Cum au fost lăsaţi vasluienii cu ochii în soare de guvernanţii care au promis că vor scoate judeţul din sărăcie: fără spital la Negreşti, fără şosea de centură la Bârlad!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PSD Vaslui, alături de vicepremierul Liviu Dragnea
Liderul PSD Vaslui, alături de vicepremierul Liviu Dragnea

Redeschiderea spitalului din Negreşti, şosea de centură în municipiul Bârlad, finalizarea lucrărilor la groapa ecologică de la Roşieşti şi investiţii în infrastructură, au fost printre cele mai des

Pe fondul protestelor împotriva gazelor de şist, în ultimul an, guvernanţii au ocolit judeţul Vaslui, deşi ne-am aflat în an electoral. De altfel, premierul Victor Ponta şi-a anulat vizita electorala în judeţul Vaslui de la jumătatea lunii octombrie, tocmai din cauza protestatarilor. Puţinele vizite efectuate în ultimul an de membrii Guvernului Ponta la Vaslui s-au soldat doar cu speranţe şi promisiuni promisiuni că judeţul va fi scos din sărăcie.

Prezent în luna mai la Vaslui, Victor Ponta a precizat că în perioada următoare trebuie reduse decalajele dintre zonele sărace şi cele mai dezvoltate ale ţării, manifestându-şi interesul pentru redeschiderea Spitalului de la Negreşti şi şoseaua de centrură de la Bârlad, două dintre problemele stringente ale locuitorilor din zonă.
''E evident că regiunea Nord-Est are în continuare nevoie de mai multe investiţii publice pentru a reduce decalajul faţă de celelalte regiuni mai dezvoltate ale ţării. M-am bucurat să văd că s-au făcut multe proiecte şi investiţii, dar avem şi mai multe de făcut şi împreună cu autorităţile locale putem să rezolvăm lucruri punctuale în Vaslui: Spitalul de la Negreşti, şoseaua de centură de la Bârlad. Fiecare parte din judeţ are propriile probleme şi încet, încet le rezolvăm. (...) Nu putem să lăsăm unele zone să se dezvolte foarte tare, iar pe celelalte să le uităm'', a declarat Victor Ponta, cu ocazia vizitei la Vaslui.

ponta la vaslui


Spitalul Orăşenesc Negreşti a fost închis de Ministerul Sănătăţii pe 1 aprilie 2011, alături de alte 66 de spitale din ţară, deşi funcţiona într-o clădire nou construită şi deservea peste 50.000 de locuitori din zona Negreşti. Autorităţile locale au câştigat în instanţă litigiul cu o clinică privată care au preluat unitatea după închidere, însă nu au resurse financiare pentru a reporni activitatea medicală. În ciuda promisiunilor şi demersurilor făcute pe lângă Ministerul Sănătăţii, spitalul din Negreşti nu a mai fost deschis, din lipsă de fonduril, rămânând doar un motiv pentru noi promisiuni.

Descentralizare până la sfârşitul anului

Prezent la rându-i la Vaslui, vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit vasluienilor despre importanţa regionalizării în perspectiva reducerii decalajelor economice, dar şi pentru atragerea de fonduri europene.
"De ce trebuie să rămânem cu acelaşi sistem, în care fiecare primar vine şi se plânge că nu poate realiza anumite proiecte. Nu toţi oamenii deştepţi sunt în Guvern, nu toate rezervele sunt la Guvern. Judeţele sunt prea mici pentru a rezolva anumite probleme, iar Guvernul nu va şti niciodată care sunt toate problemele locale. Nu am inventat noi apa caldă, este un sistem care funcţionează în multe state", a declarat Liviu Dragnea la Vaslui.
Vicepremierul a precizat că regionalizarea trebuie făcută neapărat în cursul acestui an, pentru a avea un grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene.

"Am avut până acum o dezvoltare profund dezechilibrată, cu zone sărace care se depopulează şi zone foarte dezvoltate. În timp, distanţa dintre ele va ajunge din ce în ce mai mare. Tot ce s-a făcut de la centru s-a făcut într-un stil haotic. S-au făcut programe naţionale, axe de dezvoltare, care au fost sau nu duse la finalizare. În momentul în care se face regiunea, nu se concentrează la centrul regiunii toată puterea, pentru că nu schimbăm un ghem de putere mare de la Bucureşti cu opt gheme mai mici de la nivelul regiunilor. Dimpotrivă, într-un loc va fi centrul administrativ al regiunii, în alt loc va fi sediul Direcţiei Regionale Financiare, în alt judeţ va fi sediul economic, iar deciziile se vor lua de către toţi consilierii regionali, care vor fi aleşi din toate judeţele. Fiecare judeţ va avea un număr de consilieri alocat, pentru a nu exista riscul ca într-o regiune majoritatea consilierilor să fie dintr-o singură zonă, lucru care ar menţine decalajele privind dezvoltarea", a mai spus Dragnea.
 
Dragnea, cu elicopterul la Vaslui

După ce jurnaliştii i-au reproşat că a venit la Vaslui cu elicopterul pentru a evita şoselele foarte proaste, Dragnea a precizat că drumurile arată rău tocmai pentru că în unele judeţe vin puţine fonduri, din cauza criteriilor nepotrivite de alocare a banilor.

DRAGNEA LA VASLUI

"Credeţi că nu ştiu cum arată drumurile? Ştiu. Nu am o problemă să merg pe drumurile din ţară sau să fiu în preajma oamenilor, nu e o sfidare faţă de cetăţeni că am venit cu elicopterul. E un elicopter privat, plătit de partid, cu care pot să ajung în timp util şi la Vaslui şi la Bucureşti. Sistemul actual de alocare a banilor către judeţe este unul foarte prost, care nu ţine cont nici de capacitate financiară, nici de nevoile reale ale comunităţilor, ci de nişte date statistice, care nici măcar nu mai sunt actualizate.", a mai declarat Liviu Dragnea. 

Promisiunile Rovanei Plumb

Rovana Plumb, ministrul Mediului a fost prezent la Vaslui cu ocazia semnării programului de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare, un proiect care va aduce numai în municipiul Vaslui investiţii în valoare de 40 milioane de euro. „Vizita mea în judeţul Vaslui este legată de cei 180.000 de cetăţeni care vor avea acces la infrastructura de apă şi canal ce costă 104 milioane de euro, de managementul integrat al deşeurilor şi nu în ultimul rând de faptul că îi respect mult pe locuitorii din municipiul Vaslui”, a precizat Rovana Plumb. În cadrul deplasării în judeţul Vaslui, Rovana Plumb a efectuat o vizită la locaţia Centrului de  Management Integrat al Deşeurilor, în comuna Roşieşti. Rovana Plumb a solicitat detalii cu privire la stadiul lucrărilor,constructorul dând asigurări că lucrările nu vor fi întârziate dacă vremea va fi favorabilă şi dacă banii vor ajunge la timp, însă groapa ecologică de la Roşieşti nu a fost dată în folosinţă din astăzi.

Bănicioiu: până la sfârşitul anului bolnavii nu vor mai cumpăra medicamente

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat cu ocazia vizitei la Vaslui, din luna octombrie, că în cel mai scurt timp va fi introdusă în Parlament o lege care să le permită autorităţilor locale să motiveze medicii pentru a-i atrage în spitalele mici, care se confruntă cu un deficit major de personal.

image

"Dacă vorbim de spitalele mici, trebuie să înţeleagă şi autorităţile locale că e nevoie de implicare foarte serioasă. Tocmai de aceea, noi am făcut şi câteva modificări de legislaţie. Am modificat statutul medicului. S-a promulgat şi urmează să apară în Monitorul Oficial Ordonanţa 2, care prevede că medicul nu mai este funcţionar public, ceea ce ne va duce la pasul imediat următor. Introducem o lege în Parlament care să permită autorităţilor locale să motiveze medicii. Dacă în spitalele mici este o problemă, autorităţile locale vor putea să intervină asupra cheltuielilor de personal. Pe lângă casă, pe care i-o poate pune la dispoziţie, primăria poate stimula şi financiar medicul. Primarii vor trebui să decidă, vor panseluţe, plantează panseluţe. Dacă au nevoie de medici, vor interveni şi vor îndrepta o parte din buget către medici, cum e normal", a declarat Nicolae Bănicioiu.
Acesta a mai precizat că pentru a stimula medicii, intenţionează să introducă o lege care să permită şi plata gărzilor începând cu anul III de rezidenţiat.

Tot cu ocazia vizitei de luna trecută de la Vaslui, ministrul Sănătăţiia recunoscut că nu este normal ca pacienţii să cumpere materiale sanitare şi medicamente atunci când sunt internaţi în spital.

"Un pas important a fost introducerea pachetului pentru servicii medicale de bază. În primul rând, ştim ce decontăm pentru că până în luna iunie nu prea ştiam cât şi ce anume decontăm. Al doilea pas este că de la 1 ianuarie o să avem card de sănătate. Fie că ne place sau nu, o să avem cu toţii acest card, deci se vor risipi mai puţini bani. Acei bani vor rămâne în sistemul sanitar. Altfel nu vor fi niciodată suficienţi bani şi niciodată nu vom putea acoperi nevoia de medicamente, nevoia de investiţii, infrastructura şi aşa mai departe. Nu trebuie să ne facem că nu ştim problemele din sănătate, iar faptul că bolnavii cumpără medicamente nu e de ieri, de azi, e o chestiune care trenează de foarte mult timp", a declarat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a dat asigurări că până la sfârşitul acestui an pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să cumpere medicamente sau materiale sanitare.

"În momentul în care avem gestiunea foarte bună se va rezolva această problemă. Nu cred că poate fi acum acuzat în vreun fel Ministerul Sănătăţii. Vom da drumul la cardul de sănătate, de şapte ani ne tot chinuiam să facem acest lucru. În momentul în care va intra în vigoare vom avea suficienţi bani. Când tot sistemul va funcţiona aşa cum trebuie, vom avea suficienţi bani încât să plătim tot. Teoretic, până la finalul anului ar trebui să rezolvăm problema", a mai spus ministrul.Promisiunea a rămas la stadiul de teorie, pentru că în spitale, bolnavii continuă să-şi cumpere medicamentele şi materialele sanitare.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite