Cele mai simple şi savuroase reţete de pască. De la preparatul tradiţional cu brânză, la cea glazurată cu ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alături de ouă roşii şi cozonac, pasca este simbolul sărbătorilor de Paşte, fiind nelipsită de pe masa românilor. Reţetele de pască sunt adaptate de gospodine în funcţie de tradiţiile zonei şi de gust.

La începuturi, pasca era o pâine nedospită, mâncată de evreii religioşi în timpul Paştelui. De-a lungul anilor, pasca a rămas un simbol al sărbătorilor pascale, însă de la pâine nedospită s-a transformat într-un desert delicios. Vă propunem astăzi trei reţete de pască, pe cât de simple, pe atât de savuroase.

Pasca simplă cu brânză dulce şi stafide

Cea mai cunoscută reţetă de pască este cea cu brânză dulce şi stafide, cu aluat de cozonac. 

Ingrediente necesare pentru aluat: 300 g făină, 60 ml lapte, 200 g zahăr, 2 gălbenuşuri, 200 g unt, 25 g drojdie, coajă de lămâie şi portocală.

Pentru umplutură: un kilogram brânză de vaci, 2 linguri smântână, 2 linguri faina, 4 ouă, 250 g zahăr, 200 g stafide, 2 pliculeţe zahar vanilat, coajă de lămâie/portocală, sare (după gust)

Mod de preparare:

Într-un castron se aşează făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, drojdia amestecată cu lapte şi puţin zahăr şi se frământă temeinic până se obţine un aluat de cozonac. Se lasă la dospit lângă o sursă de căldură.
Separat, se pregăteşte umplutura. Se amestecă brânza de vaci, smântână, zahărul, coajă de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. După ce compoziţia s-a omogenizatt se adaugă stafidele.
După ce a crescut, aluatul se formează pe o planşetă ca o foaie de grosimea unui deget. Foaia de aluat se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tavă unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.
Se introduce în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr.

Pasca cu ciocolată

De la preparatul tradiţional cu brânză, gospodinele au adaptat reţetele, ajungând la un delicios desert cu ciocolată.  Pasca cu ciocolată se face dintr-un aluat preparat cu 300 de grame de făină, 150 de grame de unt, 100 g de zahăr pudră, un ou, o linguriţă de esenţă de rom şi  un praf sare. În loc de compoziţia obişnuită de brânză se umple cu o cremă de ciocolată  preparată din 500 de grame ciocolata de buna calitate, 10 ouă, 200 de grame de zahăr, 120 grame de făină şi 15 grame de cacao.

Se pune făina într-un  bol  şi se adaugă restul ingredintelor. Se frământă până când aluatul devine omogen. Ciocolata se topeşte la baie de aburi. Cele 10 ouă se bat cu zahărul şi se adaugă peste ciocolată. Se amestecă făina cu cacaua şi se adaugă peste amestecul de ouă. Umplutura se adaugă în tavă, peste aluat.

Pasca fără aluat

   

Una dintre cele mai gustoase reţete de pască fără aluat este cea a regretatului gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente: 1/2 kg zahăr tos, puternic vanilat, 1 kg brânză dulce de vaci, foarte proaspătă, 250 g unt de calitate, 250 ml smântână groasă, 5 gălbenuşuri, 400 g migdale măcinate, 4-5 linguri cu vârf de coajă de portocală rasă şi zaharisită, 250 g stafide aurii:

Mod de preparare: Se freacă untul cremă. Se freacă brânza cremă. Se adaugă pe rând la unt, gălbenuşurile, zahărul, smântâna, brânza, migdalele, coaja de portocală, stafidele, frecând cu multă pasiune. Se leagă strâns compoziţia într-un tifon dublu, foarte curat şi se aşază între două funduri de lemn înclinate, cu o greutate de 7-8 kg deasupra, să-i scoată zerul.

După 10 ore de stat la rece, se scoate uşor din tifon, se aşază pe un platou, şi se ornamentează după imaginaţia executantului.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite