Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Ce învaţă liceenii la Religie: sexul înainte de căsătorie, masturbaţia, adulterul - păcate grave. Avortul determină consumul şi dependenţa de droguri

100
23 Mar 2015 13:30:05
Autor: Simona Voicu
Pagină dintr-un manual de religie pentru liceeni
Pagină dintr-un manual de religie pentru liceeni

În timp ce la clasele mici copiii învaţă din manualele de religie cu frica de păcat şi pedeapsă, la clasele mai mari se predă elevilor despre păcatul avortului, abstinenţă până la căsătorie, adulter, precum şi yoga şi astrologie, care sunt considerate păcate.

Liceenii află din manualele de religie că este un mare păcat să începi viaţa sexuală înainte de căsătorie, iar avortul este un păcat capital. 

În manualul de religie de clasa a XII-a, adolescenţilor le este relatată întâmplarea unei tinere care a recurs la o întrerupere de sarcină, autorii insistând asupra "urmărilor sufleteşti". 

Autorii manualului încearcă să aibă impact asupra liceenilor şi cu o informaţii emoţionante: „Îmi revine mereu în memorie imaginea micului embrion de 7 cm lungime care dădea din mâini şi din picioruşe“.  Mai mult, elevii află că avortul poate duce la consum şi dependenţă de droguri. 

Din cauza avortului, tânăra din povestea relatată elevilor de clasa a XII-a, pierzându-şi liniştea interioară, a început să îşi procure droguri pentru "a-şi năuci mintea" şi  "a devenit dependentă de ele".

Indiferent de cultul căruia aparţin, elevii de liceu învaţă la religie că viaţa sexuală începută înaintea căsătoriei, adulterul, concubinajul sunt păcate grave. 

În manualul de religie aparţinând cultului greco-catolic, pe lista păcatelor grave sunt incluse şi "masturbaţia, pornografia, prostituţia sau homosexualitatea". 

Intoleranţă religioasă, yoga - "lucrarea demonilor"

Majoritatea manualelor de religie de liceu cuprind observaţii menite să incrimineze celelalte religii. Astfel, în manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint, autorii consideră cultele religioase din România drept "mişcări religioase care acţionează în spaţiul unei confesiuni creştine tradiţionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social şi moral".  Intoleranţa religioasă o regăsim şi la Cultul Ortodox, destinat clasei a X-a. În manualul Editurii Dacia este atacată direct Biserica Greco-Catolică despre care se spune că "a dus la dezbinarea în planul credinţei a românilor transilvăneni şi a avut consecinţe majore, determinând instaurarea unui climat de neînţelegere şi neîncredere reciprocă, cu efecte pe termen lung."

În manualul pentru clasa a X-a, al aceeaşi edituri, liceenii află că Yoga este "lucrarea directă a demonilor". Tot la clasa a X-a, manualul Editurii CD Press, prezintă yoga drept o "o nesocotire a lui Dumnezeu".


Moaştele fac minuni

În acelaşi manual, elevii afla că superstiţiile viciază dreapta credinţă şi îi îndepărtează de Dumnezeu, iar astrologii sunt nişte vrăjitori, care, în Vechiul Testament erau pedepsiţi cu moartea, însă în zilele noastre "aceştia nu numai că au dreptul să facă ce vor, ci şi de a-şi publica convingerile". 

Nelipsită pentru liceeni este şi tema sfintelor moaşte. Dacă elevii din clasele mai mici sunt speriaţi că pot fi călcaţi de maşini dacă nu merg să se închine la moaşte, liceenii află că "Sfânta Tradiţie" ne arată că moaştele "sunt înzestrate de Dumnezeu cu darul facerii de minuni".

Olimpic naţional, corigent la Religie

Dacă acum religia se studiază doar pe bază de cereri, pe când era obligatorie această disciplina a creat probleme elevilor care îndrăzneau să combată ideile profesorilor de religie. Mihai Tufă a studiat la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui, este fost olimpic naţional la geografie, însă în clasa a X-a a fost corigent la religie.

"Eu am fost corigent la religie. Pe bune. Pentru că nu doream să mă duc, iar dacă mă duceam, aveam chef de discuţie iar în faţa ipocriziei deveneam 'impertinent'. Când mi se spunea să recit Crezul pe care îmi spusese sa îl învăţ, eu începeam să lupt împotriva obligativităţii mele. Când ii spuneam (profesorului n.r.) că nu m-a întrebat nimeni dacă vreau sa fiu botezat se uitau ca la aliens. Între timp eram olimpic la geografie şi astfel am avut pile bune, mi s-au pus câţiva de 10 după câţiva de doi la interventia parintilor, doamnei Rozeanu (profesorul de geografie n.r.) şi dirigintei. Asta se întâmpla în clasa a X-a. În clasa a XI-a am căzut de comun acord cu enoriasul delegat să nu mai merg la oră. M-am simţit liber şi câştigat de felul meu, singur. Cine vrea sa fie liber de aşa ceva, va fi", a declarat Mihai Tufă.

Pe aceeaşi temă:

Lecţie de îngrozit copiii în manualul de religie de clasa a II-a: exemplul unei fetiţe care plânge în hohote că tatăl ei este grav bolnav, pe patul de moarte la spital

Lecţii-horror în manualul de Religie de clasa a III-a: copii morţi în somn, călcaţi de maşină dacă muncesc de Sărbători sau lăsaţi muţi dacă nu pupă moaşte

Mesajul dintr-un manual de Religie de clasa a IV- a: harul divin pentru vindecarea bolilor, obţinut prin ungerea cu untdelemn sfinţit

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Verdandi Skuld
23.03.2015, 14:56:00

Mai iesim si noi din Evul Mediu? Vreodata? De ce nu se fac ore de educatie sexuala? De ce trebuie sa se prefere fantasmagoriile unor chestiuni realmente importante si de folos cum ar fi contraceptia sau planificarea familiala? Ministerul Educatiei doarme si lasa biserica sa faca ce vrea, fara drept de apel, indobitocind si practic intinzandu-si tentaculele asupra tuturor aspectelor vietii personale. Caci asta se intampla aici. Si mai apar si gogosi pe la diverse emisiuni despre "eroismul" parintilor cu 17 copii. Domnilor, civilizatia se cladeste prin educatie. Prin informatie. Biserica nu are niciun drept sa-si exprime vreo parere IN SCOALA referitoare la alegerile intime, acestea se asuma in mod responsabil prin cunoasterea datelor problemei. Cand ne-om lumina si noi, nu stiu...

+15 (35 voturi)
Radu Mircea
23.03.2015, 15:22:00

# Verdandi Skuld Nu va ingrijorati doamna , ''sfintiile '' lor se mint singure daca-si inchipuie ca tinerii din ziua de azi pun botul la aberatiile scrise si predate de oameni rupti de realitate si disperati de imputinarea turmei care le da obolul din care-si duc traiul imbuibat . Ministerul Educatiei face parte dintr-un guvern care de mult a facut blat cu lacustele negre ca doi tilhari care-si impart influenta si sprijinul reciproc . Am toata increderea in tineretul de astazi si am si un exemplu in familie . Din trei copii nici unul nu stie cum se face corect o cruce si nu au calcat niciodata in biserica , lucru care nu i-a impiedicat sa-mi aduca pina acum 5 licente in casa .

+10 (24 voturi)
adrian
23.03.2015, 15:01:33

Pai mai bine sa fie incurajati la avort,droguri,bautura,parteneriat civil ,homosexualitate,viata sexuala cat mai precoce.......si uite asa isi vor aduce generatiile urmatoare marea contributie la dezvoltarea culturii,a eticii,a moralei,la dezvoltarea familiei,chiar si la cresterea natalitatii...... Cum BOR condamna aceste lucruri,ramane singura vinovata de incultura elevilor ,de destrabalarea acestora si chiar de regresul intregii societati ....nu-i asa? Si-apoi intrebari........de ce crime? de ce violuri? de ce boli? de ce copii nascuti prematur sau bolnavi?de ce drogati? de ce familii destramate? Pot fi prevenite multe dintre aceste lucruri daunatoare societatii ......dar nu se doreste acest lucru,din contra se vrea indobitocirea si exterminarea tuturor valorilor care au propulsat acest popor ,si in definitiv sa se instaureze toate tipurile de anomalii importate din UE si alte state ,ducand catre regres .

-14 (30 voturi)
Leonhard Hartmann
23.03.2015, 15:26:30

Acum cateva secole fetele se casatoreau de la 14 si/sau 15 ani si la 17 /18 ani aveau deja copii...fara sa existe educatia sexuala.In anii aceia unde a fost biserica milenara ?? sa invete tineretul despre gravele erorii ale sexului in perioada pubertatii ??..Si acum deodata...biserica a devenit moralista .

+8 (22 voturi)
Sadwank
23.03.2015, 15:26:51

Asta inseamna ca stam pe o mina de aur dar nu stim inca! Occidentalii fac parcuri tematice si investesc milioane in decoruri medievale, armate de figuranti atent selectionati pentru o cat mai fina asemanare. RRomanica este medievala NATIV! Unde decat la noi poti gasi oameni cu conceptii din evul mediu? Unde o rata atat de mare de habonici analfabeti certati cu sapunul? Unde decat in romanica? Unde in lume mai este normal sa depasesti noaptea o caruta nesemnalizata si sa nu te mire? Unde mai sunt sate intregi neelectrificate si fara retea de apa si canal dar mandra cu cele 3 biserici falnice? Unde? Cand si-or da seama occidentalii ca pot vizita o tara medievala in plin secol XXI o sa ne imbogatim!

+8 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările