Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Cazul tânărului român devenit femeie după o operaţie de schimbare de sex. Cum se luptă în instanţă să-şi modifice datele în registrul de stare civilă

13
18 Jun 2019 15:01:11
Autor: Simona Voicu

Un tânăr de 23 de ani, originar din judeţul Vaslui, care a devenit femeie în urma unei operaţii de schimbare de sex, se judecă cu autorităţile pentru ca noua identitate să fie consemnată, potrivit prevederilor legale, şi în registrul de stare civilă.

Născut în Huşi, judeţul Vaslui, dar stabilit în prezent în Spania, Emanuel a suferit o intervenţie chirurgicală şi tratament de specialitate pentru a-şi schimba sexul.

În vara anului 2017, s-a adresat instanţelor de judecată din România pentru a-i fi recunoscut sexul feminin şi, implicit, pentru a se realiza modificările cuvenite în documentele de identitate. A dobândit un nou nume şi un nou cod numeric personal, după ce instanţa a încuviinţat schimbarea sexului din masculin în feminin.

Deşi i s-a eliberat un nou certificat de naştere şi noi documente de identitate, Emanuel, devenit Amelia, a dat din nou în judecată Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Huşi după ce a constatat că funcţionarii de acolo nu au făcut modificările în registrul de stare civilă aşa cum prevede legea, indicându-se textual: ”prin sentinţa (...) s-a încuviinţat schimbarea sexului”.

Neregula a ieşit la iveală în urma unui control metodologic efectuat de către Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Vaslui în septembrie 2018 la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Huşi, Starea civilă. Atunci, s-a constat că înscrierea menţiunii de schimbare a sexului în cazul tinerei de 23 de ani s-a făcut cu un text greşit, deşi corespundea întrutotul dispoziţiilor sentinţei Judecătoriei Iaşi.

De teamă să nu fie nevoită să solicite noi documente de identitate, tânăra de 23 de ani a apelat la un avocat şi a acţionat în judecată Serviciul de Stare civilă de pe lângă Primăria Huşi, solicitând instanţei să oblige funcţionarii să modifice rectificarea în registrul de stare civilă aşa cum este consemnat în prevederile legale. 

Avocata tinerei a precizat în instanţă că, în urma sentinţei judecătoreşti prin care s-a încuviinţat schimbarea sexului, clientei i s-a atribuit un cod numeric personal corespunzător sexului feminin şi i s-a eliberat un nou certificat de naştere pe baza căruia a obţinut o nouă carte de identitate şi un nou paşaport. Ea a solicitat menţinerea valabilităţii acestora, indiferent de eventualele completări în registrul de stare civilă.

”În cazul în care instanţa va decide că prezenta acţiune este fondată şi se impune anularea menţiunii înscrise pe marginea actului de naştere şi completarea lui cu sintagma recomandată de Anexa 38, a solicitat mentinerea valabilităţii actelor subsecvente emise ca urmare a hotărârii judecătoreşti definitive. Intimata a motivat că pentru persoana sa ar fi un efort financiar extrem (întreaga transformare suferită în ultimul an cu tratamente, intervenţii chirurgicale şi procesul având ca obiect „Autorizarea schimbării de gen” a fost foarte costisitoare) să se întoarcă din nou în România (reşedinţa sa statornică fiind în Spania) pentru a relua întreaga birocraţie a unei noi schimbări a actelor de identitate actuale. În plus, această întreagă situaţie juridică litigioasă a fost creată din culpa reclamantului, mai exact a funcţionarilor publici angajaţi ai acestuia care din neştiinţă/neatenţie au înscris o menţiune neconformă cu dispoziţiile legale (supletive). Practic, singurul culpabil de existenţa acestui litigiu, în care intimata a intrat fără voinţă proprie, este doar reclamantul”, a precizat apărătorul tinerei în instanţă.

Deşi angajaţii Primăriei Huşi au replicat că se invocă un aspect formal şi că în modificarea din registru au precizat că schimbarea de la rubrica sex s-a făcut în baza unei sentinţe, Judecătoria Huşi a dat câştig de cauză tinerei şi a obligat Serviciul de Stare Civilă să consemneze modificarea în tocmai cum prevede legea cu formularea indicata de aceasta. În plus, judecătorii au obligat Primăria Huşi să plătească cheltuielile judiciare în acest caz, inclusiv pentru tânăra de 23 de ani, având în vedere că litigiul a apărut din culpa lor. Primăria Huşi a contestat decizia instanţei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Radu Mircea
18.06.2019, 16:42:23

# Functionarii primariei in cauza sunt probabil dintre cei 3.000.000 de idioti utili ce au semnat pentru referendumul cacarisit in toamna trecuta . '' Credinta '' lor nu le permite sa accepte asemenea enormitati : un barbat sa devina femeie . Asa ceva nu exista !!! Cum bine exclama un alt functionar privind o girafa .

-1 (7 voturi)
MadWolf
18.06.2019, 16:50:09

Mircica, ala n-o sa fie niciodata femeie. Poate sa fie cel mult o creatura groteasca, artificiala. Toata existenta lui de-acum incolo se bazeaza pe o minciuna si pe niste operatii estetice. Partea proasta pentru el este ca acum nu mai poate fi nici barbat, pentru ca si le-a taiat. Cam asa sta treaba cu idiotii inutili care-si inchipuie ca pot fi altceva decat i-a lasat natura. Apropo, care-i diferenta intre unul de-asta care se crede femeie si altul care se crede girafa, sau caine, sau Napoleon? Poti sa detaliezi?

+1 (7 voturi)
Sorin Ionascu
18.06.2019, 17:42:12

Nea Mircea, E greu de spus daca sunt printre acei "idioti utili" sau sunt pur si simplu idioti. Nu stiu care a fost efectiv greseala (undeva e o scapare in articol, pentru ca nu scrie nicaieri exact ce anume s-a gresit si unde, iar textul e usor confuz pe alocuri), e posibil sa o fi facut din neatentie si din tmpenie pura, ceea ce nu e deloc un lucru rar, iar acum refuza sa si-o asume si sa o corecteze (iar un lucru des intalnit), punandu-i pe altii pe drumuri si la cheltuiala din cauza prostiei lor.

+1 (3 voturi)
Sorin Ionascu
18.06.2019, 17:49:04

Lupule, Pe luea asta sunt multe creaturi mult mai grotesti si mai artificiale, care nu sunt deloc dezavuate. Cu ce e mai buna o femeie genetic XX si nascuta cu toate cele in ordine, care se umfla de silicoane, de implanturi cu colagen si de botox? Cu ce e ea mai naturala si mai adecvata? Sau un tip care si-a bagat 3 kile de implant in penis si l-a facut de vreo 40 de cm? Cat despre ce se crede fiecare - asta e o problema extrem de complicata, pe care nici psihiatrii nu au reusit sa o dezlege, asa ca lasa-te de cioace. Daca tu nu intelegi un lucru nu inseamna ca nu exista.

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
18.06.2019, 17:00:32

Ma intreb daca chirurgii ce l-au operat au depus juramantul lui Hipocrate Ca medic intreg la minte nu raspunzi cererii unui nebun nemultumit de sexul pe care il are de la nastere .

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)