Cea mai bună reţetă pentru colţunaşii moldoveneşti. Cum se prepară desertul delicios de pe vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeta pentru colţunaşi are mai multe variante, multe dintre ele fiind adaptate de gospodine după propriile gusturi. Tradiţional, colţunaşii se umplu cu brânză sărată, dar pot fi umpluţi cu vişine ori cu carne.

Colţunaşii se prepară aproximativ la fel, diferenţa o face compoziţia folosită. Se pot prepara cu brânză sărată ori dulce, se pot condimenta cu mărar şi ceapă, ori pot fi aromaţi cu vanilie şi îndulciţi cu zahăr. Colţunaşii mai pot fi umpluţi cu vişine care anterior au fost lăsate cu zahăr şi le-a fost scurs siropul. Sunt gospodine care preferă să le umple cu carne (preparată ca pentru pateuri sau plăcinta clasică cu carne).

Timpul de prepararea etse de aproximativ o oră cu tot cu fierbere.

“Adevărul” propune două reţete de colţunaşi cu brânză. O primă variantă este pentru cei care preferă un desert dulce, cealaltă pentru cei care doresc o gustare sărată.

Colţunaşi moldoveneşti dulci

Ingrediente:

-    2 – 3 ouă
-    un praf de sare
-    făină cât cuprinde
-    100 grame de unt
-    200-300 grame de brânză sărată (poate fi amestecată cu brânză dulce de vaci)
-    Un pahar cu smântână
-    Zahăr după gust
-    Arome

Mod de preparare:
Două ouă se bat întregi cu un praf de sare, se adaugă făină câte puţin pentru a nu face cocoloaşe, apoi se face un aluat (este aluatul pentru tăiţei de casă).

Compoziţia se împarte în două sau în trei, funcţie de masa de lucru şi se întind foi subţiri, întocmai ca la tăiţei. Dacă aluatul va fi prea subţire se vor rupe colţunaşii, dacă este prea gros, riscaţi să nu firabă foarte bine. Foile vor fi tăiate în forme de pătrat cu dimensiunea de 5 cm. Separat se amestecă brânza cu un ou. Fiecare pătrat va fi umplut cu brânză. Facem colţunaşii îndoind pătratul aşa încât să iasă în formă de triunghi. Se presează bine la margini pentru a lipi foile. Pentru ca aluatul să nu se desprindă putem folosi o furculiţă pentru a presa pe margini.

O cratiţă de 5-6 litri se umple pe trei sferturi cu apă şi se pune la clocotot. În apă se adaugă un praf de sare şi o lingură de ulei. Când clocoteşte se pun colţunaşii la fiert şi se lasă la foc mic timp de 20-30 de minute. Când sunt gata îi scoatem cu o paletă specială şi îi scurgem bine de apă. Nu vor intra la fiert toţi odată, ci vom repeta de două, chiar de trei ori.

Când sunt fierţi îi scoatem într-un vas în care am pus cubuleţe de unt, apoi presărăm cu zahăr după gust. Se mănâncă cât sunt calzi şi peste colţunaşi se adaugă câte o lingură de smântână.

Colţunaşi cu brânză şi mărar

Reţeta este preluată din cartea de bucate a lui M. Sevastos tipărită în anii 50. Este reţeta de pe vremea bunicii, varianta gustării sărate.

Aluatul este acelaşi (ca pentru tăiţei), compoziţia diferă. Se foloseşte brânză în saramură sau de burduf (150-200 grame). Colţunaşii se umplu cu brânza amestecată cu un ou. După ce s-au fiert, se scot într-un vas, păstrând puţin din zeamă. Separat vor fi călite în ulei una-două legături de ceapă verde, ceapă care va fi pusă peste colţunaşi. Se daugă şi mărar verde tocat mărunt.

Citeşte şi:

Secretul minciunelelor moldoveneşti, gogoşile delicioase gătite ca pe vremea bunicii

Reţetă delicioasă de ketchup moldovenesc. Cum se prepară sosul picant şi bun de-ţi lingi degetele

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute

VIDEO Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu  nucă măcinată, după reţeta bunicii

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite