Criza medicamentelor loveşte crunt în femeile cu cancer mamar. Tratamentul care previne reapariţia bolii a dispărut din farmaciile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După criza Euthyrox (medicament prescris în cazul pacienţilor cu afecţiuni la glanda tiroidă), o altă categorie de pacienţi fac eforturi disperate pentru a face rost de medicamente, de care ar trebui să beneficieze gratuit, în mod normal. Este vorba de Tamoxifen, un medicament administrat bolnavelor de cancer mamar post operator.

Piaţa farmaceutică din România se confruntă cu o criză a medicamentelor, care, potrivit specialiştilor, riscă să se acutizeze şi mai mult dacă Ministerul Sănătăţii nu va interveni în cel mai scurt timp. 

Criza Euthyrox-ului, medicament necesar bolnavilor diagnosticaţi cu afecţiuni la tiroidă, este departe de a fi soluţionată, deşi, la nivel declarativ, oficialii din Sănătate susţin că ”problema a fost rezolvată”.

Bolnavii se plâng că achiziţionează cu dificultate Euthyrox, iar acest lucru este confirmat şi de farmacişti. 

”Într-adevăr, în continuare, primim cantităţi foarte mici de Euthyrox. La noi la famacie, spre exemplu, am primit câte 2-3 cutii, care, vă imaginaţi, nu au cum să ajungă, raportat la cererea pe care o avem”, a precizat Andreea Stoleru, preşedintele filialei Vaslui a Colegiului Farmaciştilor. 

Pe lângă Euthyrox, din farmacii a început să dispară şi Tamoxifen, un medicament prescris pacientelor cu cancer la sân, post operator, pentru a reduce riscul reapariţiei bolii. 

Daniela (52 ani) este din Vaslui şi urmează tratament cu Tamoxifen de mai bine de un an. În 2018, a fost diagnosticată cu cancer mamar, stadiul trei, iar în urma operaţiei şi sedinţele de chimioterapie, medicul oncolog i-a prescris Tamoxifen, medicament pe care va trebui să îl urmeze timp de 5 ani. Săptămâna trecută, când a mers la farmacia din oraş care eliberează prescripţiile oncologice avea să fie informată  că Tamoxifenul nu se mai găseşte şi că peste tot în ţară se fac eforturi uriaşe pentru a se aproviziona cu el. Farmaciştii din Vaslui au fost informaţi de reprezentanţii unuia dintre marile depozite farmaceutice de unde îşi fac aprovizionarea că în luna aprilie nu le-a intrat în stoc nicio cutie de Tamoxifen.

”Mai mai tratament doar pentru o săptămână. Am apelat la toate cunoştinţele din celelalte judeţe ale ţării să mă ajute să procur medicamentele, însă nicăieri nu mai există. În cele din urmă, am găsit, dar nu în România, ci în Anglia. O cunoştinţă, care se află acolo, mi-a cumpărat cinci cutii şi urmează să mi le trimită în ţară. Este frustrant. Contribuim o viaţă la asigurările de sănătate, însă atunci când avem nevoie, suntem puşi în situaţii limită şi nevoiţi să plătim din banii noştri ceva ce Statul ar trebui să ne ne asigure”, a precizat Daniela.

Criza medicamentelor, efectul măsurilor populiste

Vasile Barbu, preşedintele  Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), afirmă că Tamoxifen-ul a început să dispară din farmacii încă din luna februarie. El atrage atenţia că piaţa farmaceutică din România se va confrunta cu o criză gravă a medicamentelor, dacă autorităţile, în speţă Ministerul Sănătăţii, nu va interveni pentru a elabora o nouă metodologie care să stabilească preţul medicamentelor.

În opinia preşedintelor ANPP, actuala criză este efectul măsurilor populiste luate în urmă cu câţiva ani de Ministerul Sănătăţii, prin care se anunţa ieftinirea medicamentelor. 

„Au fost nişte gafe făcute pe vremea lui Pintea şi o lipsă de interes. S-au răzbunat pe unii dintre producători, i-au favorizat pe alţii. O serie întreagă de probleme create de Ministerul Sănătăţii, chiar la vârful ministerului. Au fost probleme cu medicamentele şi înainte, dar ceea ce s-a întâmplat pe vremea lui Pintea o să simţim aproape trei ani de acum încolo. S-a perturbat întreaga piaţă farma din România, s-au demotivat anumiţi producători de medicamente s-au creat reţele de distribuitori care s-au apucat acum să selecteze ce medicamente se distribuie şi ce nu. La ora actuală, distribuitorii de medicamente sunt cei care crează o criză în plus. Dar asta pentru că li s-a permis de la Ministerul Sănătăţii”, a declarat, pentru Adevărul, Vasile Barbu.

Preşedintele ANPP a precizat că a înaintat o adresă Ministerului Sănătăţii, primului ministru, dar şi preşedintelui, prin care a solicitat o întrevedere pentru a avea o dezbatere legată de o nouă metodologie de calculare a preţului medicamentelor.

”Una dintre marile probleme actuale este legată de modul de stabilire a preţului medicamentelor, care este foarte birocratic. Se utilizează o metodologie veche de pe vremea lui Bănicioiu. Pe vremea lui a început dezastrul farma, pentru că s-a mers pe soluţii populiste, că vor ieftini medicamentele cu 25%, la grămadă. Nu s-a întâmplat asta pentru că nu s-a putut. S-au ieftinit câteva medicamente, care oricum erau ieftine, nişte generice care au fost aruncate pe piaţă la ghici, ca să perturbeze preţurile de decontare. Acum trăim consecinţele unor acte politice iresponsabile. Avem probleme cu distribuitorii care au influenţă foarte mare pe piaţă şi în decizie la nivel de autoritate centrală, pentru că ei ameninţă cu tot felul de blocaje”, a completat preşedintele ANPP.

Vasile Barbu îndeamnă pacienţii care se confruntă cu dificultăţi în procurarea medicamentelor să înainteze sesizări oficiale autorităţilor, inclusiv Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Altfel, conchide preşedintele ANPP, oficialii vor continua să susţină că nu există nicio criză a medicamentului, câtă vreme nu există plângeri din partea pacienţilor.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite