Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Care sunt principalele deosebiri între icoanele ortodoxe şi cele catolice

20
9 Jan 2020 04:12:48
Autor: Simona Voicu
Icoana ortodoxă (stânga) şi icoană catolică (dreapta) FOTO Shtiu.ro
Icoana ortodoxă (stânga) şi icoană catolică (dreapta) FOTO Shtiu.ro

Considerată „o veritabilă fereastră prin care omul şi Dumnezeu se pot privi faţă în faţă”, icoana este întâlnită atât la creştinii ortodocşi, cât şi la catolici.

Nu mulţi sunt cei care ştiu să deosebească o icoană ortodoxă de una catolică, deşi au elemente care le diferenţiază în mod evident. Principalul detaliu care ajută la identificarea corectă a unei icoane este fizionomia personajelor. 

Cu cât acestea au imaginea mai apropiată de realitate, iar chipurile arată mai uman, atunci icoana este una cataolică. La ortodocşi, icoana imortalizează spiritualitatea şi ascentismul, personajele au chipul prelung şi trist. 

Culorile şi aşezarea personajelor sunt şi ele diferite. La icoanele catolice, culorile sunt mult mai vii spre deosebire de cele ortodoxe.

Diferenţe semnificative întâlnim în cazul icoanelor care o înfăţişează pe Maica Domnului. Acestea au fost explicate în lucrarea „Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi: scrisori misionare” a Sfântului Nicolae Velimirovici:

„Icoanele ortodoxe ale Maicii Domnului se recunosc cel mai degrabă după cele trei stele - una pe frunte, a doua pe umărul drept, a treia pe umărul stâng. Aceste trei stele simbolizează fecioria Fecioarei Maria înainte de naştere, în naştere şi după naştere.

Faţa Sfintei Născătoare de Dumnezeu nu este niciodată în icoanele ortodoxe plină şi rotundă, ci prelungă şi destul de trasă. Ochii, mari şi gânditori. Tristeţe lină, gata de un surâs mângâietor: tristeţe pentru nefericirea lumii, surâs pentru nădejdea în Dumnezeu Mângâietorul, însă atât tristeţea, cât şi surâsul sunt reţinute, şi totul este reţinut, totul este supus duhului. Este chipul unei biruitoare, care a trăit toate amărăciunile durerii şi restriştii şi poate să ajute celor care se luptă cu durerea şi cu restriştea. Părul ei este întotdeauna acoperit cu totul.

Chipul Născătoarei de Dumnezeu nu pare nicicând de o frumuseţe firească. El e în aşa fel, că alungă orice gând de trupesc. El este de o frumuseţe mai presus de fire, care nu se arată altminteri decât prin sfinţenie. El întoarce gândul privitorului către înalta realitate duhovnicească şi frumuseţe a sufletului.

Capul Maicii Domnului este aplecat lin către pruncul Hristos, pe care îl ţine la piept. Această lină aplecare arată supunerea în toate faţă de voia lui Dumnezeu, pe care ea a arătat-o cândva şi în cuvinte binevestitorului Gavriil, zicând: iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău. Şi mai înseamnă recunoaşterea faptului că Cel pe Care îl ţine în braţe este mai mare decât ea.

În icoanele ortodoxe, Maica Domnului e zugrăvită foarte rar fără pruncul Iisus. Iar atunci când e zugrăvită singură, este concepută de către iconar ca Maică a durerii sub cruce, cu mâinile încrucişate şi capul plecat, câteodată cu săbiile simbolice îndreptate spre inima ei. Dar inima nu este zugrăvită niciodată, nici nu se vede. Cel mai des întâlnită este icoana ei cu Fiul în braţe. Ea s-a şi arătat în lume pentru Fiul. Misiunea ei în lume a fost în Fiul ei. Ca nimeni să nu vadă în ea femeia, ci, totdeauna şi pentru totdeauna, mama. Ea reprezintă cea mai înaltă, mai curată şi mai sfântă maternitate, de la un capăt la celălalt al timpului. Ea este Maica Domnului nostru Iisus Hristos, dar e şi mama noastră, mângâietoarea noastră şi grabnica noastră ajutătoare”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Alexandru Preda
9.01.2020, 04:48:40

Corecta și frumoasa descrierea icoanei ortodoxe, însă nu trebuia ca în mod ipocrit sa se spună din start ca articolul ar fi despre comparația între icoana catolica și cea ortodoxa. În articol este vorba numai de icoana ortodoxa. Era bine ca un preot sau pictor catolic sa își expună și el punctul de vedere, ca să Intelegem și icoana catolica, dacă tot exista intenția de a le compara.

+5 (9 voturi)
cosma marin
9.01.2020, 07:36:18

Totusi icoanele catholice sunt cu mult mai frumoase si mai apropiate de realitate !Icoanele catholice sunt adevarate opere de arta pictate de mari pictori pe cind cele ortodoxe (nu toate) ma abtin !Ce lucrare pe aceeasi tema poate sta in fata la "Cina cea de taina"pictata de Leonardo da Vinci sau alte picturi nu mai putin celebri Michelangelo sau Raffael! Sa fim seriosi si sa judecam cu obiectivitate!!

+10 (14 voturi)
defu gabi
9.01.2020, 10:36:56

In sfera ortodoxa iconografia e bidimensionala, bazata pe simbol nu pe reprezentare "fotografica", asa a fost de la inceput, iar in sfera catolica lucrurile au virat catre arta tridimensionala, "quasi-fotografica" mai ales in perioada renascentista. In unele catedrale apusene, drept reprezentari artistice cu caracter religios (nu intra in categoria icoanelor) se pot remarca basoreliefuri care incearca, prin tehnica de executie, sa redea in mod tridimensional unele scene biblice. (un exemplu elocvent - in catedrala mare din Toledo). Pana in jurul lui 1054, cand din biserica primordiala s-a desprins ideologia papista/catolica, si in spatiul apusean se practica aceeasi iconografie bidimensionala cunoscuta ca "bizantina". S-au pastrat pana azi unele exemplare de atunci... Daca la iconografia ortodoxa vorbim exclusiv de obiecte de cult, realizate dupa reguli stricte specifice cultului, in spatiul apusean, iconografia a deviat treptat de la obiect de cult catre obiect artistic cu tema religioasa folosit de cler si de potentatii vremii ca simbol al puterii politice/financiare/religioase (asemenea opere nu erau accesibile populatiei)... In perioada renascentista aceasta diferenta a devenit si mai evidenta, fiind transformata preponderent in arta decorativa cu elemente religioase si multe inovatii artistice... Cu alte cuvinte, nu gresim daca spunem ca se compara mere cu pere... Adica obiecte preponderent de arta cu obiecte exclusiv de cult realizate in tehnici total diferite...

+5 (5 voturi)
pescarul symy
9.01.2020, 08:22:11

Ambele au ajuns niste IDOLI,in care crestinii spera la minuni si mantuire....cu toate ca Domnul ISUS le spune CLAR asa...'''. Pe cand spunea Isus aceste vorbe, o femeie din norod si-a ridicat glasul si a zis: "Ferice de pantecele care Te-a purtat si de tatele pe care le-ai supt!" . Si El a raspuns: "Ferice mai degraba de cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc!"Luca11/27-28...deci mama Lui nu a fost pusa mai presus decat CUVANTUL!!!....Asta va face diferenta la JUDECATA viitoare...amin!!!

0 (8 voturi)
db
9.01.2020, 10:53:35

"Icoana este întâlnită atât la creştinii ortodocşi, cât şi la catolici". Si eu care credeam ca icoana a fost inventata si patentata de ortodocsi inca inainte de a exista ei :)

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările