Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Ce a păţit un român care „a uitat“ să achite ratele pentru televizorul cumpărat din Germania: urmărit până în România şi obligat să plătească o amendă uriaşă

43
19 Mar 2019 14:44:08
Autor: Simona Voicu
Foto: Euronics.de
Foto: Euronics.de

Un bărbat din Huşi, judeţul Vaslui, a primit o amendă drastică din partea autorităţilor germane, după ce nu a mai plătit ratele la televiorul şi laptopul cumpărat de la un magazin de electrocasnice din Tuttlingen.

Autorităţile judiciare din Germania au solicitat Ministerului Justiţiei din România să facă demersurile necesare în vederea recunoaşterii şi executării de către autorităţile române a unei sancţiuni dispuse pe teritoriul german împotriva unui cetăţean român, Manole Iulian Valeriu (39 ani).

În solicitarea înaintată de Ministerul Justiţiei Judecătoriei Huşi, în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul cetăţeanul vizat, se arată că împotriva lui Manole Iulian Valeriu autorităţile din Tuttlingen au dispus aplicarea unei sancţiuni pecuniare în valoare de 5.470 de euro, hotărârea fiind rămasă definitivă încă din decembrie 2016. 

Concret, autorităţile germane au reţinut că bărbatul din judeţul Vaslui, aflat la muncă în Germania, a înşelat reprezentanţii unui cunoscut magazin de electrocasnice, achiziţionând produse în rate, pe care ulterior a refuzat să le mai plătească. 

Mai exact, pe 7 martie 2016, cetăţeanul din Vaslui, împreună cu un complice, rămas neidentificat, s-au deplasat magazinul Euronics XXL Mega Company din Tuttlingen unde a anunţat că doreşte să achiziţioneze un televizor marca Samsung, o boxă şi un notebook.

”Faţă se vânzătorul consultant, condamnatul a pretins că ar dori să încheiere un contract de împrumut pentru finanţarea preţului de cumpărare. După rezolvarea formalităţilor de solicitare a contractului de împrumut, a distras atenţia vânzătorului consultant, în timp ce complicele necunoscut a sustras documentele necesare finanţării, astfel încât, conform intenţiei condamnatului, nu a putut fi realizat contractul de împrumut, în schimb i s-a permis în urma înşelăciunii să ia marfa cu el fără să o plătească. Conform intenţiei iniţiale, condamnatul a rămas şi ulterior dator cu plata mărfii”, se menţionează în hotărârea transmisă instanţei de la Huşi.

Practic, bărbatul din judeţul Vaslui şi-a luat angajamentul că va achita ratele, însă după ce a plătit 400 de euro din totalul datorat (în jur de 3.000 de euro), s-a făcut nevăzut şi nu şi-a mai onorat obligaţiile. 
În urma analizării documentaţiei înaintate de autorităţile din Germania, judecătoria Huşi a admis, pe 11 martie, solicitarea privind recunoaşterea sancţiunii şi au dispus obligarea bărbatului din Huşi la plata amenii în cuantum de 5.470 de euro, transformată în lei. Deşi a fost citat, acesta nu s-a prezentat în faţa judecătorilor.

”Va obliga persoana solicitată Manole Iulian Valeriu la plata sumei de 23.829 de lei amendă administrativă, care se va face venit la bugetul de stat al României. În baza art. 247 lit. a din Legea nr. 302/2004, instanţa va dispune comunicarea prezentei hotărâri către Ministerul Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară – Serviciul Cooperare Internaţională în Materie Penală şi către autoritatea emitentă Oficiul Federal de Justiţie al Republicii Federale Germania-Bundesamt fur Justiz”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Huşi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Herr Hoher
19.03.2019, 15:03:22

Amenda si hotararea "definitiva" e la ei in Jermania. In Romania or sa i-o decaloteze din cotor. Mai ales ca nu mai au contractele.

-16 (22 voturi)
Serbanescu Serbanila
19.03.2019, 15:58:51

Esti batut grav in capatana, bre svabule parat! Hotararile definitive in spatiul UE precum si orice alte titluri executorii pot fi puse in executare in orice tara a Uniunii. Daca-i stii sa citesti ai vedea ca ultima fraza citata fara indicarea sursei de catre un jurnalist prea grabit in documentare, apartine tocmai unei instante romanesti care a recunoscut titlul executoriu german si care a dispus obligarea romanasului ciorditor la plata. Pe baza acestei hotarari acesta va fi executat silit in Romanica.

+9 (17 voturi)
M Costi
19.03.2019, 15:37:38

Români care fac ....cinste tarii si cu care ne ....mândrim ! Inca nu i-a luat Adevarul un interviu si in care sa ne expuna parerea lui de diasporean despre situatia din tara ?

-12 (24 voturi)
IonIon Codreanu
19.03.2019, 15:50:35

Păi de asta am intrat noi în UE?! Să ne fugărească justiția lor până în cătunul unde ne-am născut?! Ce, UE stă în banii ăștia?! Calicii dracului! Auzi dom-le, să mă caute acasă LA MINE!!! Mama lor...

+12 (20 voturi)
Sorin Barbul
19.03.2019, 15:52:31

Foarte bine, escrocii trebuie sancționați!

+7 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (43)