Cum apar cârceii. Cele mai comune cauze ale crampelor musculare dureroase: „Execesul de proteine trebuie evitat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crampe musculare - carcei Shutterstock
Crampe musculare - carcei Shutterstock

Crampele musculare, cunoscute popular sub denumirea de cârcei, sunt contracţii involuntare şi dureroase ale unui muşchi sau ale unei întregi grupe de muşchi, care pot dura de la câteva secunde până la un sfert de oră. Durerea provocată de cârcei este uneori insuportabilă, iar dacă astfel de crampe ne prind într-un moment nepotrivit, cum ar fi înotul sau şofatul, pot avea urmări grave.

Crampele musculare sunt specifice nu doar sportivilor sau persoanelor care depun un efort deosebit, ele putând să apară la orice om, inclusiv la copii şi gravide. Pe lângă suprasolicitarea fizică a muşchiului, crampa musculară poate fi provocată de mai mulţi factori: ortostatismul îndelungat, pozitia în şezut pentru mai mult timp, lipsa de potasiu, calciu, magneziu din organism, circulaţia sanguină proastă dar şi deshidratarea. 

De altfel, medicii spun că vara este perioada în care frecvenţa crampelor musculare este mult mai ridicată, tocmai pe fondul deshidratării organismului. Mişcările bruşte sau prost executate, încălţămintea prea strâmtă, poziţiile incomode ale piciorului: statul în picioare sau pe scaun excesiv de mult, statul picior peste picior determină la rândul lor apariţia cârceilor. 

De asemenea, lipsa de oxigen şi glucoză din muşchi şi surplusul acidului lactic favorizează apariţia cârceilor. Cârceii se produc prepondent în cursul nopţii.

”Cele mai afectate grupe musculare sunt muşchii gambei, coapsei, braţelor, abdomenului, intercostali. Chiar şi după o simpla săritură în apa pot apărea crampele musculare sau cârcei, cum li ce mai spune în popor. Ca sp se previna aparitia acestor crampe musculare se recomandă o hidratare corespunzătoare a organismului cu apa, sucuri proaspete, eliminandu-se astfel toxinele din organism. Excesul de proteine trebuie evitat, deoarece provoacă acidifierea excesiva a sângelui şi consumul disproporţionat de calciu şi magneziu", a precizat medicul Carmen Chirilă.

Cum scăpăm de cârcei

În momentul apariţiei crampei musculare, trebuie să întrerupeţi activitatea pe care o desfăşuraţi. Întindeţi si înclinaţi vârful piciorului spre genunchi. Alternativ, apucaţi degetele de la picioare şi trageţi-le uşor în direcţia genunchiului. Ridicati-vă şi plimbati-vă în jur, scuturând piciorul. Masaţi uşor zona dureroasă cu o mişcare circulară şi aplicaţi o compresă cu apă caldă peste muşchiul dureros. 

Pentru a preveni apariţia cârceilor medicii recomandă în primul rând o hidratare corespunzătoare a organismului pe tot parcursul zilei şi o dietă bogată în calciu, magneziu, potasiu şi vitamina B6. În cazul persoanelor care fac sport, exerciţiile de încălzire sunt obligatorii. Câteva exerciţii fizice şi masajul gambelor pot preveni apariţia cârceilor pe timpul nopţii. 

Mai puteţi citi:

Ce este astenia de primăvară şi cum ne influenţează. Paradoxul carbohidraţilor, după saltul brusc al nivelului energetic

Ceaiuri pentru calmarea nervilor. Ce te ajută atunci când nu mai faci faţă stresului

Leuşteanul, leacul din grădină. Planta hipotensivă care luptă cu viruşii, bacteriile şi paraziţii - sfaturile medicului

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite