FOTO Cel mai frumos sat din judeţul Vaslui. Colţul de Rai din Pădureni, comuna occidentală din inima sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna vasluiană Pădureni, aflată la 4 kilometri de Huşi, arată ca o adevărată localitate europeană. După realizarea infrastructurii, gospodarul edil al comunei a amenajat peste 15 hectare de spaţii verzi, camping, piscină, teatru de vară, loc pentru echitaţie, teren de sport cu tribună şi nocturnă şi multe altele. Toate modernizările au fost făcute în regie proprie şi ajuns să aducă profit primăriei

În cel mai sărac judeţ al ţării, în Vaslui, o comună arată întocmai ca-n occident după ce timp de 25 de ani modernizările s-au ţinut lanţ. Comuna Pădureni este compusă din şapte sate şi are 4.260 de locuitori. În sezonul estival, localitatea este plină de turişti, oameni care vin să se relaxeze la sfârşit de săptămână. Sunt chiar şi turişti din străinătate care se delectează cu frumuseţile satului vasluian.

Pădureniul are cel mai mai longeviv primar din judeţul Vaslui şi planurile lui de transformare a comunităţii pe care o conduce sunt pe termen lung. Temistocle Diaconu (63 ani) ţine frâiele comunităţii din 1990 încoace . “Satele erau îngropate în noroaie şi mi-am dorit să aduc civilizaţia. După asfaltare şi aducţiuni apă, am modernizat şcoli, grădiniţe, dispensare şi am făcut un cabinet stomatologic. Avem şi un centru de zi pentru 30 de copii cu risc de abandon şcolar”, a spus, pentru “Adevărul”, gospodarul satului.

În regie proprie, cu fonduri PHARE sau europene, edilul a transformat comunitatea din rădăcini. Vechile construcţii din perioada comunistă, ce au aparţinut de CAP sau IAS, au fost conservate şi au primit altă destinaţie. Temistocle Diaconu a fost învăţător, director de Cămin cultural şi coordonatorul unui ansamblu folcloric “Stejărelul” cu care a avut prima ieşire în străinătate în 1978. Până în 1989 a avut, alături de copiii din ansamblu, 14 deplasări în străinătate (Belgia, Franţa, Ungaria etc). Încă de atunci şi-a dorit să transforme comuna într-una la fel de frumoasă ca cele din Europa vestică.

Nu a înstrăinat niciun petec din terenul public, dimpotrivă, a cumpărat sau a păstrat domeniile donate. Aşa a reuşit să amenajeze în cele şapte sate ale comunei nu mai puţin de 15,5 hectare de spaţii verzi. Primăria are propriul atelier de tâmplărie, atelier mecanic şi gater (pentru tăiat lemne). Proiectele de amenajări le fac singuri şi tot în regie proprie se lucrează, astfel costul modernizărilor scade.

image

În centrul Pădureniului este o piscină contruită în anul 2000. A costat 120.000 de lei şi din biletele vândute a reuşit să aducă la bugetul comunei 260.000 de lei. Intrarea costă doar 5 lei/adult şi 3 lei/copii. Recordul de vizitatori a fost de peste 800 persoane într-o zi. Piscina este dotată cu duşuri, şezlonguri etc. Din vara lui 2014, în apropiere a fost amenajat un teren de echitaţie cu cai şi ponei.

În comună sunt trei terenuri de sport. Terenul de sport din Pădureni are tribună cu 400 de locuri şi nocturnă. În comună este un centru cultural care deţine un Teatru de vară cu 1560 de locuri pe scaune, Sala “Armonia” unde au loc seri şi evenimente pentru tineri şi biblioteca comunală.

Tinerii din localitate sunt îndemnaţi să se comporte civilizat, altfel primesc cartonaşe galbene de avertisment şi cartonaşul roşu le interzice accesul în locurile de agrement până la îndreptarea atitudinii.

De asemenea, există locuri de cazare tip motel, cu capacitate pentru 26 de persoane. Turiştii au tot confortul necesar ca în orice zonă de agrement din ţară, la preţ de 60 de lei/cameră. Urmează ca în vara anului 2015 să fie construite şi alte locuri de cazare, în căsute.

Satele sunt pline de foişoare înconjurate cu verdeaţă şi flori. “Grădina amintirilor” este principalul loc cu verdeaţă, amenajat rustic. Terasa Cuibuşor este suspendată deasupra unui pârâiaş şi acolo se pot consuma băuturi răcoritoare. În prejmă este un cuptor din lut unde sunt coapte plăcinte la zilele satului. Grătarele pot fi folosite la liber de vizitatori sau săteni.

Cu atâtea modernizări, comuna Pădeureni primeşte cartonaşul verde pentru civilizaţie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite