Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost pedepsit de judecători primarul PSD care i-a strigat unei consiliere „animala dracului!“: „Nu este de conceput un astfel de limbaj!“

1
21 Mar 2019 14:57:44
Autor: Simona Voicu
Cătălina Popa şi Ioan Ciupilan
Cătălina Popa şi Ioan Ciupilan

Primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan (PSD), a fost obligat de judecători să achite daune morale unei consiliere locale de la PNL pe care a jignit-o în cadrul unei şedinţe oficiale, folosind un limbaj trivial.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au motivat hotărârea prin care au dispus obligarea primarului de Huşi la plata unor daune morale în cuantum de 3.000 de euro pentru consiliera Cătălina Popa. 

Consiliera PNL l-a dat în judecată pe Ioan Ciupilan solicitând daune morale pentru prejudiciile aduse în urma şedinţei Consiliului Local Huşi din 13 septembrie 2017. Atunci, primarul  i s-a adresat cu apelative precum ”nesimţită”, ”bătrână şi proastă” sau ”animala dracului”. Mai mult, în cadrul aceleiaşi şedinţe, primarul a acuzat-o că ar fi fost concediată de la locul de muncă (BRD) după ce ar fi fost prinsă furând.

În faţa judecătorilor, primarul de Huşi a invocat că ar fi recurs la limbajul grosolan pentru că ar fi fost provocat de consiliera PNL. În privinţa acuzaţiilor de furt, edilul a susţinut că ar fi auzit zvonuri pe această temă în oraş.

Argumentele primarului nu au fost însuşit de judecători, care i-au oferit odată cu motivarea sentinţei o veritabilă lecţie de educaţie civică.

În Consiliu Local, ca pe maidan

”Între reclamantă şi pârât există au existat multe discuţii în contradictoriu în cadrul şedinţelor de consiliu local pe diferite teme care se discutau în aceste şedinţe, însă la şedinţa din data de 13 septembrie 2017, situaţia a degenerat, pârâtul adresând reclamantei cuvinte jignitoare şi acuzaţii de natură penală. Astfel, pârâtul a repetat de mai multe ori în şedinţa de consiliu local, care s-a desfăşurat şi în prezenţa presei, că reclamanta a „fost dată afară de la BRD pentru a fost prinsă furând”, replici în acest sens fiind: „Nu m-au dat afară pe mine că m-au prins furând”, „Nu, v-a dat pe dvs, că v-a prins furând”, „Crezi că noi nu ştim ce s-a întâmplat la BRD?”. De asemenea, în acest schimb de replici, pârâtul i-a adresat cuvinte jignitoare precum: „Băi, nesimţito!”, „Sunteţi o nesimţită!”, „Băi, du-te în p…! M-am săturat de tine!”, „Aplaudă-te tu, cât este de bătrână şi de proastă!”, „Dă-o dracului că m-am săturat de perversitatea ei”, „Nesimţito!, Animala dracului!”.”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui.

Instanţa a reţinut şi că în timpul în timpul aceleiaşi şedinţe în la finalul discuţiilor în contradictoriu, consiliera s-a adresat primarului cu apelativul de „prost”. În transcriptul şedinţei de consiliu local, s-a menţionat replica:„ Măi, ce prost sunteţi, ca să nu spun altfel!”.

În timpul procesului, Cătălina Popa a prezentat instanţei documente din care a reieşit că nu a fost vizată de nicio cercetare penală sau disciplinară cât timp a lucrat la BRD, aceasta încheindu-şi raporturile de muncă prin pensionare.

Judecătorii: ”Nu este de conceput un asemenea comportament şi limbaj”

Judecătorii Tribunalului Vaslui au dat câştig de cauă consilierei, arătând că nimic nu scuză limbajul folosit.

”Cuvintele pe care pârâtul le-a adresat reclamantei în şedinţa de consiliu local sunt de natură a aduce atingeri onoarei, reputaţiei, demnităţii, vieţii private a reclamantei, valori intrinseci fiinţei umane. Nu este de conceput ca o persoană, şi bărbat, care are o funcţie atât de importantă într-o comunitate atât de mică cum este oraşul Huşi, să aibă un astfel de comportament şi limbaj faţă de o femeie, acesta trebuind să fie un exemplu de moralitate pentru comunitate. Nu pot constitui circumstanţe atenuante faptul că între părţi există discuţii în contradictoriu la fiecare şedinţă de consiliu local, provocările reclamantei sunt de natură politică, acestea nefiind o justificare pentru comportamentul şi limbajul trivial al pârâtului”, au motivat judecătorii decizia prin care l-au obligat pe  Ciupilan  să plătească consilierei Cătălina Popa suma de 3.000 euro, cu titlu de daune morale şi să publice, pe cheltuiala acestuia, hotărârea judecătorească în trei ziare locale.

Pe lângă procesul civil, Cătălina Popa a depus şi plângere penală împotriva primarului. Procurorii au sistat cercetarea penală faţă de primar, însă l-au obligat să îşi ceară scuze public în cadrul unei şedinte de CL.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

John alxzq
22.03.2019, 08:34:48

să înelegem că la Vaslui, primarii psd sunt sătui de perversitate? :))) deja?!