Cinci reţete pe bază de spanac. Cum poate fi preparată leguma-minune cu efect afrodisiac şi antianemic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Placintă cu spanac
Placintă cu spanac

Spanacul are multiple proprietăţi şi este recomandat de nutriţionişti în curele de primăvară pentru detoxifiere. Gospodinele trebuie să cunoască un secret pentru a-i păstra proprietăţile.

Spanacul este o plantă legumicolă şi medicinală originară din Asia Mică. Este bogată în clorofilă, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K şi în minerale. Are uşor efect laxativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemic. Acesta este bogat şi în acid oxalic.

Spanacul devine toxic dacă în timpul preparării termice îşi schimbă culoarea verde în gălbui. Acesta este secretul pe care trebuie să-l cunoască gospodinele pentru a fi atente la timpul de fierbere. Spanacul poate fi consumat proaspăt în salate sau poate fi folosit pentru prepararea sucurilor.

“Adevărul” propune cinci reţete clasice pe bază de spanac recomandate în cartea de bucate a lui M. Sevastos, volum tipărit în 1956.

1.    Piure de spanac cu ochiuri şi crochete
Ingrediente: un kilogram de spanac, ½ lingură făină, o lungură cu unt, ½ pahar lapte şi sare după gust.
Mod de preparare: Spanacul se curăîţă de codiţe, se spală în câteva ape, apoi este pus la fiert la foc iute, fără a pune capac pe cratiţă. După ce se înmoaie îl strecurăm, turăm puţin apă rece deasupra, îl stoarcem şi îl tocăm mărunt (poate fi dat prin sită sau pus direct în blender). Separat se prepară un sos alb. Întzr-o tigaie încinsă se pune untul la topit, adăugăm făina să se călească puţin apoi stingem cu lapte. Amestecăm tot timpul şi când are consistenţa potrivită. Turnăm spanacul peste sosul alb şi lăsăm să tragă împreună un clocot amestecând tot timpul. Piureul de spanac se serveşte cu ochiuri şi frigănele sau crochete.

2.    Clătite cu spanac
Ingrediente: 15 clătite cu diametrul mic, 400 grame spanac, o lungură de unt, 100 grame caşcaval, 5 linguri smântână, pesmet şi sare.
Mod de preparare: Facem un piure din spanac. Clătitele trebuie să fie făcute într-o tigaie mai mică. Alegem un vas în care să intre perfect clătitele, îl ungem cu unt din belşug şi punem pesmet. Fiecare clătită va fi unsă cu un strat de piure de spanac peste care presărăm caşcaval ras. Deasupra punem caşcaval ras, puţin pesmet şi câteva cubuleţe de unt. Dăm la cuptorul potrivit de încins timp de 15-20 de minute. Clătitele cu spanac pot fi servite cu smântână.

3.    Budinca de spanac
Ingrediente: 400 grame spanac, 2 linguri unt, 5-6 ouă, 200 g smântână, o chiflă,  ½ pahar lapte, o ceapă mică, câteva cozi de ceapă verde, o legătură mărar, un căţel de usturoi, sare şi pesmet
Cum se prepară: Spanacul se spală bine în trei-patru ape apoi se pune la fiert cu puţină sare. Se lasă la clocotit doar 3-5 minute până se înmoaie, apoi se scurge apa. Se dă părin maşina de tocat sau prin blender împreună cu chifla de pâine înmuiată în lapte. Ceapa tocată mărunt va fi ălită în unt, se adaugă  puţin mărar, cozile de ceapă verde tocate şi usturoiul pisat. Spre final se adaugă gălbenuşurile frecate. După ce oprim focul adăugăm spanacul şi omogenizăm bine, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă şi smântâna. Amestecăm bine, potrivim gustul, apoi adăugăm compoziţia în forma pentru budică pe care o ungem bine cu unt şi o tapetăm cu pesmet. Budinca se fierbe la baie de aburi timp de o oră. După ce se răcoreşte o răsturnăm pe un platou. Autorul cărţii de bucate recomnadă să fie servită cu sos smântână sau cu fasole verde sote.

calarasi spanac

4.    Plăcinta de spanac
Ingrediente: 500 grame spanac, 5 linguri untură, 2 ouă, 100 grame brânză, 2 linguri griş sau mălai, un pahar cu lapte, 400 grame făină, sare după gust.
Preparare: Curăţăm spanacul alegând numai frunzele, îl spălăm bine şi îl strecurăm. Punem într-o cratiţă o lingură de untură (se poate folosi şi ulei su unt), adăugăm spanacul şi punem la foc până se înmoaie frunzele apoi lăsăm să se răcească. Batem ouăle şi le amestecăm cu spanacul şi brânza, apoi adăugăm grişul. La final se pune laptele şi omogenizăm bine. Separat se face un aluat din făină, apă, sare şi o lingură de untură. Îl frământăm bine şi în împărţim în 10 părţi egale. Din fiecare întindem foi de mărimea tăvii în care vom face plăcinta. Luăm şase foi şi după ce le ungem cu ulei sau unt le aşezăm una peste alta. Turăm spanacul peste cele şase foi aşezate în tavă, apoi punem una câte una celelalte patru foi, fiecare unsă cu ulei sau unt. Deasupra turnăm trei linguri de untură şi dăm la cuptor timp de 30-40 de minute. Se serveşte cât este caldă. Plăcinta poate fi făcută şi cu foi din comerţ, folosind acelaşi procedeu.

5.    Sufleu de spanac
Ingrediente: 300 grame spanac, o lingură făină, 1 ½ lingură unt, 5 fileuri de anşoa (ori 2 1/1 de sardele) sau 50 grame de şuncă, 4 albuşuri, 100 grame parmesan sau caşcaval, sare după gust.
Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi opărim spanacul în apă cu sare. Tragem oala de pe foc şi turnăm apă rece. Strecurăm spanacul, îl stoarcem şi îl tocăm cu un cuţit. Ungem un vas rezistent la foc cu unt apoi turnăm spanacul şi adăugăm fileurile de anşoa. Separat se preparaă un sos alb din făină şi unt, scoatem o lingură de spanac şi amestecăm cu sosul alb apoi adăugăm albuşurile bătute spumă. Presărăm caşcaval ras peste spanacul din vas, punem apoi spuma de albuş cu sosul alb şi deasupra punem restul de caşcaval. Dăm la cuptor şi când capătă consistenţă dăm sufelul la răcit. Se serveşte călduţ sau rece.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite