Cele mai controversate mituri despre gravide şi proaspete mămici, analizate de medici: au voie femeile sau nu să facă sex în timpul sarcinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Alăptarea are efect contraceptiv, berea stimulează lactaţia, gravidele şi mamele care alăptează trebuie să mănânce cât pentru doi, iar sexul e interzis în ultimul trimestru de sarcină. Sunt câteva mituri pe care medicii specialişti le demontează sau, dimpotrivă, le susţin cu argumente ştiinţifice.

Perioada de sarcină, lăuzie şi alăptare reprezintă pentru toate tinerele care trec prin acest proces, dar şi pentru partenerii lor, una plină de transformări. În ciuda volumului uriaş de informaţii oferit pe internet sau de zecile de cărţi editate în ultimii ani, multe cupluri preiau şi transmit mituri despre această etapă a vieţii, parte din ele total greşite.

Doctorul Adina Boca (foto jos), medic primar obstetrician, a explicat, pentru “Adevărul”, cât adevăr şi câtă superstiţie se regăsesc în cele mai mari mituri despre femeia care alăptează, dar şi despre gravide.

Sexul în perioada sarcinii şi alăptării. Pentru majoritatea femeilor, spun medicii, perioada de sarcină se suprapune cu un libidou exacerbat. “Nu este o regulă pentru toate gravidele dar, de obicei, nu există interdicţii privind contactul sexual chiar şi în ultimele luni de sarcină. Sexul nu este recomandat gravidelor doar în anumite situaţii, în rest, ţine de decizia personală”, spune dr. Adina Boca.

La şase săptămâni după naştere, indiferent că femeia naşte natural sau prin cezariană, poate fi reluată, teoretic, activitatea sexuală. Viaţa de cuplu poate fi afectată în primele luni după naştere din cauza modificărilor survenite. “Scade cantitatea de hormoni (estrogen şi progesteron) şi creşte cantitatea de prolactină, hormonul care stimulează lactaţia şi care efect inhibitor asupra libidoului. În plus, mucoasa vaginală suferă, în sensul că este mai uscată şi apare dispareunia – durerile în timpul actului sexual. Se pot folosi lubrefianţi sau geluri cu acid hialuronic la indicaţia medicului”, a spus doctorul citat.

Modificările hormonale se suprapun oboselii acumulate după naştere, de atenţia pe care nou-născutul o impune, dar şi al modificărilor de anatomie ale vaginului în cazul naşterii natural şi a modificărilor de volum (îngrăşarea) care duc la o scădere a stiemi de sine.

Femeia trebuie să mănânce cât pentru doi în timpul sarcinii şi alăptării. Alimentaţia este deosebit de importantă în această perioadă dar mitul potrivit căruia femeia trebuie să mănânce de două ori mai mult este fals. “În aceste perioade, pacienta trebuie să aibă un aport suplimentar de 500 kilocalorii, dar nu trebuie să mănânce cât pentru doi. Reducem din lipide şi carbohidraţi şi creştem cantitatea de fructe, legume şi proteine. Gravida are tendinţa de a mânca mai multe dulciuri din cauza scăderii glicemiei în lunile de sarcină şi atunci ajunge să se îngraşe”, explică doctoriţa. Alimentaţia trebuie să fie echilibrată şi diversificată, fără conserve şi dulciuri în exces.

adinaboca dr obstetrician

În timpul alăptării femeia nu rămâne însărcinată. Nimic mai fals, susţin medicii. Proaspăta mămică poate să rămână însărcinată chiar dacă îşi hrăneşte pruncul la sân şi nu i-a revenit ciclul menstrual. “Multe paciente cred că alăptarea le protejează de sarcină, dar nu este adevărat. Ovarele nu sunt inhibate total de prolactină, hormonal care stimulează lactaţia. Pot să apară fluctuaţii de prolactină, pot să apară ovulaţii spontane şi acestea pot duce la o sarcină nedorită”, a concluzionat dr. Boca.

Vopsitul părului, manichiura şi epilarea Interdicţiile pe care le are gravida în materie de igienă şi înfrumuseţare sunt foarte puţine. Dimpotrivă, este perioada când trebuie pus mai mare accent pe igiena personală, doar aspectele care ţin de înfrumuseţare fiind discutabile. Vopsitul părului este interzis pentru că majoritatea vopselelor au la bază ammoniac, substanţă toxică care se transmite copilului. Pot fi folosite fără problemă nuanţatoarele de păr care nu conţin ammoniac şi vopselele de păr pe bază de plante gen henna. Oja pentru unghii nu afectează starea gravidei, deci poate fi folosită. În timpul sarcinii se pot purta unghiile lungi dar după naştere acestea vor fi obligatoriu tăiate pentru că sub ele se acumulează bacteria şi agenţi patogeni care pot îmbolnăvi copilul, acesta neavând un sistem imunitar format. În plus, pot răni micuţul, acesta având pielea foarte sensibilă. Epilarea la gravide se face la fel ca înainte de a rămâne însărcinate. “Epilarea cu ceară trebuie evitată dacă gravida are varice. Pacientele pot folosi cremă epilatoare sau aparatul de ras. În niciun caz să nu stea cu păr, în special, în zonele intime. Întreţinerea pielii, în special în zonele unde apar vergeturi în timpul sarcinii şi după, se face folosind ulei de măsline extravirgin sau o cremă puternic hidratantă. Hidratatea corespunzăzoare a pielii şi alimentaţia corespunzătoare au cel mai bun efect anticelulitic”, spune medicul.

Berea stimulează lactaţia. Şi acest mit este spulberat de medici, alcoolul fiind un mare duşman al lactaţiei. “Alcoolul în sine inhibă lactaţia. Polizaharidele din hamei şi cerealele folosite pentru prepararea berii au oarece efect stimulator asupra lactaţiei. Este un mit că alcoolul din bere determină o alăptare facilă. Cafeina stimulează lactaţia, dar agită copilul. Se poate consuma totuşi în cantităţi mici, o ceşcuţă pe zi. La fel, se poate consuma un pahar cu bere sau vin dar nu trebuie alăptat copilul imediat după consum, ci după cel puţin două ore”, a conchis medical.

Potrivit medicului, lactaţia este stimulată cel mai mult de golirea sânului cât mai des prin supt sau muls. Efect benefic are ceaiul din seminţe de mărar ori din chimen. La sfatul medicului pot fi administrate preparate din farmacie.

Citeşte şi:

Chiloţii tanga. Cum le îmbolnăveşte pe femei cea mai sexi lenjerie. Medicii explică de ce trebuie purtaţi foarte rar Preferaţi de femei, admiraţi de bărbaţi, chiloţii tanga ascund în spatele “şnuruleţului” pericole reale pentru sănătatea intimă a femeilor. Chiloţii din dantelă sunt la fel de nesănătoşi

Cât de des ar trebui, de fapt, să facă sex femeile: cum le este afectat organismul de abstinenţă şi de ce sexul în exces ascunde o problemă gravă  Omul este singura fiinţă care face sex din plăcere, nu doar pentru a procrea. Psihanalistul Freud susţinea în studiile sale că atât femeile, cât şi bărbaţii se îmbolnăvesc fără sex.

Epilată complet sau „tufiş”? Cum le îmbolnăveşte pe femei epilarea totală din zona pubiană - sfaturile medicilor
Într-o societate plină de covenţii, epilarea firelor de păr nedorite de pe corp a ajuns o normalitate pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru cea mai intimă zonă a femeilor, înlăturarea totală a firelor de păr poate cauza probleme de sănătate extrem de grave, după cum susţin specialiştii

Cum arată vaginul femeii după naştere. Secretul pentru a-i păstra fermitatea şi a-i crea partenerului plăceri nebănuite
Vaginul este canalul moale prin care trece capul copilului în timpul naşterii naturale. Cum procesul presupune un efort substanţial pe care îl depune musculatura vaginală atunci când copilul este expulzat, este normal ca vaginul să rămână mult mai larg după ce naşterea se finalizează.

Cum este afectată sănătatea femeilor de folosirea tampoanelor interne - şocul toxic, cel mai mare pericol. Sfaturile medicilor privind alegerea absorbantelor Deşi industria de producere a tampoanelor şi absorbantelor a evoluat foarte mult continuă să existe controverse legate de acestea. Sindromul şocului toxic este cel mai grav “incident” care poate să apară în cazul femeilor care folosesc tampoane.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite