Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Casa lui Gheorghe Gheorghiu Dej, inaugurată cu fast de oficialităţi. Istoric: „O imensă bătaie de joc la adresa martirilor”

30
23 Sep 2020 16:59:21
Autor: Simona Voicu
Primarul Bârladului tăind panglica la poarta casei lui Gheorghe Gheorghiu Dej FOTO Primăria Bârlad
Primarul Bârladului tăind panglica la poarta casei lui Gheorghe Gheorghiu Dej FOTO Primăria Bârlad

Primăria Bârlad a anunţat că astăzi, 23 septembrie, a fost inaugurată casa memorială a fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, care va fi deschisă publicului sub titulatura Centru de documentare privind regimurile totalitare din România.

În timp ce casa în care s-a născut mare domnitor Alexandru Ioan Cuza zace în paragină, pentru că reprezentanţii municipalităţii nu reuşesc să evacueze o familie de asistaţi care locuieşte acolo, Primăria Bârlad a alocat 250.000 de lei pentru reabilitarea casei lui Gheorghe Gheorghiu Dej, unul dintre cei mai cruzi lideri comunişti români. 

”Primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroş, informează că, de marţi, 22 septembrie 2020, Centrul de documentare privind regimurile totalitare din România şi-a deschis porţile pentru public.
Amenajat în casa în care s-a născut fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, de pe strada Prof. dr. Gheorghe Vrabie, noul centru se va adresa tuturor celor care vor să cunoască mai multe despre regimurile totalitare din România, în principal cel comunist, impactul acestora asupra societăţii şi mai ales consecinţele suportate de românii care li s-au opus. La festivitatea de deschiderea oficială a Centrului au participat, alături de primarul Dumitru Boroş, istoricul Liviu Ţăranu, membru al CNSAS, colecţionarul Florian Pricop şi prof. Cristian Onel. Ultimii doi au donat Centrului mai multe materiale informative, unele unicat.
„Este dotoria şi obligaţia oricărui popor puternic să îşi cunoască istoria exact aşa cum a fost ea. Unii dintre noi am trăit-o şi tocmai de aceea noi, cei de azi, trebuie să le-o lăsăm nealterată urmaşilor noştri. Exact acest lucru îşi propune noul Centru de documentare, chiar dacă unele informaţii pe care publicul le poate găsi aici pot fi considerate tulburătoare, având în vedere duritatea şi lipsa de umanitate a comuniştilor”, a spus primarul Dumitru Boroş.
Proiectul de reabilitare a Casei „Dej” şi de amenajare a noul centru de documentare a costat circa 250.000 lei şi a presupus reabilitarea acoperişului, interioarelor şi asigurarea dotărilor. De menţionat că stoleria exterioară a fost recondiţionată, imobilul menţinându-şi acum imaginea din vremea în care fostul lider comunist avea să se nască la Bârlad”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Bârlad.

Oficialii bârlădeni au dat asigurări că şi casa domnitorului Alexandru Ioan Cuza urmează a fi reabilitată. Aceleaşi asigurări le-au dat şi la începutul anului curent. „Acest proiect va fi dus la îndeplinire anul acesta, când ne dorim să marcăm cei 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza aşa cum se cuvine. Procesul de reabilitare a casei în care s-a născut domnitorul a fost îngreunat de proceduri şi legislaţie. După cum se ştie, casa a avut statul de locuinţă socială pentru patru familii, care vor trebui relocate. Acest lucru, potrivit legislaţie nu se poate face în perioada noiembrie-martie. Aşa că, din primăvară proiectul privind reabilitarea casei Cuza va intra în  execuţie”, declara pe 24 ianuarie a.c. purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad, Adrian Arnăutu. 

Vestea că municipalitatea bârlădeană a inaugurat casa fostului lider comunist l-a revoltat pe istoricul local Paul Zahariuc, cel care de-a lungul anilor a cercetat istoria zonei, cu precădere perioada comunistă.

„Nu mi-a plăcut absolut deloc ideea reabilitării casei celui mai mare  criminal din toată Istoria României!!! Poate n-o fi omorât cu mâna lui dar i-a pus pe alţii s-o facă, folosindu-se de o legislaţie votată în oribila şi obedienta mare adunare naţională, cu entuziastul său sprijin!!! Repet: nu sunt deloc de acord cu cheltuirea atâtor bani pentru a venera, chiar subtil, memoria unui asasin. Nemţii, în colaborare cu austriecii, de ce nu au reabilitat casa în care s-a născut al doilea mare criminal mondial, din toate timpurile (după Stalin)? Este o imensă bătaie de joc la adresa martirilor neamului, în număr de peste  250.000, ucişi în mod bestial de către comuniştii lui Gheorghe Gheorghiu Dej!!!”, a declarat Paul Zahariuc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

ionescu ion
23.09.2020, 17:16:08

Ar trebui nivelata cu buldozerul

+11 (27 voturi)
Radu Mircea
23.09.2020, 18:06:25

# la mai rascoliti putin copiii mei , Ana Pauker n-a avut si ea un salas in Romania ??? Ca doar nu s-a nascut si-a trait pe strada . Va mai sugerez citeva nume : Zelea Codreanu , Horia Sima , Elena Ceausescu (consortul are , slava Domnului) , Eugen Turcanu , Nicolschi , Terente .....

-10 (20 voturi)
Schnauzer Berger
23.09.2020, 18:11:35

Nu stiu de ce puneti la indoiala capacitatea soldovenilor de la vaslui de a fi idioti? Isi merita pe deplin soarta si cei doi idioti de cj! Singura capacitate este orzoaica care le scirma pe soldovence, stiu ele de ce!

-1 (21 voturi)
cloudvick
23.09.2020, 18:15:26

dar tu din care parte a tarii provii luminatule?

-12 (26 voturi)
Paun Al
23.09.2020, 18:16:02

Este firesc, de ce se mira unii... La conducerea Romaniei, in politica , economie, in media... si dupa 89 sunt urmasii ideologici ai PCR, ai lui Dej, Ceausescu, Iliescu... Ei nu fac decat sa-si cinsteasca tovarasii. Nu ati inteles cine trage si acum sforile in Romania?

+9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările