Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Ce salariu încasează un autopsier debutant în România. Scandal uriaş după concursul pentru ocuparea postului organizat la Vaslui

0
21 Jun 2019 12:24:34
Autor: Simona Voicu

Concursul pentru ocuparea unui post de autopsier debutant la Serviciul de Medicină Legală Vaslui, la care s-au înscris cinci candidaţi, a fost anulat, procedura urmând a fi reluată.

Patru bărbaţi şi o femeie au intrat în cursa pentru un post de autopsier la Serviciul de Medicină Legală (SML), post pentru care salariu net lunar este aproape de 2.000 de euro.

Concursul a fost organizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, pe 14 iunie fiind programată proba scrisă. 

În urma concursului, dintre cei cinci candidaţi, doar unul a fost declarat admis, obţinând un punctaj de 52 de puncte, ceilalţi fiind declaraţi respinşi. Potrivit procedurii, la proba practică aveau dreptul să participe doar candidaţii care erau declaraţi admişi la proba scrisă.

Candidaţii respinşi, care au obţinut punctaje între 15,5 şi 37 de puncte, au contestat modul de desfăşurare a concursului, acuzând că proba scrisă ar fi fost trucată şi că persoana care a obţinut cel mai mare punctaj ar fi un apropiat al conducerii Serviciului de Medicină Legală. În contestaţia depusă s-a invocat faptul că subiectele au fost aduse în sala de concurs fără a fi sigilate, iar proba scrisă a început cu întârziere faţă de termenul stabilit. 

Comisia de contestaţii a admis că, în cazul de faţă, nu a fost respectată procedura, motiv pentru care a dispus anularea concursului şi reluarea acestuia. 

Medicul Sorin Moldoveanu, şeful Serviciului de Medicină Legală Vaslui, afirmă că subiectele de concurs au fost realizate chiar înainte de desfăşurarea probei, tocmai pentru a nu exista suspiciuni. Admite însă că s-a greşit că subiectele nu au fost puse într-un plic sigilat, greşeala aparţinând secretare comisiei de concurs. Şeful SML afirmă că nu există niciun interes în privinţa acestui concurs, precizând că îşi doreşte să câştige cel mai bine pregătit candidat.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, în subordinea căruia funcţionează SML Vaslui, concursul pentru postul de autopsier va fi reluat cu respectarea întru totul a procedurii. 

”Comisia de concurs trebuie să îşi facă temele şi să urmeze procedurile corecte, cu realizarea de mai multe variante de subiecte, făcute pe locu, cu plicuri sigilate etc. Ne dorim să să se aprobe ordinul cu noua metodologie, să fie examene naţionale, organizate în altă parte, cu comisii străine, pentru a se evita orice speculaţie”, a precizat Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. 

Pe 20 iunie 2019, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (pe mai departe, Proiectul). Proiectul vizează exclusiv posibilitatea organizării centralizate, de către Ministerul Sănătăţii, la nivelul centrelor regionale, a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de medici şi farmacişti, asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali.

În prezent, concursurile se desfăşoară doar la nivelul fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (pe mai departe, Legea) atribuind competenţa de organizare a acestor concursuri doar managerilor unităţilor sanitare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii