Cele mai spectaculoase chei din România: locuri de poveste, cu peisaje care îţi taie respiraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serpentinele din Cheile Bicazului, iarna
Serpentinele din Cheile Bicazului, iarna

Cheile reprezintă văi foarte înguste, cu versaţi înalţi şi abrupţi, unde natura pare că a sculptat  veritabile monumente. ”Adevărul” vă prezintă astăzi cinci dintre cele mai spectaculoase chei ale României.

Cheile Bicazului

Situate în Munţii Hăşmaşului, la limita judeţelor Neamţ şi Harghita, Cheile Bicazului reprezintă un simbol al frumuseţilor pământului românesc, fapt remarcat şi de cel mai mare geograf român, Simion Mehedinţi: ”Drumul care coboară spre valea Bicazului te duce repede în fundul unor prăpăstii nu se mai poate de semeţe. Zarea se închide, în stânga şi în dreapta pereţi de stâncă se ridică întocmai ca ruinele unei cetăţi. Nicăieri în Carpaţi, ochiul nu întâlneşte o panoramă mai plină de măreţie”.

Cheile Bicazului s-au format prin acţiunea Bicazului, un râu mic, dar cu viteză şi debit apreciabile, care şi-a adâncit albia cu câteva sute de metri în munţii calcaroşi, pe o lungime de circa şapte kilometri, desfăşurându-se între Lacu Roşu şi satul Bicaz-Chei, în aval. 

Pe parcursul Cheilor Bicazului se disting patru sectoare, două la extremităţi (denumite Între Chei şi Sfârşitul Cheilor) şi alte două, şi mai spectaculoase la interior, numite Poliţele Bardosului şi Gâtul Iadului. 

Imagine indisponibilă

Zona, cu serpentine spectaculoase, este uşor accesibilă vizitatorilor datorită şoselei asfaltate care le străbate. În unele sectoare, serpentina este de cinci ori etajata deasupra aceluiaşi punct.

Cheile Dâmbovicioarei

Sunt situate pe Dâmbovicioara, afluent al râului Dâmboviţa, pârâu ce izvorăşte din Munţii Piatra Craiului. După ce are o direcţie generală nord-sud, pârâul se varsă în Dâmboviţa, mai jos de comuna Dâmbovicioara. În amonte de această localitate, pârâul a tăiat un sector de chei pe o lungime de aproximativ opt kilometri.

Imagine indisponibilă

Cheile Dâmbovicioarei au versanţi abrupţi, cu înălţimi de 100-150 de metri. Relieful în zonă este reprezentat de stânci ascuţite, turnuri şi carst subteran, dat de peste 50 de peşteri. Cele mai cunoscute peşteri din zonă sunt: Peştera Dâmbovicioarei, Peştera de la Gura Defileului, Peştera Labirintului, Peştera Ucigaşilor. 

Cheile Nerei

Situate în Sud-Vestul ţării, în Munţii Banatului, Cheile Nerei se desfăşoară pe o lungime de peste 20 de kilometri. Deşi îşi menţin pe întreg parcursul versanţii înalţi şi abrupţi, cheile propriu zise constau într-o alternanţă de sectoare mai înguste, unde nu a rămas loc nici pentru o simplă potecă, cu porţiuni ceva mai largi, în care se remarcă, în albia râului, dune mari de pietriş, care îşi schimbă fizionomia aproape după fiecare viitură a Nerei, cu frumoase poieni dominate de coaste împădurite.

Imagine indisponibilă

Punte peste Cheile Nerei FOTO: Radio Reşiţa

În versanţii Cheilor Nerei au fost descoperite zeci de peşteri, printre care: Dubova, Gura Poricariului, Peştera Boilor, Peştera din Pânza Albinei s.a. 

Poteca de pe marginea râului te duce inevitabil la Lacul Dracului, un fenomen carstic unic, a cărui apă de culoare albastră captează orice privire. Pentru a străbate cheile, turiştii trebuie să se îndrepte spre cantonul Damian, iar apoi spre Sasca Montană. 

Cheile Sohodului

Situate la aproximativ 15 kilometri distanţă de Târgu-Jiu, în nordul judeţului Gorj, Cheile Sohodolului pot fi considerate adevărate minunăţii ale naturii. Canionul se întinde pe circa 10 kilometri, rocile luând în timp diverse forme, printre care şi cea a unui inel de piatră prin care se vede cerul. 

Imagine indisponibilă

Cheile sohodului FOTO: Amazing Romania

Datorită sălbăticiei cheilor, zona a constituit decorul perfect pentru turnarea unor filme (Mărgelatul, Iancu Jianu s.a.). Peisajele sunt de o spectaculozitate deosebită, cum ar fi ”Nările”- două scobituri (galerii de peşteră lungi de aproximativ 70 de metri), săpate una lângă alta, în baza versantului calcaros, sau ”Inelul Doamnei”- o scobitură de formă circulară în peretele muntelui, la 700 de metri altitudine, care uimeşte prin perfecţiunea formei. 

Cheile Turzii

Cheile Turzii, din judeţul Cluj, sunt situate în Munţii Apuseni, pe pârâul Hădate şi se întind pe circa 3,5 kilometri. Stâncile înalte, turnurile şi arcadele de piatră oferă o privelişte absolut uluitoare: pereţi albi cu înălţimi medii de 100 de metri, atingând pe alocuri şi 300 de metri. În aceşti pereţi se deschid guri de peşteri, care în trecut au slujit drept refugiu în timpul invaziilor tătare. 

Imagine indisponibilă

Aceste chei, care pe alocuri se îngustează până la 10-15 metri, se remarcă prin deosebitul interes botanic şi zoologic pe care îl stârnesc, În zonă au fost identificate aproximativ 1.000 de specii de plante. 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite