Ce a declanşat incendiul violent la depozitul din Vaslui. Cum au rămas pompierii fără apă când erau aproape să lichideze flăcările uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul violent care a izbucnit sâmbătă dimineaţă la un depozit de vopseluri şi chimicale din Vaslui a fost stins după mai bine de cinci ore de luptă cu flăcările, iar concluziile pompierilor în privinţa vinovăţiei conduc către proprietarul spaţiului care ar fi încălcat normele privind securitate la incendiu. Reprezentanţii ISU ştiau de aceste nereguli de mulţi ani.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, din primele cercetări, incendiul a fost provocat de un scurt circuit la un tablou electric din interiorul depozitului iar o serie de nereguli şi materialele uşor inflamabile depozitate în interior au favorizat extinderea flăcărilor cu repeziciune.

”Având în vedere că spaţiile comerciale se aflau nu departe de sediul Inspectoratului, colegii noştri au ajuns foarte repede la incendiu. Primele trei maşini au ajuns în doar două minute. Flăcările s-au extins foarte rapid. Spaţiul comercial era compartimentat cu anumite plase de sârmă, fapt ce a favorizat extinderea cu repeziciune a incendiului. În doar trei minute, flăcările s-au generalizat ajungând la cinci metri înălţime”, a precizat cpt. Petre Iftene, purtător de cuvânt al ISU Vaslui.

Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să fie limitat, într-o primă fază, iar când pompierii păreau a fi  pe punctul de a lichida focul au rămas fără apă. În curtea depozitului erau hidranţi, însă aceştia nu era funcţionali, fiind dezafectaţi. În aceste condiţi, pompierii sau văzut nevoiţi să plece cu maşinile după apă la sediul Inspectoratului.  Până la revenirea pompierilor, flăcările s-au dezvlănţuit, afectând aproape 1.000 de metri pătraţi din depozitul care se întinde pe 5.000 de metri pătraţi. 

Rămaşi fără apă 

”Într-o primă fază, incendiul dădea semne de regres şi situaţia părea sub control. Situaţia s-a agravat în momentul în care colegii au rămas fără apă şi au constatat că hidranţii nu erau funcţionali. Timpul scurs pentru alimentarea maşinilor cu apă şi deplasarea acestora către locul incendiului a îngreunat intervenţia. Alta ar fi fost situaţia dacă hidranţii funcţionau. Proprietarului spaţiului i s-a atras atenţia în repetate rânduri pentru remedierea situaţiei hidranţilor, care erau dezafectaţi de mai mult timp”, a completat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

De altfel, în urma controalelor efectuate, de-a lungul anilor, proprietarii spaţiilor comerciale au fost sancţionaţi de mai multe ori pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu, clădirea nefiind autorizată PSI.

”Aşteptăm rezultatul anchetei şi cu siguranţă îl vom face cunoscut opiniei publice. Am chemat la faţa locului şi Garda de Mediu, pentru a vedea dacă avem de-a face cu poluarea aerului. Spre bucuria noastră, la măsurătorile Gărzii de Mediu nu s-au relevat depăşiri ale indicilor. Cei de la Garda de Mediu, după lichidarea incendiului, vor interveni, pentru neutralizarea şi evacuarea deşeurilor rezultate în urma focului”, a declarat prefectul Eduard Popica.

Incendiu Vaslui

Pierderi uriaşe pentru agenţii economici

Pe lângă ancheta pompierilor, poliţiştii de investigaţii criminale au declanşat şi ei cercetări în acest caz. Pagubele produse de incendiu sunt estimate la 1,5 - 2 milioane de lei, fiind distruse bunurile din spaţiile comerciale a cinci agenţi economici. Alte trei depozite au suferit pagube, marfa şi spaţiile fiind degradate.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat la depozitul de vopseluri Casa Lebăda, care potrivit proprietarului deţinea marfă în valoare de 700.000 lei.

11 echipaje cu 80 de pompieri din trei judeţe au intervenit pentru stingere incendiului, autorităţile vasluiene declanşând codul roşu în judeţ. Incendiul a fost lichidat după cinci ore de intervenţie, însă un echipaj de pomprieri a rămas la faţa locului urmând a supraveghea zona şi pe timpul nopţii. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite