinistre din Biblie ca să îi îndoctrineze prin frică pe copii!"

Pe aceeaşi temă:

Lecţie de îngrozit copiii în manualul de religie de clasa a II-a: exemplul unei fetiţe care plânge în hohote că tatăl ei este grav bolnav, pe patul de moarte la spital

Lecţii-horror în manualul de Religie de clasa a III-a: copii morţi în somn, călcaţi de maşină dacă muncesc de Sărbători sau lăsaţi muţi dacă nu pupă moaşte

Mesajul dintr-un manual de Religie de clasa a IV- a: harul divin pentru vindecarea bolilor, obţinut prin ungerea cu untdelemn sfinţit

Ce învaţă liceenii la Religie: sexul înainte de căsătorie, masturbaţia, adulterul - păcate grave. Avortul determină consumul şi dependenţa de droguri

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

83 Comentarii

Darius
28.03.2015, 13:50:13

Pai uite eu zic ca; Dumnezeu NU EXISTA , Isus a fost un scamator iar Maria-Magdalena o c...... . Sa vad cit de tare ma bate Doamne -Doamne . A , era sa uit ;popii sunt niste sarlatani . Hai bigotilor cu blestemele si afurisenile de rigoare .

+15 (25 voturi)
alex i
28.03.2015, 14:01:13

Copiii insa sunt invatati ca Dumnezeu exista, si ajung sa creada asta. Controlul prin frica se practica de cand neamul, BOR stie bine ce face.

+14 (18 voturi)
Adrian Andrei
28.03.2015, 14:29:57

Darius, cumva tu zici ca mine. Eu i-am explicat fiului meu (crescut de popi catolici) ca o sa ajung la Poarta Raiului, iar San Pietro o sa se uite pe catastif si-o sa ma trimita Jos, ca la el nu sunt in lista de membri. Iar Jos, o sa se uite Belzebut (in care deasemenea nu cred) si-o sa zica ca nici la el in lista nu am cotizat... si-o sa ma trimita inapoi, sa ma trezesc in ambulanta, asa cum de fapt mi s-a si intamplat, deci pot sa confirm! Eu cred in medici, caci ei m-au ajutat. Ce-i faci unui accidentat, ii dai cu mir sau ii pui o perfuzie? Ma alatur provocarii lansate de tine: Hai, bigotii, dati tare cu blestemele si afuriseniile!

+15 (19 voturi)
vasile iacob
28.03.2015, 14:14:57

finlandezii au cel mai performant sistem de invatamant din lume. cu toate acestea, ei apreciaza ca tre reformat. 70% dintre state au un sistem educational mai performant ca al nostru!! marea noastra reforma se reduce la studiul/nestudiul religiei. Napoleon o desfintat puterea clericala si Dumnezeul francezilor a facut din Franta tara cea mai civilizata si invidiata din lume! morala! - fiecare natiune cu napoleonul care-o reprezinta!-

+10 (14 voturi)
xmann
28.03.2015, 14:46:09

probabil careva din avionul prabusit intentionat a pacatuit grav, n-a spus inger ingerasul meu cand s-a in avion...

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (83)

Modifică Setările